26
mei

Werkgevers laten oudere medewerkers links liggen

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2456
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Maar liefst 71% van de medewerkers van 55 jaar en ouder heeft de afgelopen 12 maanden geen opleiding gevolgd. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.000 medewerkers dat Raet en Totta Research hebben uitgevoerd.

Kobe Verdonck, CEO van Raet: "Het oprekken van de AOW-leeftijd en de versobering van de pensioenopbouw zorgen ervoor dat medewerkers langer blijven doorwerken. Het is daarom in het belang van medewerkers én organisaties om in 55-plussers te blijven investeren. Opleiding is een mogelijkheid die op dit punt nog te weinig wordt ingezet."

Oudere medewerkers die het afgelopen jaar wel een opleiding volgden, zijn in vergelijking met andere leeftijdsgroepen heel positief over de bijdrage die deze investering heeft opgeleverd aan het verbeteren van hun prestaties; maar liefst 88% geeft aan dat de genoten opleiding heeft geholpen bij het beter functioneren. Het percentage 55-plussers dat het afgelopen jaar een opleiding heeft gevolgd, wijkt behoorlijk af van de situatie bij medewerkers tussen de 25 en 34 jaar; van deze groep jongeren heeft ongeveer de helft de afgelopen 12 maanden een opleiding gevolgd. Daarnaast blijkt dat jonge medewerkers tussen de 18 en 34 jaar veel vaker dan gemiddeld een opleiding zelf betalen (9% versus 4,9% gemiddeld).

Jonge generatie wisselt werkgever in

De onderzoeksresultaten tonen verder aan dat werkgevers de komende twee jaar te maken krijgen met een flinke uittocht van jonge medewerkers. Bijna 30% van medewerkers jonger dan 35 jaar, verwacht in de aankomende twee jaar de huidige werkgever te verruilen voor een andere. Daar staat tegenover dat de meeste medewerkers tussen de 45 en 65 jaar denken dat ze over twee jaar nog steeds dezelfde functie hebben bij hun huidige werkgever (70%). Slechts 5,4% van de groep medewerkers tussen de 45 en 65 jaar denkt over twee jaar een andere werkgever te hebben. Ook blijkt dat oudere medewerkers iets meer dan gemiddeld bang zijn geen baan meer te hebben tegen die tijd.

Investeren in medewerkers loont

Kobe Verdonck, CEO van Raet: "Steeds meer wordt Talent Management gezien als een cruciale strategie om met mensen het verschil te maken en hierdoor succesvol te zijn in het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Door de juiste mensen op een krappe arbeidsmarkt te vinden, ze te motiveren in hun werk en ze te ontwikkelen. Het gaat hier nadrukkelijk niet alleen om de jonge 'high potentials'; het managen van talent in de organisatie heeft betrekking op alle medewerkers, die de kern van de organisatie vormen."

"Het oprekken van de AOW-leeftijd en de versobering van de pensioenopbouw zorgen ervoor dat medewerkers langer blijven doorwerken. Het blijven investeren in de groep oudere medewerkers wordt steeds belangrijker om als werkgever te kunnen blijven anticiperen op marktontwikkelingen en om werknemers zo uit te rusten dat ze hun werk goed kunnen doen. Uiteindelijk zorgt deze investering voor een betere performance van de medewerkers én de organisatie. Het onderzoek dat wij samen met Totta Research hebben uitgevoerd, toont aan dat hier nog winst te behalen is."

Over het onderzoek

HR Cloud Solution dienstverlener Raet en onderzoeksbureau Totta hebben begin mei een medewerkeronderzoek gehouden om een beter beeld te krijgen van de ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectieven die medewerkers bij hun werkgever ervaren. Aan het onderzoek hebben 1.042 medewerkers in loondienst deelgenomen. Deze groep bevat werknemers uit alle sectoren en is representatief voor alle werknemers in loondienst in Nederland.

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.