13
mrt

Zit er ook een krachtig verhaal in jou? Doe je voordeel met storytelling

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2247
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Verhalen vertellen activeert het brein. Ons brein is actiever wanneer het naar een verhaal luistert. Daarbij leveren verhalen ons levendige beelden op. Zoals je al in deel 1 van deze serie over verhalen vertellen  hebt kunnen lezen, is storytelling een uiterst effectieve manier om op een dieper niveau, echt contact met elkaar te hebben. Ook in een team. Verhalen vertellen versterkt en verstevigt de onderlinge betrokkenheid en verbondenheid als vanzelf.

Verhalen brengen een heleboel teweeg

Behalve motivatie om verhalen te volgen, kunnen ze bij een organisatieverandering nog veel meer opleveren en teweegbrengen. Storytelling geeft betekenis aan gebeurtenissen zoals succeservaringen binnen het team delen, elkaar (teamleden/collega’s onderling) beter leren kennen. Het is daarnaast een geschikte manier om de onderstroom in een team bespreekbaar te maken. Verhalen gaan tenslotte over mensen. Verhalen raken eerder dan opsommingen van feiten of producten. Verhalen hebben een veel betere plakfactor in ons brein dan die standaard bedrijfsriedeltjes vol met Engelse clichétermen waar je haren recht van overeind gaan staan.

Wat doen verhalen met ons brein?

Het antwoord daarop is onweerlegbaar. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt namelijk naar voren hoe verhalen - en vooral woorden en metaforen - ons brein in zekere zin in vuur en vlam zetten. Een verhaal is voor ons brein makkelijk behapbaar, interessant en een logische manier om kennis te verwerken. Zelfs saaie en moeilijke informatie onthouden we beter als het in verhaalvorm wordt gegoten.

Uit breinonderzoek blijkt steeds overtuigender dat onze hersenen niet functioneren als een schoenendoos waarin je losse feiten, cijfers en gegevens opbergt tot je ze nodig hebt. Om informatie te kunnen opslaan en onthouden, zijn onze hersenen steeds op zoek naar samenhang tussen informatie-eenheden. Dat is precies wat verhalen doen: ze presenteren gebeurtenissen in samenhang. Daardoor kunnen we verhalen veel gemakkelijker onthouden dan losse uitspraken, feiten en cijfers. Verhalen sluiten naadloos aan bij de manier waarop wij informatie verwerken.

Wist je trouwens dat verhalen vertellen ook helpt bij het creëren van een werkplek vol vertrouwen en diepe, betekenisvolle relaties? Volgens Laloux (2014) moeten we om deze relaties te creëren meer onthullen van wie we zijn. En verhalen lenen zich daar uitstekend voor. Verhalen wijzen ons de weg naar onze binnenwereld en nodigen ons uit om op ons best te zijn. Ook op werk.

Hoe werkt dit dan precies?

Goede verhalen komen op gevoelsniveau binnen. Hierdoor worden mensen niet alleen geraakt, maar komen ze ook graag in beweging. Verhalen helpen om de vonk over te laten springen. Door verhalen te vertellen, worden mensen uitgenodigd over hun eigen invloed na te denken. Het vertellen van verhalen zit bij ons ingebakken, maar we hebben geen oog meer voor de kracht van verhalen om ons bij elkaar te brengen. Hoe meer je over elkaar weet, hoe meer je je met elkaar verbonden voelt en voor elkaar door het vuur gaat. Verhalen kunnen helpen om samen te ontdekken waar het echt om draait in het team, wat er werkt en wat niet. Doen we dat niet? Dan blijven we toch vaak goedbedoeld ons hoofd in het zand steken. 

3 tips voor storytelling op de werkvloer

1. Piekervaringen opnieuw beleven

Ga eens terug naar een recent moment toen je echt op je best was. Alles lukte en ging vanzelf op je werk. Je was succesvol en kreeg anderen mee in je verhaal.

  • Wat was precies de piekervaring?
  • Wat waren de resultaten?
  • Hoe kwam dit succes tot stand?
  • Welke sterke punten heb je ingezet?
  • Hoe reageerde je omgeving?

Het weer ‘afspelen’ van piekervaringen is een krachtige manier om floreren praktisch te ervaren en anderen ermee te besmetten tijdens een meeting. Een ultieme manier om je brein voor de gek te houden. Je brein kent het verschil immers niet tussen verbeelding en werkelijkheid. Ervaar zelf wat het delen van piekervaringen doet met de spirit in je team.

2. Breng best practices en piekervaringen in beeld

Positieve verhalen kunnen dienen om best practices en hoogtepunten van een team in kaart te brengen. De verhalen brengen energie, beweging, enthousiasme en eigenaarschap voor de gewenste verandering. Dat gaat als vanzelf, zo is mijn ervaring. Uit de verhalen kun je samen de sterke punten van je team halen. Net als de kansen en de mogelijkheden die de kern van dit team weerspiegelen. Door samen de succesfactoren te benoemen die het team groot hebben gemaakt en hebben gebracht waar ze nu is, wordt een stevige basis gelegd om in de toekomst meer succesmomenten te vieren.

3. Stap samen met je team uit de waan van de dag in een café-setting

Voorkom eenrichtingsverkeer en creëer draagvlak voor verandering. De plezierigste gesprekken ontstaan vaak in een informele, uitnodigende sfeer: tijdens pauzes of bij de koffieautomaat. Een Floration Café is een actieve werkvorm om teams en afdelingen met elkaar een gesprek te laten voeren over een specifiek hot item. Ook jouw team is welkom in dit café. Bijvoorbeeld om de kunst en kracht van verhalen vertellen te ontdekken. Verdeeld in kleine, gevarieerde groepjes gaan teamleden in dialoog en verkennen ze elkaars wijsheid en creativiteit. Mensen en ideeën worden zo verbonden. Zonder verliezers, maar mét behoud van de verschillende perspectieven.

Ervaar zelf wat verhalen vertellen met jou en de spirit binnen je team doet! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en lees ook de andere artikelen in deze serie over de kracht van verhalen vertellen.

Waardeer dit blogbericht:

Pepijn Happel is oprichter van Floration. Als florateur (’s werelds enige) en expert in floreren helpt hij leidinggevenden en hun teams om beter samen te werken en beter te presteren door te floreren.  Zijn motto: florerende mensen maken florerende teams. Daarnaast is hij docent Strategic Business Management aan de universiteit van Greenwich/Zuyd Hogeschool. 


Pepijn heeft een gratis e-book geschreven, ‘Floreer op de Werkvloer’ 

Reacties