08
dec

Stimuleer persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers: 5 tips

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4779
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werkgevers zijn verplicht om voor opleiding en ontwikkeling van hun medewerkers te zorgen, zeker met het oog op technologische ontwikkelingen en veranderende productieprocessen. Wij verzamelden 5 tips om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Tip 1: Houd je kennis over je eigen markt up-to-date

Op de eerste plaat moet je weten welke veranderingen er spelen in je eigen markt. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe technologieën die processen kunnen versnellen? Of wijzigt de demografische opbouw van je afzetmarkt? Schroom niet om hier met een deskundige over te sparren. Als je weet welke veranderingen relevant zijn, weet je ook welke competenties je in huis moet hebben. De vervolgvraag is dan: beschikken je medewerkers al over de benodigde competenties of moeten ze bijgeschoold worden?

Tip 2: Communiceer je visie duidelijk

Zorg ervoor dat je medewerkers goed op de hoogte zijn van je visie. Maak het grote geheel overzichtelijk. Laat zien hoe iedere medewerker bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. En wat zij daar zelf voor nodig hebben. Communicatie is daarin erg belangrijk. Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer, dus zend niet alleen je eigen boodschap, maar geef medewerkers ook de gelegenheid om met verbeterpunten te komen.

Tip 3: Zorg ervoor dat je communicatie aansluit bij je medewerkers

De woorden opleiding en scholing voelen erg schools aan. Daar lopen je medewerkers niet direct warm voor. Kies daarom in je communicatie voor woorden die aansluiten bij medewerkers. Als ze hun vakmanschap kunnen verbeteren, klinkt dat al direct aantrekkelijker. Daarnaast is het belangrijk om je medewerker te laten zien wat het scholingstraject hemzelf oplevert. Zodra hij weet wat zijn eigen gewin is, neemt zijn motivatie toe.

Tip 4: Houd het behapbaar

Elke reis begint met het eerste kleine stapje. Verlang niet van je medewerkers dat ze allemaal gelijk een vierjarige opleiding gaan volgen. Zeker de laaggeschoolde medewerkers staan soms nogal huiverig tegenover scholing. Door scholing aan te bieden in kleine stapjes, dicht bij hun eigen werkproces, stimuleer je het leren. Dat zorgt ervoor dat het behapbaar blijft.

Tip 5: Zorg voor eerlijke feedback en een veilige omgeving

Zorg ervoor dat medewerkers zich op hun gemak voelen in je organisatie. Geef ze de ruimte en de tijd om te leren. Laat medewerkers die een cursus hebben gevolgd hier kort iets over vertellen aan collega’s. Zo delen ze onderling kennis. Let er ook op om fouten positief te benaderen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers fouten bespreken en dat verkleint weer de kans op toekomstige fouten. Eerlijke feedback zorgt voor reflectie bij je medewerkers. Zij zien welke competenties ze al bezitten en waar ze nog aan moeten werken.

Dit artikel verscheen eerder op Inspireert Beter Ondernemen

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32