28
okt

Point of view: aflevering 9 deel 3 - ‘Zorgelijk’, of zijn we echt klaar voor de toekomst?

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3647
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Jos van langen onderzoekt ontwikkelingen in de wereld van HRD en organisatieveranderingen. Dit keer steekt hij de thermometer in de zorgsector, waar momenteel grote transformaties plaatvinden. In een serie interviews ontrafelt hij transformatieprocessen rondom toekomstbestendige organisaties. Het tweede gedeelte van het interview met Ed Kruithof gaat dit keer over strategie en governance.

Lees hier het eerste deel van het interview met Ed Kruithof.

Ed Kruithof

Ed Kruithof is informatie- organisatieadviseur en CEO van de SKA groep. Ed Kruithof werkt al zo’n 40 jaar voor uiteenlopende zorgaanbieders.

Hoe belangrijk is koersbepaling om een gezonde en toekomstbestendige zorgorganisatie te zijn?

Ja kijk, als de zee rustig is, met stabiele geld- en patiëntenstromen en andere gunstige omstandigheden, dan hoef je niet zoveel koers te bepalen. Dan is de zee rustig en kun je gewoon recht vooruit.
Maar de zee in de zorg is momenteel niet zo rustig en kalm. Er gebeurt enorm veel. Ik zie drie factoren die van invloed zijn:

 1. Er is dubbele vergrijzing en aan de andere kant is er ontgroening. Dat zijn dus demografische ontwikkelingen die bepalend zijn voor zowel de zorgvraag als voor het zorgaanbod. Mensen willen sneller geholpen worden, beter geholpen worden of anders geholpen worden. Mensen stellen tegenwoordig andere en hogere eisen aan de zorg.
 2. De financiering is op de schop, er is een gehele stelsel herziening. Er zijn veel onzekerheden rondom betalingen (denk aan recent de PGB’s en de betalingsproblemen rondom de SVB). Hoe worden de declaraties ingediend en betaald? En aan wie precies en welke eisen worden er gesteld? Er waren bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg eerst zo’n 200 declaratiecodes die men moest kennen; nu zijn het er al 100.000. Dat is enorm en onbeheersbaar. Dat zijn dus procedures die zand strooien in het gehele betalingssysteem.
 3. De technologie, die gaat momenteel zo snel. Ontwikkelingen op het gebied van e-health of apps die een diagnose kunnen stellen. Denk ook aan therapie op afstand, elektronische patiëntendossiers en geautomatiseerde logistieksystemen. Technische mogelijkheden en innovaties verschijnen in een razend tempo. Dit zijn zo in mijn ogen de drie belangrijkste ontwikkelingen en dat veroorzaakt een onzekere toekomst in de zorg!

Hoe speel je hier dan als zorgaanbieder op in?

Ik denk dat je als bestuur samen met het management alle veranderingen goed in kaart moet brengen. En probeer die ontwikkelingen in zijn totaliteit goed te overzien. Analyseer wat dat voor de organisatie betekent.

Bijvoorbeeld een zorgorganisatie voor ouderen, die ik goed ken, heeft besloten niet meer alle zorg aan te bieden aan hun oudere patiënten. Ze hebben een andere keuze gemaakt door zich meer te gaan specialiseren en zich te richten op dementie en alzheimer. Dementie en alzheimer nemen namelijk enorm toe in Nederland; dus is het hun strategische keuze. Maar niet iedere organisatie wil of kan zo’n keuze maken. Je ziet dan ook veel verschillen bij de zorgaanbieders.

Maar is iedereen in staat om die strategische keuzes te maken?

Veel organisaties zoeken externe hulp om hen hierbij te ondersteunen. En anderen doen het juist weer zelf. Er zijn veel modellen, speciaal voor de zorg, die ze daarbij helpen om een goede analyse en strategie te ontwikkelen. Die modellen helpen je om bijvoorbeeld je identiteit vast te stellen of om je omgevingsfactoren te onderzoeken. Maar het komt er op neer dat je je als organisatie opnieuw moet gaan uitvinden, wil je een juiste koers gaan varen.

2020 lijkt nog zo ver weg, maar hoe kan een zorgorganisatie nou strategische keuzes maken op bijvoorbeeld IT gebied?

Nou, 2020 is echt heel dichtbij hoor. Als je nagaat dat investeringen op IT-gebied ongeveer één jaar in beslag nemen en dat de aanbestedingen ook nog een jaar kan kosten, dan ben je zo twee jaar verder. En dan moet je nog gaan implementeren. Om duurzame IT in te zetten, kan dit alleen echt werken als je het implementeert binnen een nieuwe en moderne organisatie. Maar dat vraagt om een duidelijke cultuuromslag en dat kost natuurlijk veel aandacht.

Welke trends op IT gebied zijn nu al zichtbaar?

Ik zie drie ontwikkelingen:

 1. Zelfsturing binnen zorgorganisaties gaat een steeds grotere rol spelen. Neem bijvoorbeeld de agenda’s en personele beschikbaarheid die toegankelijk gemaakt moet worden voor bijvoorbeeld smartphones en iPad. Daar hoort dus andere ICT bij en dat vraagt om veel ondersteunende applicaties voor medewerkers.
 2. IT-toepassingen in de zorg worden steeds belangrijker. De ICT-afdeling zullen moeten gaan meegroeien. Dat betekent dat er informatieadviseurs en ICT-programmeurs bij moeten gaan komen. Want naast de interne ondersteuning zijn er ook applicaties nodig om met cliënten en patiënten te kunnen communiceren.
 3. Toezicht en aansturing op IT-gebied; ook wel governance is cruciaal en essentieel. Bij al deze IT-ontwikkelingen speelt informatie opslaan (in de cloud) en beheren een belangrijke rol. Want wat ga je doen met de integriteit en privacy? Wat ga je doen bij rampen en hoe ga je dan om met de media? De raad van bestuur en de directie moet kunnen sturen op alle aanwezige informatie.

Waar moeten IT-beslisser in de zorg op letten? Geef eens wat tips.

Nou, dan denk ik aan:

 • Oriënteer je goed op alle IT-ontwikkelingen. Kijk heel goed vooruit en kijk wat anderen doen.
 • Let minder op inhoudelijke zaken, maar focus je meer op de bestuurlijke kant ervan.
 • Zoek goed IT-personeel. Het zal steeds moeilijker worden om gekwalificeerde business-analisten en informatieadviseurs te vinden. Dus dit is echt iets waar organisaties mee moeten starten.

Dus toekomstbestendigheid vraagt veel van de governance?!

Zeker, door de toenemende digitalisering worden besturen steeds meer aangesproken op het in de greep hebben en houden van hun IT. Je hebt aan een kant de informatie in de cloud en privacy, en aan de andere kant de verantwoording die afgelegd moet worden. Nou, dat is een cocktail die explosief is en die grote uitdagingen met zich mee brengt. Maar gelukkig zijn er al voldoende organisaties die hierin een goede balans weten te vinden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Beleid HRD Organiseren

Jos van Langen is al jaren zeer gepassioneerd bezig met kennisoverdracht, gedragsbeïnvloeding & Visual Learning. In 2013 is zijn Inspiration Toolbox verschenen. De Inspiration Toolbox (handboek, dvd en kwartetspel) is bestemd voor leidinggevende en HR specialisten en gaat over het creëren van meer 'bevlogenheid en betrokkenheid' binnen organisaties. Daarnaast maakt hij met Reikwijdte Uitgeverij, educatieve video's die gebruikt kunnen worden binnen uiteenlopende trainingstrajecten.


Why:
Ik wil graag het leervermogen van mens & organisatie verbreden. Want zo creëer je en ontstaat er nog meer Reikwijdte!


linkedin hover 32 twitter hover 32