22
dec

Point of view: aflevering 8 - ´Coach, maak mij beter´

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 8150
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Jos van Langen is op zoek naar ontwikkelingen in HRD land, dit keer over de impact van coaching op mensen. Dit interview is met Eelco Smit; bedrijfseconoom en al meer dan 10 jaar Personal Business Coach.

 EelcoSmit

Interview Eelco Smit door Jos van Langen.

Eelco Smit begeleidt vele ondernemers en top managers en schreef twee boeken, namelijk: 'Boek voor Mannen' – heb lef om echte keuzes te maken en 'Regels van het spelletje' – voor leven met lef. Dit interview gaat over werkdruk, lef hebben en geluk vinden.

Met welke soort vragen komen mensen naar je toe?
Nou, mensen hebben over het algemeen geen heldere hulpvraag, ze hebben wel vragen, maar daar gaat het meestal binnen een coaching traject niet over, ze hebben meer een constatering, in de trant van: "Het gaat niet lekker zo, ik zit vast en kom er zelf niet meer uit. Maak mij beter!"

Wat is jouw aanpak bij werkdruk, stress en burn-out?
Ik ga op zoek naar het onderliggende thema, ik ga vissen naar wat er echt speelt. En dat doe ik door uitvragen en doorvragen en ze later in het gesprek ergens mee te confronteren. Maar het begint met eerst hun vertrouwen winnen, anders kom je nergens. Er is een verschil tussen ondernemers of medewerkers en top managers van een organisatie. Ondernemers beleven zaken anders.

Burn-out ontstaat vooral als je te lang dingen doet die je niet leuk vindt en als je aan allerlei verwachtingen van anderen probeert te voldoen, maar vooral de verwachtingen die je aan jezelf stelt. Die zijn zeer hardnekkig en doorslaggevend. Vooral als je geen 'nee' durft te zeggen, is de kans op een burn-out groot.

Hoe is dat voor ondernemers, om 'nee' te kunnen zeggen?
Ja, ondernemers hebben meer autonomie. Autonomie is een sleutelwoord. Dus dan is het iets makkelijker om 'nee' te kunnen en durven zeggen. Wie namelijk meer eigen regie heeft, heeft minder last van werkdruk en stress. In een onderneming heb je veel minder zelfsturing, daar worden nog zaken voor je bepaald, van vooral bovenaf. Medewerkers hebben maar beperkt invloed op situaties. Zo ontstaat stress. Dat zie ik ook steeds meer gebeuren.

Wat doen organisaties met 't probleem: werkdruk en burn-out?
Daar word ik niet altijd blij van. HR komt dan bijvoorbeeld met een burn-out receptje, zo'n 8 stappen plannetje of zo iets. Kijk, een standaard aanpak werkt totaal niet. Als je geen of weinig regie hebt over je eigen agenda, levert dit stress op. Momenteel neemt de mate van werkdruk enorm toe bij bedrijven, extreem zelfs. Ook veel jongeren krijgen daarom een burn-out. En de macht om iets te kunnen beïnvloeden, is heel beperkt. De werkdruk en de focus op prestaties binnen organisaties is gigantisch toegenomen.

Waar zit de crux volgens jou?
Het echte probleem is tegenwoordig dat alles wordt opgehangen aan het individu en niet aan het systeem. Als je overspannen bent, zoals ze dat vroeger nog noemden, dan heb 'jij' een probleem. 'Jij' hebt iets tussen de oren zitten en daar moet jij van af. Als je binnen een cultuur werkt waarbinnen het cool is om tot negen uur door te werken, heb je een probleem als je ander gedrag vertoont. De groepsdruk is groot, want niemand wil buiten het systeem vallen, daarom gaan we maar door. We maken elkaar gek. Er heerst bij bedrijven vaak een angstcultuur, iedereen hijgt in elkaars nek. Er wordt te veel verwacht van medewerkers, daar zit het in. En niemand stelt het systeem ter discussie. Wil je echt iets doorbreken, dan zal het over die denk- en angstcultuur moeten gaan.

Hoe houd je invloed en regie?
Daar is lef en moed voor nodig. Want als het systeem niet verandert, heb je over een jaar weer het zelfde probleem. Dan kunnen we de burn-out patiënt weer opnieuw oplappen. Organisaties moeten meer gaan doen met irreële verwachtingen en die angstcultuur. Druk van bovenaf en van buitenaf is fnuikend. Wil je een duurzame oplossing, dan moet er een twee sporen beleid komen. De aanpak van burn-out vraagt daarom om maatwerk-coaching. En daar hoort een stevig persoon tegenover je te zitten. Zo help je burn-out systematisch de wereld uit.

Is er wel voldoende verlangen naar succes en geluk?
Ja, dat zie je vooral bij mensen die het gevoel hebben dat ze er niet alles uit halen. Ze zeggen dan bijvoorbeeld, "Het gaat niet goed, er zit meer in, maar 't komt er niet uit". Ze hebben 't lastig met situaties en met zichzelf. Vaak gaat het over issues rondom gezondheid, de onderneming, werk, geld of relaties. Tja, en de slimme en moedige zoeken dan hulp.

En wat doen die bangeriken dan?
Oh, die blijven zitten en blijven er vooral in steken. Ik zeg wel eens, ze hebben 't nog niet lastig genoeg. Het levert ze blijkbaar nog genoeg op om die patstelling in stand te houden . Volgens mij was het Einstein die zei, "Gekte, dat is dezelfde dingen blijven doen en toch andere uitkomsten verwachten".

Ik adviseer daarom een adviseur in te schakelen. Kijk maar eens naar topsporters, waarom maken die gebruik van een coach? Omdat ze beter en verder willen komen. Sporten kunnen ze al heel goed, maar vaak zit er ergens een mentale blokkade. Een coach helpt ze dan die blokkades zelf te overwinnen.

Welke obstakels zijn onze grootste saboteurs?
Ik zie een duidelijke top drie, namelijk: 1. Gebrek aan urgentie – 2. Gebrek aan duidelijke doelen; en 3. Negatieve overtuigingen over onszelf. Gebrek aan urgentie is de aanzet om wel of niet in actie te komen. Als er genoeg pijn is en je er echt vanaf wilt, is er bereidheid. Dan komen we bij 2. Duidelijke doelen stellen. Tja, zonder einddoel, is er geen aankomst en dus geen resultaat. En 3. Negatieve overtuigingen, die zitten vaak rondom schuld, schaamte en angst. Het zijn vooral de negatieve gedachten over ons zelf die in de weg zitten, zoals "Ik ben niet goed genoeg".
Maar het echte kantelpunt is het moment dat je jouw persoonlijke waarheid onder ogen te durven zien. En jouw bereidheid de consequenties van die persoonlijke waarheid te onderkennen. Neem je daarvoor ook de verantwoordelijkheid, kijk dan kom je echt vooruit.

Wat wens je ons toe, zo vlak voor de Kerst?
Maak vooral een specifieke wensenlijst. Ga je doelen letterlijk opschrijven voor 2015. Wat zijn jouw diepe beweeg redenen of drijfveren. Als je die hebt omschreven, weet je waarvoor je het doet. Daardoor kom je makkelijk je bed uit, dan heb je 'jouw missie' te pakken in het leven en wordt je werk (opnieuw) zinvol.

Mensen werken niet voor bonussen maar om een meerwaarde te kunnen bieden. Welke meerwaarde ga jij bieden voor 2015 ? Huur vooral een coach in, tja tot het eind van dit jaar zit mijn agenda vol . Maar er zijn genoeg prima collega's die jou kunnen coachen. "Leef met lef en maak echte keuzes, dat geeft wezenlijk resultaat".

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Motivatie Vitaliteit

Jos van Langen is al jaren zeer gepassioneerd bezig met kennisoverdracht, gedragsbeïnvloeding & Visual Learning. In 2013 is zijn Inspiration Toolbox verschenen. De Inspiration Toolbox (handboek, dvd en kwartetspel) is bestemd voor leidinggevende en HR specialisten en gaat over het creëren van meer 'bevlogenheid en betrokkenheid' binnen organisaties. Daarnaast maakt hij met Reikwijdte Uitgeverij, educatieve video's die gebruikt kunnen worden binnen uiteenlopende trainingstrajecten.


Why:
Ik wil graag het leervermogen van mens & organisatie verbreden. Want zo creëer je en ontstaat er nog meer Reikwijdte!


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties