07
okt

Point of view: aflevering 7 – ‘Leren op afstand als organisatiestrategie’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3575
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Jos van Langen, oprichter van Reikwijdte Uitgeverij voor Visual Learning, gaat op onderzoek naar ontwikkelingen in de wereld van HRD. Dit keer spreek hij met Jack Fikse, Manager Nederland van de Ondernemersschool, en al jaren actief op het gebied van e-learning.

JackFikse

Interview Jack Fikse door Jos van Langen.

Hoe belangrijk is e-learning met betrekking tot de missie en visie voor een organisatie?

Nou, dat is heel belangrijk. Iedere onderneming heeft een specifieke strategie om haar organisatiedoelen te bereiken. Hiervoor heb je specifieke mensen nodig met de juiste competenties. Om deze competenties in een snel veranderende wereld verder te ontwikkelen, is e-learning een effectief en efficiënt middel. De investering is aanzienlijk, maar het levert ook heel veel op. De gemiddelde opleidingskosten dalen na verloop van tijd flink. Je kunt op een laagdrempelige en goedkope manier kennis overbrengen en deze toetsen. Vooral als je het ook nog koppelt aan bijvoorbeeld een interne leermeester, wordt het echt een krachtig leersysteem.

Bedoel je dat e-learning alleen werkt in combinatie met praktijkleren?

Jazeker, het moet naar mijn idee een combinatie zijn, dus eigenlijk blended learning. Alleen maar kennis tot je te nemen via een e-learningprogramma werkt niet. Juist een omgeving waarbinnen kennis, houding en vaardigheden aan de kritische (beroeps)praktijk getoetst wordt, is leerzaam. De kennis en theorie over vaardigheden leer je online. De praktijk pas je toe onder begeleiding van een leermeester. Zo krijgt de medewerker direct feedback op zijn functioneren en hoort wat de verbeterpunten zijn. Bovendien kun je op deze manier een koppeling maken tussen de beoordelings- en beloningssystematiek binnen een bedrijf.

Wanneer is het zinvol om blended learning in te zetten?

Dat is best een moeilijke vraag. In een snel veranderde bedrijfstak waarbij je te maken krijgt met snel verouderde kennis en een mondige klant, lijkt me dat voor de hand te liggen. Bovendien moet de organisatie ook groot genoeg zijn om blended learning rendabel te maken.

Wat is de ondernemersschool en wat doen jullie?

De Ondernemersschool is een nieuw opleidingsinstituut dat zich specifiek richt op bestaande of startende ondernemers. Wij bieden diverse beroepsopleidingen die mensen kunnen volgen om ondernemer te worden. Momenteel doen we dit vooral via thuisstudie en in de toekomst willen we dit ook klassikaal doen. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als pedicure, schoonheidsspecialiste, tegelzetter en elektricien. Daarnaast bieden wij ook cursussen aan op het gebied van bedrijfskunde zodat ondernemers hun bedrijf succesvol kunnen managen.

Maar is er dan zo'n grote markt?

Jazeker, 150.000 mensen besloten in 2013 om ondernemer te worden. Het MKB is daarmee de grootste banenmotor van onze economie. Wij helpen juist mensen die voor zichzelf willen beginnen en geven ze een zetje in de rug om de onderneming stevig en duurzaam te maken. Vaak hebben ondernemers veel verstand van hun vak, maar minder ervaring met het bedrijfskundig managen van hun onderneming. Ondernemers beginnen enthousiast, maar na verloop van komen ze erachter, dat er meer bij komt kijken. Zeker na 2001, toen het verplichte middenstandsdiploma werd afgeschaft, werd dit duidelijker. Maar deze kennis is wel belangrijk om uiteindelijk als ondernemer te slagen. Daarom krijgt iedere cursist een aantal verplichte modules. Daarnaast kan iedere nieuwe of bestaande ondernemer de cursus 'Starten als Ondernemer' gaan volgen.

Maar heeft een ondernemer wel tijd om zich te ontwikkelen?

Als mensen ervan overtuigd zijn dat leren en ontwikkelen essentieel is wel. Leren moet je aantrekkelijk en relevant maken. Onze thuisstudies duren gemiddeld negen tot twaalf maanden en per week kost het je ongeveer vijf tot zes uur studie. Je ontvangt studiemateriaal dat door succesvolle ondernemers geschreven is. Er is ook interactie, bijvoorbeeld binnen ons studentenplatform waar je met de leerstof aan de slag gaat en waar je vragen aan elkaar en aan de docent kunt stellen.

Hoe ziet de toekomst er uit voor jullie?

Heel erg rooskleurig! Ons aanbod beroepsopleidingen zal de komende jaren alleen maar toenemen en binnenkort beginnen wij ook met groepslessen in Nederland. Bovendien maken wij het voor anderstaligen mogelijk om bepaalde cursussen in het Engels te volgen. Stel dat een Poolssprekende elektricien ook stukadoor wil worden, maar de Nederlandse taal niet beheerst, dan kan deze een Engelstalige variant volgen. Zo hebben mensen hun toekomst in eigen handen en heeft deze ondernemer zijn eigen strategie behaald en verzilverd.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: E-HRM E-learning

Jos van Langen is al jaren zeer gepassioneerd bezig met kennisoverdracht, gedragsbeïnvloeding & Visual Learning. In 2013 is zijn Inspiration Toolbox verschenen. De Inspiration Toolbox (handboek, dvd en kwartetspel) is bestemd voor leidinggevende en HR specialisten en gaat over het creëren van meer 'bevlogenheid en betrokkenheid' binnen organisaties. Daarnaast maakt hij met Reikwijdte Uitgeverij, educatieve video's die gebruikt kunnen worden binnen uiteenlopende trainingstrajecten.


Why:
Ik wil graag het leervermogen van mens & organisatie verbreden. Want zo creëer je en ontstaat er nog meer Reikwijdte!


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties