26
nov

Point of view: aflevering 2 - ‘De kunst van het Motiveren’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2725
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Jos van Langen oprichter van Reikwijdte Uitgeverij voor Visual Learning gaat op onderzoek naar ontwikkelingen in de wereld van HRD. De komende periode heeft hij 3 interviews met trainingsacteur Henk Witteman over het vak van simulaties. Henk Witteman is een ervaren trainingsacteur en werkzaam sinds 1980 voor uiteenlopende organisaties en trainingsbureaus. Dit keer gaat het over 3 video's met de titel; 'Waarom ik niet functioneer' met Medewerker Frits (gespeeld door acteur Frits Jansma) en zijn besognes met manager Henk. Bekijk hier de eerste video uit deze reeks: 'De kunst van het feedback geven.'

Interview Henk Witteman door Jos van Langen.

Wat betekent motiveren voor jou?

Henk: Motiveren is een poging om 'het eigen iets' in beweging te brengen.

Je speelt in een aantal video's van Reikwijdte. En daar behandelen jullie verschillende thema's, in aflevering 2. gaat het over 'Motiveren'. Wat is daar zo lastig aan?

Henk: Bij het motiveren kan je te maken krijgen met weerstand. En omgaan met weerstand is heel lastig. Terwijl diegene die probeert te motiveren zo dolgraag wil dat de ander meegaat in zijn of haar idee of verhaal. En als de ander dat nou juist niet wil ontstaat er weerstand. Er kunnen dan snel uiteenlopende drama's ontstaan.

Wat is het geheim rondom intrinsieke motivatie?

Henk: Motiveren is zoeken naar gemeenschappelijkheden en naar de juiste snaar. Maar dat kan alleen als je de juiste toon aanslaat. Je moet het vooral hebben over gezamenlijke belangen i.p.v. ik, wij en zij. Je moet inzoomen op de ander en achterhalen wat hem echt van binnenuit in beweging brengt. Wat beweegt iemand en wat houdt hem juist vast? Dat doorgronden doe je vooral door prikkelende vragen te stellen. Open vragen stellen is een kunst die we veel beter zouden moeten beheersen. Met goede vragen stellen kan je echt een verschil maken op het werk en zeker ook privé........Vragen stellen opent deuren die voor anderen gesloten blijven.

Het volgende interview met Henk Witteman gaat over 'Klantgerichtheid' aflevering 3. van 'Waarom ik niet functioneer'.

De motivatiestappen bij personen zijn : OPEN STAAN – BEGRIJPEN – KUNNEN - WILLEN - DOEN en BLIJVEN DOEN. Jos van Langen geeft sinds 2002 twee dagen per jaar ook les in motivatieprocessen en coping-stijlen bij de Master Opleiding Oncologische Fysiotherapie bij AVANS+ in Breda. Wil je meer weten over Reikwijdte en motiveren neem dan contact op.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Motivatie Organiseren

Jos van Langen is al jaren zeer gepassioneerd bezig met kennisoverdracht, gedragsbeïnvloeding & Visual Learning. In 2013 is zijn Inspiration Toolbox verschenen. De Inspiration Toolbox (handboek, dvd en kwartetspel) is bestemd voor leidinggevende en HR specialisten en gaat over het creëren van meer 'bevlogenheid en betrokkenheid' binnen organisaties. Daarnaast maakt hij met Reikwijdte Uitgeverij, educatieve video's die gebruikt kunnen worden binnen uiteenlopende trainingstrajecten.


Why:
Ik wil graag het leervermogen van mens & organisatie verbreden. Want zo creëer je en ontstaat er nog meer Reikwijdte!


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties