06
juli

Open source HR, hoe werkt dat?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3705
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Bij AFAS pakken ze HR anders aan. En nu introduceert AFAS een innovatief concept: open source HR, waardoor de HR kennis van AFAS voor iedereen inzichtelijk wordt. Britt Beure is verantwoordelijk voor alle medewerkers in de organisatie in Nederland, België en de Caribbean, we spraken haar over dit nieuwe platform.

Hoe ben je bij AFAS terecht gekomen?

 Ik ben begonnen op onze AFAS Academy en vanuit daar doorgegroeid naar een rol als Teamleider. Sinds 1 oktober 2016 ben ik verantwoordelijk voor HR binnen AFAS. De HR-afdeling bij AFAS bestaat uit 1 FTE – namelijk ikzelf - op 420 medewerkers in Nederland, België en de Caribbean.

Jullie gaan 'open source HR' bedrijven. Wat houdt dat precies in?

We gaan de reis die we het op gebied van HR aan het maken zijn delen met de buitenwereld, via zowerktafas.nl. Daar gaan we ook daadwerkelijk alles wat we hier doen of maken delen. Oftewel; de grenzen van ons intranet vervagen. Het geeft een open en transparante visie op HR, dat ook past bij de tijd waarin we leven.

Door middel van blogs wil ik iedereen meenemen in die reis. Dat kan een blog zijn over een onderwerp dat we op een bepaalde manier aanpakken en hoe we daar op zijn gekomen, maar het kan ook een blog zijn over iets waar we mee worstelen. AFAS is een bedrijf dat zich focust op doen, en minder op oeverloos lang nadenken. We zullen dus ook fouten gaan maken.

In de toekomst vinden onze medewerkers hier hun handboeken – die wij straks Werkwijzer noemen – maar iedereen kan er straks onze Monkey Milestones downloaden, HR Stratego vinden én onze Cultuurkompas en de uitleg hiervan bekijken. Daarnaast kun je jezelf inschrijven om één van onze HR Events bij te wonen of om bij het maandelijkse Cultuur Café te zijn.

Waarom spelen jullie 'open kaart', zoals jullie het zelf noemen?

Allereerst, omdat we niets te verbergen hebben. 

Ten tweede, omdat we het nummer 1 bedrijf zijn in Nederland in het leveren van HR-software. Dan wil je natuurlijk ook het goede voorbeeld geven. Niet alleen op het gebied van HR-processen automatiseren, maar ook in hoe je tijd overhoudt om bezig te zijn met medewerkers. Hoe vul je die tijd nuttig in? Klanten, prospects en andere geïnteresseerden vinden AFAS een interessant bedrijf. Ze zijn nieuwsgierig naar wat we doen en waarom we het doen. Daarnaast is op het gebied van HR niet altijd veel interessante en vernieuwende dingen van andere bedrijven te vinden. Ga maar eens opzoek naar een creatief, leuk en vernieuwend handboek. Onze Werkwijzer is straks een samenstelling van infographics, teksten en filmpjes. Wij willen heel graag sollicitanten, klanten, prospects en andere geïnteresseerden inspireren.

En als laatste houdt het ons scherp en dwingt deze openheid ons om over dingen na te denken en onszelf continu weer te verbeteren.

Zijn er bepaalde thema's in HR waar je ziet dat het echt beter kan? 

Veel HR-afdelingen zijn onnodig bezig met de administratieve reut. En dat is zo verschrikkelijk zonde van je tijd! Ook het vertrouwen in de medewerker is vaak laag. Veel regels, veel controle, veel benoemen wat je als medewerker allemaal niet mag. Durf dat vertrouwen aan de medewerker te geven, wees betrokken en toon oprechte interesse. Dan gebeuren er veel mooie dingen.

Als ik naar onszelf kijk; AFAS heeft een bedrijfscultuur die heilig is en die ons met elkaar verbindt. De afgelopen jaren zijn we echt bezig geweest om ervoor te zorgen dat onze HR-processen dusdanig geautomatiseerd zijn, dat ik maximaal een halve dag per week bezig ben met administratieve zaken. Dat komt ook doordat we bewust gekozen hebben om activiteiten en verantwoordelijkheden te verschuiven naar de afdelingen. Het geven van vertrouwen is hierin cruciaal. Wij zitten hier middenin. Soms is dat spannend, maar over het algemeen gaat het in 99% van de gevallen gewoon goed.

Ons ziekteverzuim is uitzonderlijk laag (In 2017 1,7% en in 2016 1,6%), maar wij kunnen onszelf echt nog beter op de kaart zetten door een duidelijke visie te ontwikkelen op het gebied van vitaliteit. En dan ook voornamelijk op het gebied van psychische zorg en preventief te werk gaan. De balans tussen werk en privé is hierin ook een belangrijke. En ook in Talentmanagement hebben we nog wat slagen te maken.

Wat hoop je uiteindelijk te bereiken met het delen van de kennis op zowerktafas.nl

Op nummer 1 staat altijd het geluk van onze medewerkers. Dat zal altijd de focus hebben. Met zowerktafas.nl willen we anderen inspireren, maar ook onszelf. We hebben als doel gesteld om een toonaangevend HR bedrijf in Nederland te blijven. Openheid en transparantie hoort daar naar mijn idee volledig bij. Laten zien hoe je dingen doet, waarom je dingen doet en jezelf kwetsbaar durven op stellen. En het heeft in ieder geval al voor veel leuke reacties, nieuwe contacten en gesprekken gezorgd!

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: hr instrumenten Leren

Rachelle is binnen HRcommunity verantwoordelijk voor alle content. Ze redigeert en schrijft er op los. Ze creeërt content en onderhoudt contacten met de bloggers. Hiervoor heeft ze gewerkt als copywriter en redacteur. Ze heeft ervaring opgedaan in tijdschriftenland bij titels zoals JAN Magazine. Sinds begin 2017 zet ze haar eerste stapjes in HR-land. 


twitter-icon

Reacties