29
mei

Interview Aart Bontekoning: Generaties hebben elkaar nodig op de werkvloer

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3897
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Eveline Huiser en Kasper Doppen, twee HRM studenten die afstuderen bij HRcommunity, schrijven vooruitlopend op hun scriptie een aantal blogs over leren in organisaties. Ditmaal interviewen ze Aart Bontekoning, deskundige op het gebied van generaties. Samen met de theorie van Manon Ruijters vormt de theorie van Bontekoning de basis voor hun afstudeerscriptie.

Lees hier het eerste blog 'Elke generatie zijn eigen stijl' , het vervolg 'Een inclusief leeraanbod: leren in organisaties volledig integreren in de dagelijkse werkzaamheden' en het interview met Manon Ruijters.

Tijdens het interview wordt antwoord gezocht op de vraag hoe generaties in organisaties zichtbare verschillen vertonen op de werkvloer en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

In de aanloop naar ons onderzoek leek het ons aannemelijk dat generaties op verschillende manieren leren en ontwikkelen. Regelmatig lezen wij over de verschillen tussen generaties en hun kijk op leren. Jonge generaties willen zichzelf ontwikkelen, leren graag samen en door te netwerken. Oudere generaties leren daarentegen liever op de klassiekere manieren bijvoorbeeld uit een boek. Deze insteek namen wij mee in ons onderzoek omdat wij benieuwd zijn of generaties in de praktijk inderdaad anders leren en verschillende leervoorkeuren hebben. In het interview met Aart Bontekoning, legde wij hem deze gedachtegang voor en vroegen hem of hij ook denkt dat generaties verschillend leren.

Nieuwe manieren van leren

'Elk individu leert anders, maar ik denk niet dat dit te maken heeft met generaties. Oudere generaties blijven langer hangen in oude patronen, maar als ze openstaan voor nieuwe manieren van leren, gaan ze daar heus wel in mee. Ik durf te wedden dat iedere generatie energie krijgt van de meest eigentijdse manier van leren.'

Wat Aart aankaart is dat generaties veel van elkaar kunnen leren en elkaar nodig hebben in het werk.

'Nieuwe generaties zijn nodig om oude en vertrouwde patronen te doorbreken, helaas gebeurt dit alleen veel te weinig. Oudere generaties vertragen; veranderingen, nieuwe generaties zijn nodig om bij de tijd te blijven.'

Volgens Aart zit er veel potentie in het laten samenwerken van de oudere en nieuwe generatie. De nieuwe generatie maakt de oudere generaties jong en geeft ze energie. Maar de vastgeroeste patronen gooien roet in het eten, waardoor we snel weer terugkeren naar de gebaande paden. Logisch, want het is vertrouwd en veilig, maar ook zonde want de jonge generatie heeft veel potentie en is erg goed in staat om binnen een organisatie te beoordelen wat verouderd is en wat beter kan. Het veranderen kunnen ze zelf niet bewerkstelligen, daarin zullen de oudere generaties meer dan nodig zijn.

Energie genereren

Op de vraag hoe dit werkbaar gemaakt kan worden op de werkvloer, antwoordt Aart stellig: 'Zorg dat de ideeën van de jonge generatie niet op een A4'tje terecht komen die weer van vergadering naar vergadering wordt gebracht. Dan vloeit alle energie weg. Laat de jonge generatie een sessie organiseren met een stuk of zes mensen die verstand hebben van het desbetreffende onderwerp en laat ze daar hun ideeën in de groep gooien. Wees als leidinggevende aanwezig bij deze sessie en geef feedback over hoe ze het doen. Dat is de meest eigentijdse manier om generaties van elkaar te laten leren. Het genereert energie voor iedereen in de organisaties, het is namelijk geen onwil van de ouderen, ze zitten gewoon vast in hun oude patronen.'

Een mooi voorbeeld dat Aart noemt, is dat leidinggevenden net zo leiding moeten geven als dat ze thuis doen. Thuis voeden ze eigentijds op, maar op de werkvloer is dit vaak totaal anders. Vraag aan je medewerkers wat ze willen, laat ze meebeslissen en bepaal niet aan de hand van je eigen wensen; dat werkt niet.

Stimuleer samenwerking

Vooral dat laatste is ons ook in ons onderzoek opgevallen en willen wij andere organisaties zeker meegeven. Haal als organisatie regelmatig verhaal op de werkvloer en betrek medewerkers bij besluiten. Stimuleer daarnaast als organisatie de samenwerking tussen generaties, want zoals Aart Bontekoning al aangeeft, geeft dit iedereen energie. Gebruik de gedachtegangen van de verschillende generaties, het kan veel verrassende en waardevolle informatie opleveren voor de organisatie en de medewerkers zelf.

Over Aart

Aart Bontekoning is als enige ter wereld gepromoveerd op het gebied van generaties. Hij is auteur van meerdere boeken zoals Nieuwe Generaties in Vergrijzende Organisaties.

Aart

Waardeer dit blogbericht:
0

Eveline is Human Resource Management student aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit haar interesse in het bevorderen en belang van 'Human Capital' studeert zij samen met Kasper Doppen vanuit HRcommunity momenteel, als laatste fase van haar studie, af op het thema 'Leren in organisaties' . Gedurende het onderzoek naar dit thema zal zij een reeks blogs publiceren over interessante bevindingen om anderen te informeren.


linkedin hover 32 twitter hover 32