08
juni

Heeft een diploma nog toekomst?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1977
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Onlangs las ik een artikel van Wim De Ridder, futuroloog, over de toekomst van de arbeidsmarkt. Zijn visie is dat we straks niet meer werkzaam zijn in loondienst, maar als zelfstandige aan de slag gaan. Zijn redenering hiervoor is dat de digitalisering het steeds makkelijk maakt om onze vaardigheden te verkopen en te verhuren.

In deze blog wil ik aan de hand van een vijftal stappen laten zien dat persoonlijke ontwikkeling essentieel is voor het genereren van werk.

Of iedereen zzp’er zal worden, moet de toekomst uitwijzen. Maar wel zullen er steeds kortere dienstverbanden zijn, we werken niet meer veertig jaar voor één werkgever. Baanzekerheid verdwijnt en je bent daarmee zelf verantwoordelijk voor je werkzekerheid. Maar als we straks van werkgever naar werkgever gaan, hoe belangrijk is een twintig jaar oud diploma dan nog? Moeten we ons niet veel meer richten op het uitbouwen van onze vaardigheden en talenten? Vaardigheden geven aan wat je kunt en kent, drijfveren en talenten staan voor wat je wilt. Het combineren van kunnen en willen is belangrijk. Werk dat bij de persoonlijke drijfveren en talenten aansluit, wordt vaak als motiverend ervaren. Hoe meer intrinsiek gemotiveerd je bent, hoe beter je je werk doet en het naar volle tevredenheid uitvoert.

Nu we dit weten is de vraag: hoe ga je het succesvol uitvoeren? Daar komt persoonlijke ontwikkeling om de hoek kijken.

Persoonlijke ontwikkeling begint met zelfreflectie, dat is de basis. Wie ben je, wat drijft je, wat zijn jouw unieke talenten, in welke vaardigheden ben jij goed en hoe ga je die verder uitbouwen?De volgende vijf stappen kunnen je daarbij helpen:

Stap 1

Focus op successen die je geboekt hebt. Welke talenten en vaardigheden kwamen daarbij kijken? Wat voor feedback heb je tot nu toe mogen ontvangen? Wat kreeg je terug bij beoordelingen? Dit geeft een goed beeld van wie je bent en wat je kunt.

Stap 2

Het helpt ook om te kijken naar je cv. Welke keuzes heb je tot nu toe gemaakt en waarom? Op welke keuzes ben je trots? Wat heb je geleerd? Welke vaardigheden en talenten komen regelmatig terug in je loopbaan? Wat geeft je veel energie geven en gaat je goed af?

Dat zijn vast de vaardigheden en talenten die jou uniek maken en die jou in de toekomst verder kunnen helpen.

Stap 3

Nu je weet welke vaardigheden en talenten jou uniek maken kun je kijken hoe je dit verder kunt uitbouwen zodat je er nog beter in wordt. Gaat het bijvoorbeeld om meer uren draaien of gaat het om het volgen van trends en ontwikkelingen en hierop je diensten aanpassen? Of moet je bijvoorbeeld nog meer een expertrol aannemen door wellicht een inhoudelijke opleiding of training te volgen? Maak in ieder geval voor jezelf een persoonlijk plan hoe je met je talenten en vaardigheden aan de slag gaat.

Stap 4

Daarna kun je aan de slag om ervoor te zorgen dat werkgevers je weten te vinden. Want naast werkinhoudelijke vaardigheden worden presentatievaardigheden steeds belangrijker.

Hoe ga jij je presenteren? Welke socialmediakanalen zijn belangrijk? Hoe ga je jezelf presenteren op deze kanalen? Denk bijvoorbeeld aan een mooie pitch al dan niet in een filmpje weergegeven. Of bijvoorbeeld een goed gevuld LinkedInprofiel zodat je zichtbaar bent en sneller gevonden wordt. Je zou bijvoorbeeld ook in kaart kunnen brengen welke problemen een (potentiële) klant heeft of kan verwachten en hoe jij dit vanuit jouw expertise kunt oplossen. Uiteraard zijn sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden hierbij ook van essentieel belang.

Stap 5

Eenmaal bij een werkgever binnen blijft het belangrijk dat je aan je persoonlijke ontwikkeling blijft werken. Dus blijven reflecteren, continu checken: klopt de basis nog? Wat ik hier nu doe, krijg ik daar energie van? Waar ontwikkelt deze organisatie zich naar toe? Wat houdt dat in voor mijn vakgebied en functie? Vraag ook om feedback zodat je inhoudelijk en als persoon kan groeien. Leer van je collega’s, hoe vinden zij dat je overkomt? Wat waarderen ze in jou? Dit alles geeft je inzicht en kan je gebruiken bij het maken van je loopbaanplan. Wat wordt je volgende stap? Welke vaardigheden en talenten wil je inzetten? En bij wat voor soort organisatie? Wat past bij jou?

Continue met je ontwikkeling bezig zijn is dus essentieel om in de toekomst inzetbaar te blijven. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kan inzetten om je hierbij te ondersteunen. Everybody FRANK is reflectie- en feedbacksoftware die je wekelijks confronteert met prikkelende vragen over je drijfveren, je werktoekomst en je vaardigheden. De inzichten die de app je geeft kun je gebruiken als basis voor je persoonlijk ontwikkelingsplan. Vanuit mijn expertise als loopbaancoach kan ik je hierin ondersteunen en je helpen de volgende stap te zetten. Wanneer je deze maand een coaching bij mij boekt krijg je de FRANK APP zes maanden gratis.

Waardeer dit blogbericht:
0

‘Ik leer je stil te staan bij wat jij wilt, niet bij wat van je verwacht wordt.’


Ik ben Martine Smidt-Luijk gecertificeerd loopbaancoach bij Everybody FRANK en eigenaar van www.power2peoplecoaching.nl.Loop je vast in je huidige baan, ervaar je werkstress of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan coach ik je graag. Het coachen combineer ik met het verzorgen van trainingen gericht op persoonlijke presentatie, netwerken, social media en arbeidsmarktbenadering. Mijn onderwijskundige achtergrond komt hierbij goed van pas. 


De reflectie en feedback software van Everybody FRANK helpt medewerkers met hun persoonlijke ontwikkeling en meet de employee experience voor de organisatie. FRANK confronteert medewerkers wekelijks met leuke, verrassende en soms lastige vragen overhun drijfveren, vaardigheden en werkbeleving. Reflectie in combinatie met feedback versnelt de ontwikkeling. 

Reacties