23
jan

Het groen en rood in 2016

Geplaatst door op in HRD
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2078
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De start van een nieuw jaar voelt voor de meeste van ons als een symbolisch keerpunt. Er wordt een streep gezet onder 365 dagen en op 1 januari beginnen we weer met een schone lei. Wat kunnen we leren van het oude jaar en hoe gaan we het nieuwe tegemoet?

Een nieuw jaar betekent de kans om nieuwe mogelijkheden aan te grijpen. Voornemens komen in het algemeen voort uit een verlangen om in het nieuwe jaar te groeien ten opzichte van de resultaten die we in het jaar ervoor hebben behaald. Hoe kunnen we de balans opmaken van 2016, een bewogen en uitgesproken jaar? En wat zijn de voornemens voor 2017 die voortkomen uit deze slotrekening?

Laten we een aantal veelgenoemde eigenschappen uit het nieuws invoeren in het Fitch-woordenboek. Dit woordenboek analyseert welk gedrag samenhangt met deze eigenschappen. Op deze wijze kunnen we iets zeggen over de kracht, maar ook over de kwetsbaarheid van dit gedrag.

Het profiel van 2016, Fitch

Vasthouden aan zekerheid

Wat leren we van bovenstaande analyse? Werpen we een vlugge blik op het profiel, dan kunnen we concluderen dat het groene kwadrant centraal staat in 2016. Groen staat voor aarde, geaard zijn, wortelen. In onzekere tijden grijpen we ons vast aan onze zekerheden; aan dat waar we ons veilig bij voelen. Dit is het effectieve gedrag binnen het groene kwadrant, maar het is duidelijk dat we hier in 2016 in zijn doorgeschoten. Ons gedrag is star en conservatief geworden.

Vechten voor je identiteit

Een andere opvallende kleur is rood. Het rode kwadrant vertelt ons over het positioneren van onze identiteit; noodzakelijk gedrag dat ons helpt bij het definiëren en onderscheiden van onszelf. Een veel voorkomende consequentie van onzekerheid is dat we ons sterker gaan vastklampen aan onze identiteit, we willen er voor vechten. Het vluchtelingendebat en het niet-te-missen Zwartepietendebat zijn exemplarisch voor een oplaaiend racisme waar onbewuste mechanismen van zelf-positionering aan ten grondslag liggen. Het ineffectieve gevolg hiervan is dat we voorkeursgedrag vertonen, wat er ten slotte in resulteert dat we uit elkaar groeien.

Sta open voor nieuwe dingen

Wat zou de Fitch-consulent tegen "Client 2016" zeggen? Wat zouden wij onszelf voor voornemens moeten meegeven om ons gedrag uit 2016 weer effectief te krijgen in dit nieuwe jaar?

Wanneer iemand sterk doorschiet in een kleur, adviseren we deze persoon om zich te concentreren op de complementaire gedragsstijl. Zoals in de eerste grafiek mooi zichtbaar is, zijn we in 2016 ruimschoots te kort geschoten in geel gedrag.  Geel staat voor lucht, luchtigheid, openheid en beweging. Willen we tegenwicht bieden aan de conservatieve dynamiek, dan zullen we open moeten staan voor nieuwe dingen en nieuwe mensen. We zullen risico’s moeten nemen om relaties te kunnen leggen met onbekenden.

Overbruggen van verschillen

Ook kunnen we aandacht besteden aan blauw gedrag, gedrag dat gaat over onze huidige relaties. Verschillen durven overbruggen zodat we onze relaties versterken en onze solidariteit tonen. Een mooi voorbeeld hiervan in 2016 waren de saamhorige protestmarsen na terroristische aanslagen. Echter, wat is solidariteit als het niets kost? Eén keer buiten een rondje lopen zal geen verschil brengen in het gevoel van saamhorigheid. Overbruggen van verschillen betekent: compromissen aangaan, iets van je wensen inleveren zodat je samen verder komt.

Duidelijk voornemens dus voor 2017: open staan voor nieuwe mensen en ervaringen en verschillen overbruggen. We weten wat ons te doen staat.

Beeld: Unsplash

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Trends

'Wat ga ik met mijn leven doen?'


Dat is een vraag die iedereen bezighoudt. Het is een eeuwige zoektocht, waarbij er ook niet één sluitend antwoord bestaat.


Een baan staat voor veel mensen gelijk aan zekerheid en veiligheid. Ook niet geheel onlogisch: het zorgt voor brood op de plank. Maar veel mensen vergeten dat een baan ook de grootste invulling is van een mensenleven. Vijf van de zeven dagen gaan er veertig jaar aan op.


Dus is het belangrijk om naast de zekerheid en veiligheid, ook te gaan voor baan die het beste bij je past: dié dingen te doen die je het leukste vindt, die je het beste kunt.


Veel mensen laten de zekerheid en veiligheid prevaleren boven de inspiratie en de energie die ze uit de dagelijkse werkzaamheden zouden kunnen halen. Mijn uitdaging is deze mensen te confronteren met de drogredenen die ze hebben om niet het beste uit zichzelf te halen.


linkedin icon twitter icon