07
dec

Talent analytics: voorspel het succes van uw mensen

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3808
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het zijn mooie tijden voor hr professionals. Door technologische ontwikkelingen verandert ons vak in rap tempo. De hr afdeling van de toekomst ziet er volledig anders uit dan de hr afdeling van vandaag. Nieuwe software maakt het steeds makkelijker om te meten wat er in de organisatie gebeurt en hoe medewerkers presteren. Het analyseren van deze data is een van de nieuwe trends waar we de komende jaren veel mee te maken gaan krijgen.

Er wordt overal geschreven over hr analytics en talent analytics maar voor veel hr professionals is dit nog een abstract onderwerp. Analytics zijn noodzakelijk om mee praten over de strategie maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Het klinkt allemaal mooi maar is nog moeilijk in de dagelijkse praktijk in te voegen.

Waarom zijn talent analytics zo belangrijk voor de toekomst van hr en hoe werkt dat dan?

Er wordt in bijna alle organisaties al jaren veel data over mensen verzameld die voor hr relevant is. Elke organisatie werkt met salarisstroken, beoordelingsformulieren en assessmentrapporten. Maar tot op heden gebeurt dit vooral op allerlei los van elkaar werkende systemen, excel sheets en ouderwetse papieren formulieren. Het is bijna onmogelijk om deze data met elkaar in verband te brengen.

De laatste jaren zijn er 3 nieuwe technologische ontwikkelingen die hier verandering in gaan brengen.

  1. Hr software wordt sneller, makkelijker en eenvoudige in gebruik. Medewerkers kunnen zelf steeds meer doen.
  2. Hr software wordt steeds meer geïntegreerd. Het wordt mogelijk om online assessments, talentmanagement, engagement onderzoeken en performance management vanuit 1 systeem te regelen.
  3. Door de toegenomen rekenkracht van computers kan data veel sneller en in enorme hoeveelheden tegelijk worden geanalyseerd.

Deze 3 ontwikkelingen maken het mogelijk om de data uit een aantal verschillende invalshoeken met elkaar te combineren.

Data uit online assessments

De meeste organisaties doen wel iets met assessments. We hebben dus als organisatie al veel inzicht in de kwaliteiten en valkuilen van onze mensen. We kennen hun talenten, competenties, drijfveren etc. Verschillen in persoonlijkheden hebben een enorme invloed op het dagelijkse werk. Een introvert persoon stuur je net iets anders aan dan iemand die juist extravert is.

Data over prestaties

Vrijwel elke organisatie doet ook iets aan het beoordelen van mensen, meestal in jaarlijkse functioneringsgesprekken. Tussen de jaarlijkse gesprekken door wordt er hier en daar nog wel eens feedback gegeven aan elkaar. Vaak gebeurt het beoordelen van mensen of feedback geven aan elkaar nog via papieren formulieren. Tegenwoordig is het heel makkelijk om het proces van feedback geven en beoordelen volledig online te doen. Collega's kunnen online doelen met elkaar stellen en feedback geven op competenties of prestaties. Mensen kunnen elkaar online feedback geven waar en wanneer ze maar willen. Zo krijgen medewerkers regelmatig feedback in plaats van een keer per jaar. Alle data over doelen stellen en feedback geven wordt online bewaard en is voor iedereen in een team inzichtelijk.

Data over medewerkerstevredenheid

Een andere waardevolle bron van informatie zijn medewerkerstevredenheidsonderzoeken, of engagement metingen. Engagement, tevredenheid of betrokkenheid meten kan natuurlijk ook online in kaart worden gebracht en dan niet 1 x per jaar maar doorlopend en structureel. Zo weet je als hr professional continu wat er leeft op de werkvloer.

Voorspellen van prestaties

Met al die moderne talentmanagement software is al deze data vanuit hetzelfde systeem te meten en met elkaar te integreren. De uitkomst is een live dashboard waarin je als hr professional 24 uur per dag inzicht hebt in de talenten van mensen, hun prestaties en de mate van bevlogenheid. Door deze data te combineren en te analyseren wordt de impact van hr enorm. We zien bijvoorbeeld dat het niet lekker loopt in een team. Komt het door gebrek aan talent, gebrek aan motivatie, krijgen mensen te weinig feedback of is er te weinig duidelijkheid over doelen? HR heeft letterlijk met 1 druk op de knop het antwoord. Er kan meteen gewerkt worden aan een passende oplossing.

Voorspellen van succes

Nog een stap verder is het voorspellen van succes. Door de talenten, prestaties, feedback, motivatie en aansturing van succesvolle teams te onderzoeken krijgen we inzicht in hoe dat succes tot stand komt. Hoe komt het dat team A het beter doet dan team B? Welke competenties zijn noodzakelijk? Hoe wordt het team precies aangestuurd? Hoe beter je succes kan verklaren, hoe beter je succes kan voorspellen en herhalen.

Signaleren en actie ondernemen

Met up to date informatie in interactieve dashboards kan hr zich veel makkelijker profileren als een pro-actieve business partner. Problemen met tegenvallende prestaties worden snel gesignaleerd en er is direct inzicht in de achtergronden ervan. Aan de hand van de data is meteen helder of het komt door een gebrek aan competentie, feedback, aansturing motivatie of andere factoren Er kan meteen actie worden genomen om obstakels op te lossen. Zo kunnen hr professionals dagelijks actief helpen om met elkaar beter te presteren.

Waardeer dit blogbericht:
0

David is als organisatiepsycholoog een van de oprichters van Scorius. Scorius helpt organisaties beter presteren met een data gedreven HR aanpak. David gelooft dat talent analytics de manier zijn voor HR professionals om meer invloed te hebben op het resultaat van de organisatie. David schrijft daarom graag over alles dat met dit onderwerp te maken heeft.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties