05
dec

9 dingen die je nog niet wist over je medewerkers

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3310
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Wanneer je een modern e-HRM-systeem gebruikt beschik je over heel veel data. Maar het is soms best een uitdaging om te weten waar je naar moet zoeken. Het loont echter wel de moeite; uit onderzoek van de SHRM Foundation blijkt dat bedrijven die investeren in HR-analytics successen boeken op het gebied van medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid en zelfs kostenbesparing.

Deze blog verscheen eerder op inspireertbeterondernemen.nl

Om je een beetje op weg te helpen verzamelden wij negen voorbeelden van inzichten die jij ook uit jouw HR-systeem kunt toveren:

 1. Aantal te werven medewerkers. Misschien wel een van de eenvoudigste inzichten die je uit je HR-data kunt halen is het verloop in je organisatie. Hoeveel mensen zijn er bij gekomen en hoeveel zijn er weggegaan? Met deze gegevens kun je snel een indicatie maken voor het aantal nieuwe medewerkers dat je moet werven komende periode.

 2. Hoe korter in dienst, hoe sneller uit dienst. Capgemini koppelde data over dienstjaren aan leeftijd en uitdienstdata. Conclusie: de groep met de grootste kans op aanstaand vertrek heeft tot zes dienstjaren. Vervolgens neemt met het aantal dienstjaren de kans op vertrek af.
 3. Verandering in de gezinssituatie is reden tot vertrek. Een ander inzicht dat Capgemini verzamelde was dat de levensfase waarin de medewerker zich bevindt bepalend was om te blijven of niet. ‘Een deel van de groep die vertrok, maakte een fase door waarin zich grote veranderingen in het privéleven voordoen, bijvoorbeeld het starten van een gezin.’

 4. Hoe meer betrokken de medewerker is, des te tevredener de klant. De Amerikaanse retailer Lowe’s koppelde het aantal aankopen per klant aan de engagementscore van de medewerker. Uitkomst: bij betrokken medewerkers koopt een klant meer.

 5. Geen carrièreperspectief doet vertrekken. Een Amerikaans bedrijf vond dat de werknemers die goed presteerden en een hoge betrokkenheid hadden, toch het bedrijf verlieten. Een analyse wees uit dat die betrokkenheid geen reden was om te blijven als er geen carrièreperspectief was. Daarom verlieten deze werknemers het bedrijf, op zoek naar een volgende stap.

 6. Leeftijdsdiversiteit zorgt voor tevreden klanten. McDonalds constateerde na analyse van data van 400 Engelse restaurants dat de klanttevredenheid 20 procent hoger was als er tenminste een medewerker van zestig jaar of ouder aan het werk was.

 7. Andere arbeidsvoorwaarden voor oudere werknemers hebben niet per se het gewenste effect. PostNL kwam na metingen tot de conclusie dat het beleid om het langdurig verzuim van oudere werknemers terug te dringen niet werkte. Group HR director Roger Muys: ‘Denk aan meer vrije tijd en minder ’s nachts werken. [..] Ik was ervan overtuigd dat die maatregelen zouden werken. Uit metingen bleek dat totaal niet het geval te zijn. Het langdurig verzuim van onze 55-plussers bleef even hoog!’ De oorzaak zat dus niet in die arbeidsvoorwaarden.

 8. De effectiefste medewerkers komen niet van de beste universiteit. Na een uitvoerige analyse onder de best presterende werknemers moest een Aziatische bank constateren dat dit personeel niet van de hoogst aangeschreven universiteiten kwam, in tegenstelling tot wat altijd geloofd werd.

 9. De juiste leidinggevende voor de juiste opdracht. Hay Groep deed onderzoek naar de koppeling tussen leiderschapsstijl en prestatiecriteria. Groepsdirecteur Alrik Boonstra in het TvOO: ‘Zo kun je analyseren welk ‘soort’ filiaalmanager je in welk filiaal nodig hebt om bepaalde doelstellingen te kunnen bereiken.’

Met welke inzichten voor jouw organisatie ga jij aan de slag?

Beeld: rawpixel.com // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: E-HRM hr instrumenten

Over Inspireert Beter Ondernemen – een initiatief van AFAS


Inspireert Beter Ondernemen is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

Reacties