11
juli

Het WK verandert, Sinterklaas en Zwarte Piet ook?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3011
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wat een commotie over Sinterklaas. Het is toch een gezellig en ook wel spannend feestje waar je als kind snoepjes en cadeautjes krijgt, surprises maakt, samenkomt en dingen met elkaar deelt? Verder is Sinterklaas een mooie stok achter de deur om goed gedrag te stimuleren. We willen niet van deze dingen af. Dat gaan we ook niet doen hoeveel rechtszaken over dit onderwerp ook worden gehouden.

Echter, de tijden veranderen, kijk maar naar het WK-voetbal. Voetballers worden sneller, tactieken effectiever en we hebben doellijn-technologie en vrije-trapspray gekregen om het spel te ondersteunen en eerlijker te maken. Waarom kunnen we Sinterklaas dan niet een stukje meer van deze tijd maken?

Laat Sint de man of vrouw met de baard en de staf zijn, laat Piet de man of vrouw zijn die met hem samenwerkt. Het gaat in essentie om positieve archetypen die steeds iets minder bij deze tijd passen.

Beter is om van Piet een man of vrouw te maken die ook een andere kleur kan hebben. Piet is vaak zwart omdat hij door de schoorsteen gaat om cadeautjes neer te leggen en steenkool in de oven van de stoomboot doet. Het is het handelsmerk van de Pieten om zwarte strepen op hun gezicht te hebben of helemaal zwart te zijn en het is een geuzenteken van toewijding en hard werken voor een goede, gezamenlijke, zaak.

Wat betreft Sinterklaas is het wat moeilijker; wanneer Piet vernieuwt, dan volgt Sint ook snel daarna, samen met het kruis op zijn mijter en misschien zelfs ook het paard en de boot. De Sint symboliseert de vrijgevende aan iedereen die samen wil werken richting het goede. Jong en oud, van alle lichaamstinten en alle beroepen. Sint kan een man of een vrouw zijn, met alle huidskleuren. We hebben op het Eurovisie Songfestival dit jaar al Conchita Wurst gehad, de vrouw met de baard, dus waarom geen vrouw met witte baard? Of zonder baard. Zolang ze maar geeft aan iedereen zonder uitzondering en integriteit en kracht uitstraalt.

Wat dat betreft is de Sint ook wel een beetje achterhaald als 'degene die op zondag het vlees aansnijdt'. Vrouwen hebben nu ook een goede baan en geven ook cadeautjes. Dan het kruis op de mijter. Het is een machtssymbool van de christelijke religie. Niet gek, want het is al eeuwenlang de grootste religie in Nederland. Sinterklaas kan echter een heilige worden van de hogere waarden van alle religies. Het gaat er om dat hij een symbool is van hogere waarden, zoals vrijgevigheid, eerlijkheid en mededogen. Niet zozeer over het christendom of welke andere religie dan ook, aangezien religies maar al te vaak zorgen voor conflicten. Misschien een mooi project om hier een mooi gezamenlijk teken voor te bedenken? Daar zijn we echter wel duizend jaar zoet mee, vermoed ik, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Lastige is wel dat de staf dan ook meteen weer een nieuwe vorm krijgt, en oh ja, ook de kleding natuurlijk. Gelukkig zijn het paard en de boot nog wel neutraal, hoewel ik mij ook kan voorstellen dat er mensen zijn die hier ook nog wel wat op aan te merken hebben.

Misschien denken mensen; maar dat is toch niet Sinterklaas? Die discussie hadden deze mensen ook toen hun kind ontdekte dat er meerdere Sinterklazen tegelijkertijd door de stad reden. Oplossing: er zijn hulpsinterklazen! Het gaat dus niet zozeer om de vorm, het gaat om het gevoel en de gedachte die er achter zit. Misschien is dit inderdaad het moment om Sinterklaas eens 'een nieuwe tint te geven'. Zolang het maar het feest blijft wat het was, voor verbinding tussen mensen zorgt, voor positiviteit zorgt, voor vertrouwen in elkaar zorgt en bovenal een leuk en gezellig kinderfeest.

De heftige reacties van mensen die gele, of paarse Pieten willen, of juist alles tot in de eeuwigheid hetzelfde willen houden slaan beide de plank mis wat mij betreft. Het gaat om wat er achter ligt. Sinterklaas is een mogelijkheid om onze waarden te delen, waaronder het geven aan elkaar, vrijgevigheid naar je geliefden en in de geest van Sinterklaas: ook naar anderen die om ons heen leven. Hoe veel moeite is het dan om in de geest van Sinterklaas een paar cosmetische veranderingen toe te staan in vrijgevigheid naar deze anderen, terwijl het de kern van Sinterklaas juist versterkt?

Kortom; als het WK kan veranderen, leuker en beter worden, waarom dan Sinterklaas niet?

Waardeer dit blogbericht:
0

Carlos is coach en trainer bij zinvolwerk.com


Voldoening halen uit je werk én een sterke carrière. Dat help ik mensen te bereiken, daar ga ik voor. Dit doe ik door te bepalen wat je écht wilt en de kracht die je hieruit krijgt in te zetten om daar ook helemaal voor te gaan. Zodat je de inspirerende baan vindt die bij jou past, en deze behoudt.


In sta voor effectiviteit en diepgang: cliënten empoweren, inzet van effectieve technieken om eventuele hindernissen in jezelf aan te pakken, een helder gestructureerd traject, en personal branding om wat je echt wilt, ook echt te bereiken.


linkedin hover 32 

Reacties