29
juli

Overgrote meerderheid HR-managers is tegen anoniem solliciteren

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2822
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Anoniem solliciteren is hot; de gemeente Zwolle maakte vandaag bekend in augustus te starten met een proef en de resultaten van een vergelijkbare proef in de gemeente Den Haag waren positief. Uit een onderzoek van Indeed blijkt echter dat sollicitanten en HR-managers minder enthousiast zijn.

 Meer sollicitanten met een biculturele achtergrond bij gemeente Den Haag

De proef van de gemeente Den Haag duurde van januari tot en met juni dit jaar. Het betrof sollicitaties in de functieschalen 10 tot 14. Hierbij was het ook mogelijk om anoniem te solliciteren. Om discriminatie op basis van afkomst tegen te gaan, maakte de gemeente bepaalde informatie op binnenkomende sollicitatiebrieven onleesbaar voor de eerste beoordeling. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres. In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag 19 vacatures in de schalen 10 tot 14. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar 18 procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.

Sjoemelen met sollicitaties

Onderzoek van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, toont echter aan dat maar weinig werkzoekenden anoniem willen solliciteren. Van de 619 ondervraagde sollicitanten zou slechts 15 procent anoniem op een functie willen reageren. De meerderheid van de 318 ondervraagde HR-managers (84 procent) geeft bovendien aan geen anonieme sollicitaties te accepteren. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier.

Volgens het onderzoek is anoniem solliciteren dus nog niet gewenst, zowel onder werkzoekenden als onder werkgevers. Anonieme sollicitaties worden om verschillende redenen geweigerd. Werkgevers willen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent) of willen direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent). Daarnaast denkt 12 procent van de ondervraagde werkgevers dat met een anonieme sollicitatie kan worden gesjoemeld. Zo’n 11 procent van de werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0