07
jan

Aapjes kijken op je werk

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3756
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er is veel kritiek over de televisieprogramma's rondom mensen met een handicap. Van de kleine speurneuzen uit de kinderserie CAP's Club tot het datingprogramma Undateables van BNN. Volgens een media-expert hebben dit soort programma's veel weg van aapjes kijken. Bij CAP's Club werd niet eens duidelijk wat de bijdrage was van de kinderen met een handicap. Ook op de werkvloer speelt de vraag, wat is de bijdrage van mensen met een handicap en hoe ga je met deze groep om?

Als voorvechter voor gelijke kansen op werk, als het om mensen met een handicap gaat, vroeg ik me tijdens het kijken van deze programma's af: "waarom moeten de kinderen met een handicap zich juist onderscheiden van de kinderen zonder handicap?" en "waarom kan iemand met een handicap niet daten met iemand zonder handicap, we blijven toch soortgenoten?". Dit zie je ook op de werkvloer, een sollicitant met een handicap moet zichzelf altijd dubbel bewijzen?

Veel werkgevers zien niet de 'gewone' waarde van een medewerker met een handicap zien. Waarom moet er altijd worden gedacht vanuit de visie dat deze mensen zo 'anders' zijn? Waarom moeten we collectief aapjes kijken? Ik kan en durf u daar een kort antwoord op geven, namelijk dit: In Nederland zijn we weinig gewend, we zien maar weinig mensen met een handicap in ons werkende leven en in onze eigen sociale klasse. Dit is een harde constatering, maar door jarenlang beleid om mensen met een handicap in een uitkering te plaatsen, naar 'eigen' scholen te sturen en apart te laten wonen en meer van dat soort zaken, is het gros van de Nederlanders niet bekend met deze doelgroep.

Zolang we werknemers met een handicap bekijken als 'anders' blijven we aapjes kijken. Dan kijken we niet naar de individuele bijdrage die zij aan organisaties kunnen leveren. Daarom moeten organisaties anders naar mensen gaan kijken, het gaat om kennis, vaardigheden en ook om de sociale bijdrage die iemand binnen een organisatie door zijn/haar aanwezigheid biedt. Om deze waardevolle bijdragen op waarde te kunnen schatten moeten we flexibel durven zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om roosters, maar ook als iemand een bepaalde manier van werken kiest. Simpel gezegd, de meeste mensen met een handicap werken op een 'eigen wijze' zodat ze volwaardig mee kunnen doen naar vermogen.

Anders werken betekent dat dingen anders gaan, misschien wat langzamer, maar dat maakt iemand niet minder waardevol voor een organisatie. Het betekent dat deze persoon zich naar vermogen,100 procent inzet voor de werkgever die hem of haar de kans biedt. Daarom wordt het tijd dat er binnen hr anders wordt gekeken naar sollicitanten met een handicap. Kijk naar iemands totale bijdrage aan de organisatie. Kijk naar iemands vaardigheden of kennis en hoe u die optimaal benut voor uw organisatie. Daar krijgt u betrokken medewerkers voor terug, die door hun handicap ook vragen om een andere wijze van samenwerken waar al uw medewerkers profijt van hebben!

Wat wilt u nog meer?

Waardeer dit blogbericht:
0

Als ervaringsdeskundige werken met een handicap, wil ik werkgevers prikkelen om talenten met een handicap een kans te bieden. Want met een beetje creativiteit, maatwerk en out of the box te denken, is op elke werkvloer inclusie mogelijk. Mijn kernactiviteit is adviseren van werkgevers, gemeenten en verschillende politieke partijen over de arbeidsmogelijkheden van mensen met een handicap. Daarnaast ben ik spreker op diverse congressen en seminars die betrekking hebben op arbeidsparticipatie van mensen met een handicap.  

Reacties