03
dec

U hebt er recht op

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3271
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ik beschik in potentie over de ideale mix voor een burn-out. Ambitieus, een harde werker en goed is nooit goed genoeg. Om in terminologie vanuit de Voice Dialogue te spreken: ik heb een stevige Pusher, een meedogenloze Criticus en sterke Perfectionist.

Deze mix aan subpersonen kan tot gevaarlijke situaties leiden, met de bekende burn-out tot gevolg. Dan komen mensen op dat dramatische punt terecht waarin ze vol schaamte voor zichzelf moeten erkennen dat het ideaal dat ze wilden bereiken, niet bereikbaar is voor hen. Nadat ze hun plafond hebben bereikt, donderen ze in een megazwart gat.

Vermoeide helden

Het gat schijnt diep te zijn. Ik heb zelfs eenmaal iemand in begeleiding gehad die er niet uit wilde komen. Veel te eng. Als een olifant in een porseleinkast moest ik haar benaderen. Dat hield ze al vijf jaar vol. Bij iedereen. Ik ben niet zo'n kei in voorzichtige benaderingen en al snel verdween ze terug in haar hol. Volgens mij zit ze daar nog.

Geen lol aan te beleven

Het verbaast me nog steeds dat ik geen burn-out heb. 'Wanneer komt die dan?' denk ik weleens. Maar ik ben bang dat ik er niet een ga krijgen, want ik ben in het bezit van een natuurlijk tegenwicht.

Plezier

Mijn credo is: 'Als het niet leuk is, máák ik het wel leuk.' Ik vind zelfs dat ik er recht op heb. Tenminste, dat roep ik weleens tegen mijn zoon wanneer hij zegt dat ik moet ophouden met zo idioot te doen. 'Ik heb óók recht op plezier', roep ik dan hard terug en ga dan bij voorkeur nog idioter doen. Het zou toch van de zotte zijn dat jij als volwassene een beetje leuterig je dag moet doorbrengen terwijl je kind mag omvallen van het lachen.

Dat is toch niet eerlijk!

In mijn coaching pas ik het ook toe. 'Ik verveel me', zei ik laatst tegen een zemelende cliënt en ik begon toen over een heel ander onderwerp. Het grappige is dat zo'n interventie nog eens effect heeft ook!

Dat recht op plezier mag best wel ver gaan. Je kunt het afdwingen als het ware. Het meenemen als onvoorwaardelijke eis in het werk. Het onder je primaire voorwaarden laten vallen. Persoonlijk is het zelfs mijn hoofddoel. In mijn trainingen begin ik er standaard mee. 'Kijk', zeg ik dan. 'Het gaat om mij. Dat ik een leuke dag heb. Dát is het belangrijkste. Gelukkig heb ik daar een doel voor jullie bij kunnen vinden. Maar het belangrijkste blijft plezier. Voor mij en als het meevalt ook voor jullie.'

Je ziet mensen dan soms wel wat verbaasd kijken. 'Is die wel helemaal goed snik.' Anderzijds zie ik ook een soort bewondering of licht verlangen verschijnen: 'Dat zégt ze wel en het lijkt erop of ze het nog meent ook.'

En ja, beste lezer, ik meen het ook nog eens serieus. Want hoe zou ik het anders ooit kunnen volhouden als ambitieus, hard werkend en kritisch persoon?

Ergens moet je tegenwicht weten te vinden tegen die energievreters, die killers. En plezier is het perfecte tegenwicht daartegen, dat zelfs het drievoudige weegt van al die andere.

Plezier, ook u hebt er recht op.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Engagement Vitaliteit

Wilma de Haas (1960) is oprichter en eigenaar van Haas & Konijn ®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen w.o. BG Magazine, Tijdschrift voor Coaching en PSC Magazine. Naast gedragskundige en trainer is zij ondernemer, partner van een leidinggevende en moeder van een zoon.

Reacties