13
aug

Snel aan de slag na de diagnose kanker

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2601
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De diagnose kanker veroorzaakt een schok. Het grijpt natuurlijk allereerst enorm in op het leven van de patiënt. Tegelijkertijd heeft het ook impact op de werkvloer.

Collega's en leidinggevenden krijgen te maken met een zieke collega. Het zorgt voor vragen: hoe gaan we met elkaar om, hoe kunnen we steun bieden en hoe combineren het werken aan herstel met het 'gewone werk'. Een bedrijf doet voor de praktische kant van werken na de diagnose kanker al snel een beroep op u; de hr-manager of -medewerker. Wie dit vraagstuk ooit op zijn bord heeft gehad, kent de complexiteit van een dergelijke case. Goed werkgeverschap, ondernemerschap en de zorg om een collega vechten om de aandacht. Hoe gaat u daar mee om?

Jantina de Vries van Effectyf schreef eerder blogs over een coachingstraject, sollicitatietraining op maat en re-integratie. Deze keer gaat ze in op re-integratie na de diagnose kanker.

'Ik ga wel aan het werk, maar ik kan niet meer omgaan met een tegenvaller, ik lig meteen uit het lood.' - Coachee

Juiste snaar

Nicole Dolmans, coach van Effectyf, gespecialiseerd in werken na de diagnose kanker, legt de voornaamste aandachtspunten uit.

'Allereerst wil ik benadrukken om niet te wachten met het re-integratietraject, maar doe dit direct nadat de diagnose is gesteld. ' Natuurlijk is herstellen van de ziekte het belangrijkste. Maar er zijn ook zorgen over het leven na de ziekte. Mensen vragen zich af of ze nog kunnen werken en hoe het zit met hun inkomen? Schakel daarom direct na de diagnose kanker met een professionele coach. Het ontlast de werknemer van een hoop zorgen en stress. De werknemer kan zich richten op zijn revalidatie en tegelijkertijd weet hij of zij dat de zaken rondom het werken tijdens en na de ziekte goed zijn geregeld. De werkgever haalt met de coach een ervaren sparringpartner in huis. Een specialist die adviseert en bemiddelt met oog voor de belangen van de werkgever. Door de juiste snaar te raken alle betrokken partijen, behalen wij succes.'

'Iedereen vraagt hoe het met me is, niemand vraagt me wat ik aan het doen ben.' - Coachee

Samenwerking met het Toon Hermans Huis Parkstad

Het Toon Herman Huis Parkstad in Heerlen is een samenwerking met Effectyf opgestart. Het huis biedt mensen met kanker een omgeving ervaringen te delen. Ook krijgen patiënten, nabestaanden en partners advies en steun bij allerlei vraagstukken. Dankzij de samenwerking met Effectyf is er nu ook een steunpunt voor vragen over werken met kanker. Nicole vertelt over deze bijzonder samenwerking: "Tweewekelijks hebben we op vrijdag een inloopspreekuur. Mensen kunnen vrijblijvend met vragen over werk bij ons terecht. We adviseren de mensen en bemiddelen – indien nodig – tussen werkgever en werknemer. Het geeft ons de kans in kaart te brengen wat speelt in de markt en we kunnen de werknemers direct helpen bij vragen en problemen op de werkvloer."

'Alles wat vroeger tussendoor ging, is nu een hoofdtaak geworden, en dan lukt het ook nog eens niet.' - Coachee

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Ik ben Jantina de Vries, manager van Effectyf. Effectyf is een onderdeel van de Jobstap Groep. Na dat ik mijn loopbaan in het onderwijs vaarwel heb gezegd heb ik de overstap gemaakt naar de re-integratie. Sinds kort mag ik een team van 12 coaches in heel Nederland aansturen. Een mooie, uitdagende baan, in bijzonder werkveld. Ik hoop door mijn inzet te kunnen bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin een ieder zijn plek mag vinden.


We bevinden ons dagelijks in de bijzondere wereld van de re-integratie en functioneren, we geven u graag een indruk van de wonderlijke zaken waar wij mij te maken krijgen. Wij schrijven graag over de succes, maar delen ook graag met u onze verbazingen. Effectyf ondersteunt in heel Nederland organisaties met het oplossen van complexe vraagstukken rondom functioneren en re-integratie van medewerkers. Effectyf is dé specialist in de ondersteuning van werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, psychische klachten, lichte verstandelijke beperking, autisme, kanker, burn out of hartfalen.

Reacties