03
feb

Niets blijft zoals het is, alles verandert

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3167
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dat heb ik ooit bedacht als slogan van mijn bedrijf. Pontificaal staat het consequent boven mijn Met vriendelijke groet. Onder aan de mail. Hoe heb ik ooit zo stom kunnen zijn om dát te bedenken!

Omdat het zo waar is. En ik, net als mijn cliënten, worstel met onzekerheden en veranderingen. Kijk. Op slechte momenten heeft deze waarheid een positieve werking. Die houd ik dan ook steevast aan mijn cliënten voor in de absolute overtuiging dat dat ook zal gebeuren. Het leven is niet statisch. Moeilijke momenten zijn niet voor eeuwig.

Op momenten dat je denkt je boeltje voor elkaar te hebben of datgene te hebben gevonden wat je graag wilt hebben of bij je past, wordt het een ander verhaal. Dan wordt deze slogan een donkere wolk die dreigend boven je hangt. Met die dreiging kun je op verschillende manieren omgaan.

Je kunt doen alsof je die niet ziet of dat die niet bestaat. Als ondernemer is mij dat duur komen te staan. Politiek en economische ontwikkelingen kunnen in korte tijd een orkaan veroorzaken die je complete dienstenpakket omvergooit. Had je maar op buienradar moeten kijken. Struisvogelpolitiek is dus niet de meest effectieve. Mijn cliënten confronteer ik dus per definitie met de weersberichten. Hoe vervelend dan ook.

Een andere methode is de verandering vóór zijn. Slimmer dan de realiteit proberen te zijn. Een methode die ik onlangs heb uitgeprobeerd. Op producten. Die hebben namelijk de neiging om te veranderen.

Nu Nóg beter. Of Verbéterde smaak.

Dat heeft dat product natuurlijk niet zelf bedacht. Dat is zich niet automatisch gaan aanpassen aan zijn omgeving. Nee. De mens heeft in zijn drang naar economische vooruitgang geleerd hoe behoeften te stimuleren. Helaas ervaar ik die verbeteringen in producten vaak als verslechtering en mis ik mijn oude product. Om dit gemis te voorkomen, anticiperend op de verandering die gaat komen, heb ik iets bedacht.

Hamsteren!

Hoe dat werkt? Heel simpel. Producten die essentieel in mijn leven zijn, koop ik vooruit. Ik bereken dan hoeveel jaren ik nog te leven heb en vermenigvuldig dat met het jaarlijks verbruik. Die berekening bracht me tot de aanschaf van tachtig softline gloeilampen van Philips, 40 Watt. Dat gaf rust. Die zekerheid dat de rest van mijn leven er een softline gloeilamp van Philips in huis zou zijn.

Van 40 Watt.

Nu passen die gloeilampen nog in een doos. Maar wat te denken van crèmes, wasmiddelen, bankstellen, dekbedovertrekken, kaas, schoenen, televisies, koelkasten, auto's, kladblokken, shampoos en matrassen. Om de schijn van zekerheid te creëren zou ik naar een industrieterrein moeten verhuizen en me alleen nog maar met voorraadbeheer bezighouden. Daarbij nog niet eens rekening houdend met mogelijke wijzigingen in huisartsen, hulpverleners, vrienden, kappers en familieleden et cetera.

Die zou ik moeten gaan invriezen.

Nee. Helaas. Het valt niet te ontkennen. Niets blijft zoals het is, alles verandert. Die boodschap staat nu eenmaal boven mijn Met vriendelijke groet. Onder aan de mail.

Alhoewel.

Niets blijft zoals het is...

Het boek K-therapie bestellen

Dit is één van de columns uit het boek K-Therapie van Wilma de Haas. Een origineel boek dat je helpt met vallen en van opstaan jouw beroep te maken. Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek dan via deze link of lees eerst het voorwoord hier.

Waardeer dit blogbericht:

Wilma de Haas (1960) is oprichter en eigenaar van Haas & Konijn ®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen w.o. BG Magazine, Tijdschrift voor Coaching en PSC Magazine. Naast gedragskundige en trainer is zij ondernemer, partner van een leidinggevende en moeder van een zoon.

Reacties