03
juni

K–Therapie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2829
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het valt me elke keer weer op.

Hoe verzint de mens het om, wanneer hij zich K (klote dus) voelt, juist dingen te gaan doen waardoor hij zich uiteindelijk nóg meer K gaat voelen. Bijvoorbeeld door zichzelf te belonen met veel chocolade eten, vol te proppen met chips en ijs of prullaria te kopen voor zichzelf. Dit is een veel voorkomend patroon. Terugkerend gedrag dus. Het patroon van Ik voel me rot, dus ik ga mezelf belonen.

Ik vind dat raar. Een gek patroon. Het klopt ergens niet. Er zit geen logica in. En één ding is zeker: het werkt niet. Effectiviteit: Nul Komma Nul.

Zelf zweer ik bij de K-Therapie. Die is eigenlijk ook veel logischer en werkt als volgt. Voel je je K, dan doe je K-dingen. Niks beloning!

Een uitleg.

Wanneer ik me rot voel, voel ik me rot en kan ik net zo goed heel vervelende dingen doen. Ik voel me toch al niet fijn. Dus beter die tijd goed besteden door de meest vervelende klussen te gaan doen. Er valt niets te verliezen en erger dan ik me dan al voel, kan het niet. Dus aanpakken die handel.

Op die momenten zoek ik precies die werkjes die ik al tijden uitstel. Werkjes waar ik een enorme hekel aan heb. Gewoonweg haat. Zoals auto stofzuigen (ik word agressief van ik + stofzuiger in een te kleine ruimte). Vriezer ontdooien (handmatig wel te verstaan) of hok opruimen (een never-ending story). De kracht van deze therapie, de K-therapie dus, is dat je door juist die rotklus te doen, je weer goed gaat voelen. Weg dat vervelende gevoel. Twee vliegen in één klap zelfs. Klus gedaan én positief gevoel terug.

Daarom snap ik die mensen niet die maar klagen dat ze zich rond hebben gegeten omdat ze zich zo rot voelden. En nu te dik zijn. Dat is toch om problemen vrágen. Dat zijn twee negatieve vliegen in één klap. Rot voelen en te dik zijn geworden.

De kracht van een effectieve therapie zit vaak in het doorbreken van oude patronen. Dat betekent meestal simpelweg het omgekeerde doen van wat je gewend was te doen. De boel omdraaien dus.

Mocht u mij dus ooit de auto zien stofzuigen, vriezer ontdooien of het hok opruimen – dan weet u het.

Ik zit in therapie.

Het boek K-therapie bestellen

Dit is één van de columns uit het boek K-Therapie van Wilma de Haas. Een origineel boek dat je helpt met vallen en van opstaan jouw beroep te maken. Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek dan via deze link of lees eerst het voorwoord hier.

Waardeer dit blogbericht:
0

Wilma de Haas (1960) is oprichter en eigenaar van Haas & Konijn ®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen w.o. BG Magazine, Tijdschrift voor Coaching en PSC Magazine. Naast gedragskundige en trainer is zij ondernemer, partner van een leidinggevende en moeder van een zoon.