03
dec

Geef hoogbegaafde medewerkers de ruimte

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 7597
 • 0 reactie
 • Afdrukken

De kans is groot dat er één of meerdere hoogbegaafde medewerkers bij uw organisatie werken. Dat is heel positief, want met hun intelligentie, creativiteit en loyaliteit kunnen zij het verschil maken. Maar het is dan wel zaak dat ze de ruimte krijgen die ze nodig hebben. En belangrijker nog: dat u en de direct leidinggevenden binnen uw organisatie hoogbegaafdheid (h)erkennen.

Signalen

Ondanks de genoemde en vaak geroemde kwaliteiten van bovengemiddeld intelligente mensen, komt het voor dat zij zich niet prettig voelen op hun werk. Veel voorkomende signalen waaraan u dit kunt herkennen zijn:

 • Problemen met autoriteit
 • Het hanteren van een (te) hoge meetlat
 • Het minder goed om kunnen gaan met kritiek
 • Niet zo toegankelijk zijn voor collega's
 • Moeite met het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen
 • Snel verveeld zijn; interesse verliezen bij alledaagse of routinematige zaken
 • Onbegrip en ongeduld tonen als anderen niet zo snel schakelen tussen denken op conceptueel en detailniveau
 • Arrogant overkomen

'Lastige medewerker'

Ook binnen uw organisatie werken ongetwijfeld hoogbegaafde medewerkers die een of meer van bovenstaande problemen ervaren. En als hr-professional zult u hierover vast wel eens spreken met de direct leidinggevenden van die medewerkers. Uit onbegrip, onwetendheid of frustratie kunnen deze situaties of medewerkers al snel als 'lastig' worden bestempeld. In veel gevallen is dit terug te voeren naar geen of onduidelijke/niet begrepen communicatie. Zo kan het voorkomen dat hoogbegaafde medewerkers eerst het resultaat van hun denkproces naar voren brengen, voordat zij zich realiseren dat ze te snel gaan. Daar kunnen collega's wel eens moe van worden, omdat het voor hen een omweg is naar hun eigen denkniveau.

Bewustwording en inzichten

Als een leidinggevende een probleem signaleert bij een werknemer is het zaak om in gesprek te gaan. Een gespecialiseerde coach betrekken bij de werksituatie of persoonlijke problemen, geeft de extra aandacht die nodig is. Een hoogbegaafde medewerker vindt meestal dat hij/zij geen coach nodig heeft. Bewustwording is dan stap één. Hulp bij de hierboven beschreven issues op het werk vormt stap twee. De inzichten van een leidinggevende kunnen hierbij van grote waarde zijn. De ervaring leert dat dit gewaardeerd wordt en kan bijdragen om de kwaliteiten van de medewerker op een juiste wijze sterk in te zetten. Ook de organisatie profiteert hiervan.

Verborgen potentieel

Organisaties die hoogbegaafde medewerkers in dienst hebben, beschikken over een schat aan verborgen potentieel. Als hr-professional kunt u met persoonlijke aandacht, samenwerken aan bewustwording en eventueel samen een plan van aanpak maken, gericht bijdragen aan het zichtbaar maken van dit potentieel en het benutten voor uw organisatie. Oplossingsgerichte en pragmatische coaching in combinatie met effectieve methodieken waaronder de KernTalentenAnalyse, zijn hierbij zeer waardevol. Maar liever nodig ik u eerst uit om in gesprek te gaan over de signalen die hoogbegaafde medewerkers kunnen afgeven en de basisvragen die daarmee samenhangen. Zoals:

 • Wat zijn typische kenmerken? En hoe herken je ze? Hoogbegaafden maken bijvoorbeeld vaak grote gedachtesprongen. Ook hebben ze een zeer sterke drang naar autonomie en een eigen tijdsindeling.
 • Hoe maak je het bespreekbaar? Het persoonlijke gesprek aan te gaan is altijd een goede keuze. Het is belangrijk dat de medewerker zich gehoord, begrepen en lekker in z'n vel voelt. Ook is het essentieel om zoveel mogelijk vertrouwen en ruimte te geven zodat excelleren, onderzoeken en creëren vanzelf gaat.
 • Hoe voorkom je dat een medewerker op een zijspoor belandt? Hiervoor is het cruciaal dat leidinggevenden (en collega's) begrip tonen voor en leren omgaan met zijn/haar veelzijdigheid. Daarnaast is het belangrijk om zijn/haar vaak andere zienswijze te omarmen.
Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Diversiteit Leiderschap
Midden jaren zeventig –ik zat nog op de middelbare school– rolde ik min of meer als vanzelf het creatieve vak binnen. Het heeft me uiteindelijk op de kunstacademie gebracht. Na mijn afstuderen als grafisch ontwerper ging ik als freelancer aan de slag. Geleidelijk aan kwam ik meer in de managementhoek terecht en heb ik zes jaar een eigen bureau gehad. Omdat ik het werken in een team miste, ben ik gaan solliciteren binnen de reclamewereld en heb ik met veel plezier op verschillende functiestoelen gezeten. Na dik twintig jaar maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven om bij een grote organisatie o.a. leiding te geven aan een unit vol met talentvolle creatieven en andere specialisten.

Mijn talent ontdekt
Tijdens een management development-programma werd het zaadje geplant voor wat ik inmiddels gepassioneerd doe; coachen. Ik realiseerde me dat, naast een sterke behoefte er voor iemand te mogen zijn, ik altijd al een gezonde nieuwsgierigheid heb gehad naar wat een mens drijft en waar het hem brengt. Een opleiding volgen tot professional coach was dan ook meer dan vanzelfsprekend. Deze post-HBO registeropleiding rondde ik in 2010 af. Het besluit om als zelfstandig professional aan de slag te gaan was toen snel gemaakt.

Coachen van bijzondere mensen
Als coach richt ik mij op hoogbegaafde en hoogsensitieve medewerkers. En bij voorkeur coach ik ook hun leidinggevende. Mijn affiniteit met deze doelgroep is groot en mijn opgebouwde kennis en ervaring komt hier bijzonder goed van pas. Coachen is een prachtig vak en ik kan niet anders concluderen dan dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Meer weten?
Wilt u meer weten hoe u hoogbegaafde en/of hoogsensitieve medewerkers in uw organisatie de ruimte kunt geven zodat ze hun potentieel kunnen benutten? Kijk op www.hanslipscoaching.nl, mail naar of bel 06 53549349.
 

Reacties