06
mei

Asociale Jezus

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2576
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Jongens houden van voetballen, meisjes van winkelen.

Nou, bij die van mij is dat mooi anders. Die houdt én van voetballen én van winkelen. Twee activiteiten waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Gelukkig hebben we het ondertussen thuis zo weten te regelen dat mijn man verantwoordelijk is voor het bijwonen van de wedstrijden, op die achterlijk vroege tijden in je vrije weekend. En ben ik degene die gaat shoppen met mijn zoon.

De meeste moeders zijn een beetje jaloers daarop. 'Wat! Ga jij met je zoon de stad in? Goh, wat leuk. Dat wil die van mij nou nooit.' Wat ze niet weten, is dat dat helemaal niet leuk ís, omdat steevast de Gamestore op de sightseeingroute staat en, houd u vast, de Action, respectievelijk Op is Op en tot slot de Prijsknaller. Ooit heeft hij ontdekt dat er prijsverschillen zijn en hij gaat nauwkeurig alle AXE Deo sprays vergelijken op prijs. Daar zijn we dus anderhalf uur mee bezig. Met kijken naar games en deodorant. Tweemaal per week. Op de woensdagmiddag en de zaterdag.

Deze zaterdag had ik geen zin. Echt niet.

Ik wilde lekker sporten, huis schoonmaken en zelfs onze rituele afsluiting bij de HEMA met een kop thee voor mij en een saucijzenbroodje voor hem was niet voldoende. 'Mam, gaan we nog naar de stad vandaag?' Daar kwam ie al. Die eeuwige vraag om tien uur 's ochtends.

Gatverdamme.
'Nee', zei ik. 'Vandaag niet. Ik heb geen zin.' Dat ik daar een doordachte reactie op zou krijgen met een licht manipulatief karakter, was voor mij geen verrassing. Maar deze had ik nog nooit gehad.

'Jij bent een aso', antwoordde hij, vergenoegd met zijn prikkende diagnose. 'Jij denkt alleen aan jezelf.' Het blijft me moeite kosten om niet hard te lachen wanneer hij ergens weer een woord heeft opgepikt en dit in een context terugplaatst.

Ik was asociaal.

Iemand die alleen met zichzelf bezig is en niet aan de ander denkt. Hem in dit geval. Aangezien ik óók goed ben in woorden in een context te zetten, was mijn antwoord: 'Nee schat, dat is geen asociaal gedrag. Dat is goed voor jezélf zorgen.' Aangevuld met: 'En wanneer ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook goed voor jou zorgen. Anders word ik een heel vervelende en chagrijnige moeder.'

Zo. Daar had hij niet van terug.

Goed voor jezelf zorgen wordt vaak verward met asociaal gedrag. De gevolgen van een cultuur of opvoeding waarin de ander centraal staat en je opofferen voor de ander, voor de ultieme naastenliefde staat. Wat dat betreft is Jezus hét voorbeeld. In deze maatschappij moet ieder liefhebbend mens met een kruis lopen. Het kruis van de opoffering. Die mensen zie ik dus veel in mijn praktijk. Met zo'n kruis op de rug.

Kromgebogen komen ze binnen.

Wanneer ik deze cliënten de keerzijde laat ervaren van die buitenproportionele naastenliefde. Ze kan laten inzien en ervaren dat een goede zorg voor jezelf kan staan naast een goede zorg voor een ander. Dat kiezen voor jezelf niet betekent dat je de ander afwijst. Dat nee zeggen vaak ja zeggen tegen jezelf betekent. Dan durven ze eindelijk dat kruis te pakken, naast zich neer te zetten en in de fik te steken.

'Asociale Jezus', zou mijn zoon zeggen.

Mooi zo laten. Van mij mogen ze er zijn.

Het boek K-therapie bestellen

Dit is één van de columns uit het boek K-Therapie van Wilma de Haas. Een origineel boek dat je helpt met vallen en van opstaan jouw beroep te maken. Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek dan via deze link of lees eerst het voorwoord hier.

Waardeer dit blogbericht:
0

Wilma de Haas (1960) is oprichter en eigenaar van Haas & Konijn ®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen w.o. BG Magazine, Tijdschrift voor Coaching en PSC Magazine. Naast gedragskundige en trainer is zij ondernemer, partner van een leidinggevende en moeder van een zoon.