21
okt

Recensie: Wie wil je zijn? - Integer blijven, ook als het moeilijk wordt

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2383
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Enige tijd geleden sprak de redactie van HRzone met Wim Geerts en Annette de Vos-van Weel over hun boek Wie wil je zijn?. Margit Spronk las het boek en vindt het een aanrader.

lees hier het interview met Annette de Vos-van Weel

Uitnodigend

Het boek is uitnodigend door het gebruik van verschillende kleuren, lettergebruik en foto’s. Ik vond het makkelijk te lezen, onder meer door het schaarse gebruik van vakmatige termen.  De opzet was even  wennen (het boek is opgezet als een gesprek tussen coach en coachee), maar later zag ik er juist de kracht van in (LSD-techniek). Het op de juiste plekken plaatsen van meer informatie zoals bronvermelding, koppeling naar filosofie, dagelijkse gebeurtenissen over dit onderwerp, opdrachten en foto’s maakt het speels en zet je aan het werk. Al kan ik me voorstellen dat deze opzet voor anderen juist wat onrustig is.

Praktisch

Op een no-nonsens manier beschrijven Geerts en De Vos-van Weel een ogenschijnlijk moeilijk onderwerp . Het stappenplan en extra bewustwordingsvragen leert je hoe je zelf een dilemma kunt aanpakken: praktijkgericht. De stap van bewust persoonlijk integer gedrag naar wat een organisatie moet doen om dit te stimuleren, is goed uitgelegd. Het zal een uitdaging blijven als je in een niet integere organisatie werkt, maar hun terugkerende vraag 'Wie wil jij zijn?’ is erg krachtig. Een verandering begint immers bij jezelf!

Toepasbaar

Hun aanpak en hun mening, dat je integriteit kunt ontwikkelen door je bewust te worden van je gedachten en steeds bewust te kiezen waarmee je integriteit vergroot, spreekt mij erg aan.

Ik kan hun stappenplan en verdiepingsvragen makkelijk toepassen in coachtrajecten. Te gebruiken bij werkelijke dilemma’s en om coachees bewuster te maken van hun keuzevrijheid, het versterken van hun autonomie en daarmee authenticiteit!

Aanrader

Voor organisaties (leidinggevenden, HR adviseurs, beleid makers) is de gestructureerde aanpak hoe je integriteit in persoonlijke context maar ook als organisatie(waarde) kunt uitdragen, nastreven en ontwikkelen erg verhelderend. Verder vind ik het een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp (maar zeker ook voor coaches), omdat het je helpt je persoonlijke integriteit te vormen welke nauw verbonden is aan je persoonlijke autonomie en authenticiteit: Weet wie je wil zijn!

Waardeer dit blogbericht:
0

Margit Spronk haalt haar energie uit het begeleiden van professionals en organisaties naar meer geluk (plezier) in werk en leven. Dit komt tot uiting in de rollen van (carrière)coach, trainer, talentassessor en W&S-adviseur. Met twintig jaar ervaring als bemiddelaar (carrièrecoach) gaat zij pragmatisch aan de slag met het vormgeven van je carrière en verder ontwikkelen van je talent. Juist de krachtige interventies als (gecertificeerd) coach zorgen ervoor dat de ontwikkeling echt vanuit intrinsieke motivatie tot stand komt. Het verbinden van hoofd, hart en buik waardoor je vol (zelf)vertrouwen je (werk)leven met een glimlach op je gezicht autonoom en authentiek vormgeeft en aangaat. #duurzaaminzetbaarheid #veerkracht