17
aug

Recensie: Omgaan met gevoelsmensen - deel 3

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2559
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Eerder sprak de redactie van HRzone met Sjaak Overbeeke over zijn boek Omgaan met gevoelsmensen. Vandaag is Henk Snijders aan het woord, die het boek recenseerde en het een aanrader vindt.

 Lees hier het interview met Sjaak Overbeeke of de recensies van John Slingerland en Diane Mulders

Inhoudelijk

We leren van Sjaak Overbeeke in zijn boek Omgaan met gevoelsmensen dat er drie types zijn: Voelers, Doeners en Denkers. Als lezer stel je je natuurlijk de vraag welk type je zelf bent. De online-test waarnaar het boek verwijst, helpt daarbij. En dan blijkt dat de meesten van ons een beetje van alles zijn, met het accent op een van de drie types.

Het boek is helder ingedeeld in een theorie- en praktijkgedeelte, ook los van elkaar te lezen. De theorie behandelt alle nuances: herkenbaar en goed te volgen, maar het geeft nog weinig houvast in de wezenlijke verschillen tussen de types waarmee je rekening zou moeten houden. Uiteindelijk blijft de overtuiging hangen dat het goed is van alles wat te zijn: empathisch als de Voeler, actiegericht als de Doener en weloverwogen als de Denker.

Wil je – zoals de titel belooft – echt weten hoe om te gaan met gevoelsmensen, dan moet je snel naar het praktijkgedeelte. Daar wordt het concreet en worden praktische tips gegeven hoe te handelen in de omgang met mensen die primair Voeler zijn. De valkuilen komen aan de orde en hoe het beter kan. Zo worden goede handvatten geboden. Het hoofdstuk met interviews is een aardige extra dimensie om te zien hoe managers omgaan met hun mensen en gevoelens. En dan zijn er ook nog 25 oefeningen. Niet om allemaal te doen, maar je vindt er een paar waarin je zelf de uitdaging herkent. Die oefeningen dus eens doen.

Sjaak Overbeeke schrijft soepel, kent zijn onderwerp in alle nuances. Als lezer laat je je meevoeren, maar slaat de verwarring toch regelmatig toe. Juist omdat we van alle types wel iets in ons hebben, is dat ook de makke van het boek. Het geeft de lezer geen eenduidig richting of houvast.

Plus- en minpunten

+ helder geschreven

+ goede toegankelijke indeling -

vele tinten grijs, geen uitgesproken teneur

- theorie gaat soms te diep

Aanrader

Het boek helpt type mensen vanuit gevoelsperspectief te herkennen.

Eindoordeel

7

Zelf een recensie schrijven?

Dat kan! Stuur een mail naar de redactie en houd HRzone goed in de gaten; hier vind je geregeld leuke boekenacties. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Teamontwikkeling

Henk LM Snijders ­­­­­– doener maar ook voeler ­­­­­– heeft als directiesecretaris bij verschillende grote internationale beursfondsen gewerkt. Hij is nu als zelfstandige beschikbaar om zijn kennis en ervaring te delen. 


linkedin hover 32