27
juli

Recensie: Omgaan met gevoelsmensen

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2854
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Eerder sprak de redactie van HRzone met Sjaak Overbeeke over zijn boek Omgaan met gevoelsmensen. Vandaag een lovende recensie van John Slingerland.

Lees hier het interview met Sjaak Overbeeke

Voelers, denkers en doeners

Sjaak Overbeeke maakt in dit boek het onderscheid tussen voelers, doeners en denkers. Voor het begrip werkt dat goed, al zegt hij direct dat er veel mengvormen zijn. Dat ligt hij helder toe. Het maken van de online-test in het boek (pag. 15) geeft je inzicht welke eigenschappen van typen bij je horen.

 In logische volgorde tref je na het theoriegedeelte  tot pagina 71 het praktijkgedeelte tot pagina 132 aan. Voor het goede begrip is die volgorde ook aan te raden. De theorie behandelt de typen goed en geeft erg knap inzicht in drijfveren van de verschillende types. Het vraagt fantasie om je te verplaatsen in de andere types en te realiseren dat bij andere types andere drijfveren en ambities horen. De aanname dat andere types door ongeveer dezelfde drijfveren die je zelf hebt, gedreven worden, is dus overtuigend onjuist. Dat herkennen en hanteren levert boeiende en zeer relevante  stof op. Daarin schuilt de kracht van dit boek. 

Theorie en praktijk

Het accent van het boek ligt op het doorgronden van het voelerstype in al zijn facetten en hoe hiermee om te gaan. Het boeiende hoofdstuk 3 gaat uitgebreid in op het samenspel en de wisselwerking bij jezelf en anderen tussen het emphatische van de voeler, de actiegerichtheid van de doener en het raadzame van de denker. Als lezer leer je dat goed te doorgronden en hoe je om kunt gaan met personen met andere combinaties van typen. 

De titel van het boek suggereert dat het alleen draait om omgaan met gevoelsmensen. Daarmee doet het boek zichzelf tekort. Er wordt wel degelijk ook ruime aandacht besteed aan het omgaan met doeners en denkers. Mijn nieuwsgierigheid naar wat an deren drijft, is geprikkeld.

De materie is goed te volgen mede door de schema’s en de vele matrixen. Om beter inzicht te krijgen in je eigen profiel, werken de oefeningen op de website goed.

Het praktijkgedeelte sluit goed aan op de theorie en is wat losser te lezen.  Om het compleet te maken, staan er 25  oefeningen in. Praktisch en zeer leerzaam. 

 Plus- en minpunten

+   in logische volgorde te lezen;

+    helder en begrijpelijk geschreven;

+   veel ondersteunende schema’s en matrixen;

+    veel nuttige tips;

-     het woord emotie wordt erg vaak gebruikt, terwijl ik dat meer als een verzamelnaam opvat;

-     boek zou wat mooier uitgevoerd mogen worden, betere kwaliteit papier.

Aanrader

Ja, het boek helpt bij jezelf te onderzoeken welk type of combinaties van types je kunt zijn en dat ook bij anderen te herkennen en hoe daar mee om te gaan.  

Eindoordeel: 8

Zelf een recensie schrijven?

Dat kan! Stuur een mail naar de redactie en houd HRzone goed in de gaten; hier vind je geregeld leuke boekenacties. Zo kun je nu een recensie schrijven over Het zijn maar cijfers van Maarten Schellekens. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Motivatie Patronen

John Slingerland is MfN-register mediator en geeft P&O adviezen aan kleine en middelgrote bedrijven en instellingen. Door zijn werkervaring in het Midden-Oosten heeft hij veel kennis van omgaan met niet-westerse culturen opgedaan.


linkedin hover 32