13
juli

Boek: Wie wil je zijn? Integer blijven, ook als het moeilijk wordt

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2649
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wim Geerts en Annette de Vos-van-Weel ontwikkelden een methode Bewust omgaan met integriteit en schreven er samen een boek over: Wie wil je zijn? Integer blijven, ook als het moeilijk wordt. Ik ging in gesprek met de auteurs over het theam.

Integriteit is onder meer je innerlijk kompas volgen. Maar er zijn toch ook situaties denkbaar dat het belang van de gemeenschap bijvoorbeeld zwaarder weegt dan je eigen kompas?

In ons boek beschrijven we inderdaad een stap, waarin je kijkt naar het gemeenschappelijke belang. We noemen dat kijken naar de gevolgen van een beslissing. De basis van gevolgdenken is gelegd door de filosofen Jeremy Bentham en John Stuart Mill, die stelden dat een handeling juist is als hij ‘het totale geluk van alle betrokkenen het meest verhoogt’. Extreem gevolgdenken kan eventueel wel leiden tot een ‘het doel heiligt de middelen’-mentaliteit. In ons boek geven leren we de lezers om op een zorgvuldige manier een afweging te maken in een dilemma.

Een centrale vraag daarbij is je innerlijke kompas en de vraag: ‘Wie wil je zijn?’. Een onderdeel van de vraag ‘Wie wil je zijn?’ is ‘Hoe verhoud ik mij met mijn belangen versus die van anderen’. Dus het hoeft ons inziens niet een tegenstelling te zijn. Maar dit is allemaal theorie en filosofisch gepraat, wij willen vooral de praktische kant benaderen in ons boek, dus wat betekent dit in de praktijk? Dat je kijkt wat de gevolgen zijn van je beslissing en dit meeneemt in de afweging.

Het boek bestaat uit twee delen: persoonlijke integriteit en integriteit in bredere context. Iedereen kan integer of niet integer handelen; zijn er ook organisaties die niet integer zijn?

Als een organisatie niet handelt in lijn met de waarden die belangrijk zijn voor de organisatie, dan kan een organisatie ook niet integer zijn. Een organisatie zelf kan echter niet handelen, het zijn altijd de mensen die er werken die handelen. Een organisatie kan wel verschillende dingen doen om te zorgen voor een cultuur, waar medewerkers gestimuleerd worden om integer te handelen. Te denken valt aan een duidelijke visie en organisatiewaarden definieren, duidelijke regels en gedragscode opstellen, straffen en belonen en zorgen voor inspirerende leidinggevenden, die voorbeeldgedrag vertonen en het trainen van haar medewerkers in integer handelen. Integriteit is dus een belangrijke eigenschap.

Moeten bedrijven hierop strenger selecteren? En hoe doe je dat dan? Uit onderzoek blijkt dat bepaalde persoonseigenschappen (zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en vriendelijkheid) een voorspeller zijn van integer gedrag. Bedrijven kunnen door middel van (persoonlijkheids-)assessments mensen selecteren die een grote kans hebben op het vertonen van integer gedrag. Echter niet alleen aanleg, juist ook de vorming gedurende je leven bepaalt je integriteit. Dit aspect valt ook redelijk goed te meten, door kandidaten te vragen hoe ze in het verleden hebben gehandeld in moreel lastige situateis. Zelfs als de kandidaten wenselijke antwoorden willen geven, zijn dergelijke assessments nog een goede voorspeller van de integriteit van hun latere gedrag. Wij geloven zelf dat integriteit ook te ontwikkelen is en dat een selectie aan de start niet voldoende is.

Een van de vragen die jullie aan de lezers stellen is: Wie in jouw organisatie is inspirerend op het gebied van integriteit. Hebben jullie een voorbeeld van zo iemand?

Ik moet meteen denken aan een vriendin van mij, die ik heel integer vind handelen. Ze weet heel goed wie ze wilt zijn en waar ze voor staat. Ze is absoluut niet bang om een afwijkende mening te geven als dit in het gedrag komt en dat doet ze ook nog eens op een hele vriendelijke, communicatieve manier. Ze durft lastige, impopulaire dilemma’s aan de kaak te stellen, waar het soms makkelijker is om weg te kijken.

Tot slot, wel boek gaat er mee in je koffer op vakantie?

Annette: Ik heb een jonge dochter, waardoor ik nog weinig aan lezen toe kom op vakantie, maar ik doe wel een poging en dan graag met een psychologische thriller van Nicci French.

Wim: Gedurende het jaar kom ik weinig aan lezen toe dus in de vakantie gaat er een heleboel mee. Liefst romans, kiezen op basis van de top 5 van de diverse literatuurprijzen bevalt me prima. De laatste indrukwekkende die me zo te binnen schiet: Vele Hemels boven de Zevende van Griet Op de Beeck.

Vos wiewiljezijn

 

Waardeer dit blogbericht:
0