12
juli

Wat maakt een succesvolle Agile coach?

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2575
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Agile coach is een functie die momenteel veel gezocht wordt door organisaties. Bedrijven erkennen de meerwaarde van een Agile coach, maar functieomschrijvingen van vacatures lopen flink uit een. Dé Agile coach lijkt niet te bestaan.  

In tegenstelling tot wat veel mensen denken draait Agile coaching niet per definitie om Agile-expertise. Het gaat vaak veel meer om het tweede stukje van de term: ‘coach’. Duidelijk is dat mensen nog niet weten wat deze functie precies bekleedt. Wat zijn de kenmerken voor een succesvolle Agile coach?  

Het doel van een agile coach

Een Agile coach is iemand die kwartjes kan laten vallen. Die kan adviseren en de Agile mindset uitdraagt met als doel organisaties uit bestaande (traditionele) patronen te drukken. Agile werken betekent het veranderen van de mindset van een organisatie. Als coach voorzie je het team of de organisatie van tools zodat de organisatie zijn eigen mindset verandert. Dit komt vaak neer op het bewust maken van bestaande denkprocessen en de verandering die nodig is. Een beetje prikken en duwen is vaak nodig. Je deelt jouw kennis met het team zodat je hen motiveert de ‘out of the box’- benaderingen waar ze zelf mee komen, toe te passen. Zelf de verantwoordelijkheid nemen is een van de belangrijkste lessen die een coach zijn team leert. Het uiteindelijke doel is dat het team kan opereren zonder coach.   

Belangrijkste competenties

 • Een open houding. Altijd openstaan voor meer mogelijkheden, is een belangrijk kenmerk van Agile coaches. Doe je dit niet, dan creëer je je eigen patroon en waarden en ben je per definitie niet succesvol als coach.  
 • Niet oordelen. Mensen doen wat ze doen omdat ze niet weten dat ze beter gewend zijn. Als coach heb je geen mening en ondersteun je met tools zodat ze zelf bewust worden van hun fouten. Door hier transparant over te zijn, kunnen zij zichzelf verbeteren. Als Agile coach creëer je een omgeving waar men fouten durft te maken.
 • Soft skills. Het klinkt voor de hand liggend, maar gemakkelijk contact kunnen leggen, goede intenties hebben en mensen oprecht verder willen helpen is kenmerkend voor Agile coaches. Mensen helpen het beste uit henzelf naar boven halen moet de drive zijn van iedere Agile coach.  
 • Niet afschrikken om weerstand te bieden. Een essentieel onderdeel van verandering is weerstand. Weerstand opzoeken moet jou als coach dus triggeren.  Agile is een manier van werken die voor zowel start-ups als corporates kan gelden. Afhankelijk van het bedrijf is kennis of mindset nodig. Bij een start-up is die cultuur vaak geen issue. Met de mindset zit het daar vaak wel goed. Als coach help je hier vaak met kennis en discipline. Grotere bedrijven hebben vaak een sterke cultuur en managementlagen. De mindset en leren communiceren, maar vooral leren loslaten en faciliteren is hier vaak de grote uitdaging. Voor allen geldt: je moet het zelf willen.    

De primaire taak

De primaire taak van een Agile coach is coachen. Dit is anders dan trainen. Goed uitleggen is één en vaak ook nodig in het begin, maar een ander bewust maken en zover krijgen dat hij of zij zelf actie onderneemt om iets aan te pakken te maken is iets geheel anders.  Dat is waar je je als coach mee bezig houdt en het is dan ook niet direct nodig om de organisatie al goed te kennen. Een combinatie van interne en externe coaches is daarom vaak ideaal. Wanneer je niet al onderdeel bent van de cultuur is het gemakkelijker om te pinpointen waar de moeilijkheden zitten. Aan een cultuur zit een bepaalde mindset beklijfd, een Agile coach van buitenaf is geen onderdeel van die cultuur en kan daardoor de cultuur eenvoudiger loshalen, patronen herkennen en sturen naar een Agile mindset. Neem bijvoorbeeld relatieproblemen. Als je er samen niet uitkomt roep je soms om hulp van buitenaf, want een buitenstaander ziet toch dingen die je zelf niet (meer) ziet.   

Succesvol

Als Agile coach ben je succesvol als je de vinger kan leggen op de bestaande manier van denken en kan laten inzien hoe een mindset verandering meer waarde toevoegt. Vaak zie je dat organisaties Agile deels oppakken. Als je doorvraagt op het ‘waarom’ blijft het nog wel even stil. Bewust worden van welke kant van het Manifesto je aan het focussen bent en daadwerkelijk snappen wat en waarom je het doet, vormt de Agile mindset voor de organisatie. Niet de tool of de werkvorm die je er tegenaan gooit.   

Tevreden met resultaten kun je zijn als:   

 • Er zelforganiserende teams ontstaan en deze ook echt zelfstandig werken.  
 • Managers leiderschap gaan uitoefenen en faciliteren in plaats van controleren 
 • De waarde die de teams leveren zichtbaar wat toevoegt voor de organisatie  
 • Je professionals in hun kracht ziet staan en eigenaarschap ziet nemen

Een succesverhaal? Het F*ck Up Festival

Een voorbeeld waarbij de competenties van Agile coaches naar boven komen is het F*ck Up Festival.  

Cultuur is ontzettend belangrijk binnen Agile. Dit verschilt gigantisch per land. In een bedrijf in Roemenië heerste bijvoorbeeld een cultuur waarin fouten maken ‘not done’ was. Hoe zet je als Agile coach deze sterke cultuur om naar een mindset waarin het oké is om fouten te maken?   

Tijdens de Agile transformatie merkten wij dat de traditioneel Roemeense cultuur botste met het Agile principe. De cultuur van het bedrijf moest veranderen om verbeterde resultaten neer te zetten. Door met een open houding naar het probleem te kijken werd ingezien dat dit specifieke bedrijf een omgeving waarin fouten gemaakt morgen worden mist. Deze transparantie zou het bedrijf verder helpen in de Agile transformatie. Als manier om dit te stimuleren werd het F*ck Up Festival bedacht. Dit was als ware een tool waarmee werknemers door lol te hebben van de fouten van zichzelf en anderen leerden, zodat zij als team accelereerden.   

Hoe ging dit in zijn werk?  Iedere retrosprective die het team vervolgens deed, stond in teken van verbeterpunten. Ieder team werd de opdracht mee gegeven om transparant te zijn over de gemaakte fouten. Als een spel werden vervolgens punten toegekend aan de fouten die het team (of een individu) maakte.  De grootste fout won en kreeg een plekje op de “Wall of Shame” waarop iedereen een plekje op wilde bemachtigen. De winnaar mocht op een groot podium in geuren en kleuren vertellen hoe het zo fout was gegaan en wat de leerpunten zijn geweest. Hij of zij mocht uit eten op kosten van de zaak als dank.  

Resultaat van deze alternatieve kijk op fouten was dat de de Agile mindset zo binnen no time vastgeketend zat in ieders hoofd. Fouten maken was vanaf nu niet meer ‘erg’ maar werd juist gestimuleerd binnen de organisatie. Hoe groter en transparanter de fout, hoe kleiner de kans dat dit nog een keer voorkomt. Transparantie in processen steeg evenals het vertrouwen in elkaar.  

Lessons learned van deze case? 

Cultuurverandering is binnen handbereik als je mensen bewust maakt. In dit geval was een simpele tool nodig om mensen binnen de organisatie bewust te maken van hun fouten. Alleen door als organisatie transparant te zijn, verbeter je.   

Als coach heb je geen mening. Je ondersteunt met tools zodat de organisatie zelf bewust wordt van de huidige gang van zaken. Als coach faciliteer je door de vinger op de zere plek te leggen. De rest ligt bij de organisatie zelf.    

Het werkt alleen als iedereen mee doet. Het F*ck up Festival was nooit een succes geweest als niet de gehele organisatie mee deed. Door er een spelelement aan toe te voegen werden mensen getriggerd mee te doen, maar de cultuur van het Roemeense bedrijf had niet veranderd mits de werknemers niet wilden veranderen.  Development teams maar ook HR en administratie teams deden mee aan het festival.  

De misvattingen

 1. Je moet als coach goed kunnen trainen. Je hoeft echt niet alles te weten of veel kennis te hebben over Agile om een goede Agile coach te zijn. Training is veel weten van de inhoud en kennis kunnen overdragen. Coaching is mensen triggeren om iets te doen wat ze nog niet eerder hebben gedaan. Dat laatste is jouw drive als coach.  
 2. Agile coaches hebben alle antwoorden. Er is niet één oplossing, iedere organisatie heeft een andere cultuur. Als coach help je teams de antwoorden vinden door middel van bewustwording.
 3. Dat alles goedkomt met een Agile coach. Sommige organisaties denken wij moeten gecoacht worden en jij bent een coach, dus fix ons probleem. Zo werkt het niet. Als team moet je openstaan voor hulp. Sta je niet open, dan werkt het niet. Unwanted help is abuse. Graag of niet, Je hebt zelf dus de keuze voor take it or leave it.. Als je als coach teams moet overtuigen dat Agile de way to go is, gaat het per definitie niet werken. Agile coaches zijn er om jou te helpen met het proces.  

De toekomst

Agile werken verandert constant. Ik heb geen glazen bol en zie niet waar het heen gaat. Het beroep Agile coaching heeft veel weg van verandermanagement. De kern is weten hoe je verandering teweegbrengt binnen complexe organisaties. Je moet vooral mensen inspireren een mindset aan te nemen en nieuwe dingen te proberen. Als je dat leuk vindt, en het lukt, dat is eigenlijk iedere dag een feestje. Als organisaties écht Agile gaan werken, wordt het werkplezier verhoogd zorgt dat voor weer voor meer creativiteit en ligt de focus op waarde creatie. Dit is de werkcultuur van de toekomst.   

Grootste angst  

De grootste angst van iedere Agile coach is ongetwijfeld dat ‘command and control’ het weer gaat overnemen. Dat mensen lui worden en wachten tot andere mensen vertellen wat je gaat doen. Zolang teams daarvan wegblijven komt het wel goed.  

Dit artikel is geschreven door Maarten Tomassen. Maarten Tomassen is Agile Transformation coach, trainer en facilitator bij Wemanity. Als professional coach begeleidt hij Agile transformaties bij verschillende bedrijven. Zijn uit de hand gelopen hobby Visual design is een van de instrumenten om het roer om te gooien bij bedrijven.  Daarnaast host hij Coachlab: dé plek voor (Agile) coaches om hun vaardigheden te oefenen en meer over Agile coaching te weten te komen op een informele manier.  

Beeld: Stocksnap.io

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Leiderschap

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties