18
juli

Turn your magic on!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4280
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het is op dit moment een van mijn favoriete liedjes. Adventure of a Lifetime van Coldplay. Ik krijg daar simpelweg niet genoeg van. Het staat zelfs bovenaan mijn Spotify-lijstje. En ik draai het bijna elke dag in de auto onderweg naar huis of werk. Heerlijk. Echt heerlijk. Maar wat maakt dit nummer dan zo bijzonder voor mij dat ik in de pen ben geklommen om er een blog over te schrijven? Wat is de magie van dat liedje?

Het liedje begint al met de tekst:

Turn your magic on

Umi she’d say

Everything you want’s a dream away

‘Je hebt het. Je kan het.’

Voor mij persoonlijk klinkt deze tekst als een coachingtekst, alleen dan veel pakkender en inspirerender. De teksten zoals: ‘je bent een droom verwijderd van hetgeen je wil bereiken’, hoor je zelden zo krachtig als tijdens dit nummer en dan ook nog eens begeleid met muziek. Het is net of je iemand hoort die probeert te zeggen: ‘je hebt het. Je kan het. Je bent er maar een droom van verwijderd. En je zou het moeten doen. Je bent het aan jezelf verplicht.’ Dat gevoel.

Iedereen heeft het. Iedereen zonder uitzondering. Dat talent wat jou zo uniek maakt. Dat talent wat zo uniek is dat het magische proporties krijgt. Dat talent wanneer je een twinkeling in je ogen krijgt als je het mag inzetten. Dat talent dat zo ongeveer jouw handtekening is. Je herkent het ongetwijfeld, bij jezelf of iemand uit jouw omgeving. Alleen is de vraag: zijn we ons er voldoende van bewust dat we hét hebben? Dat we in het bezit zijn van zoiets unieks? En vervolgens is de vraag: wat doen we ermee? Hoe gebruiken we onze magie in ons dagelijks leven of werk?

Dromen delen

Ik spreek regelmatig mensen die bepaalde ambities of dromen met mij delen. Ik word ook regelmatig om adviezen gevraagd. Van die vragen zoals: ‘het lijkt me onwijs gaaf om iets te doen met X of Y!’of ‘Wat denk je? Zal ik het doen of niet?’ of ‘Lijkt me superleuk, maar ik heb een prima functie en mijn leven en werk is stabiel op dit moment. Dat geeft rust en overzicht.’ Terwijl ze hun droom aan mij omschrijven twinkelen hun ogen de hele tijd, je voelt de energie. Het spat ervan af. En dan geven zij zichzelf een reality check en dooft het vuurtje in hun ogen ogenblikkelijk. Weg energie. Weg magie. Weg droom. Weer uitstellen. Weer een verlangen wat zich vertaalt in een droom die steeds verder weg lijkt te zakken.

Jaag je dromen na

Maar waarom durven we onze dromen niet na te jagen? Waarom rijden we continu met de opgetrokken handrem? Dat levert misschien een stabiel of overzichtelijk ritje, maar zeker geen excitement. Ik ben hier zelf ook een voorbeeld van. Ik heb een rijke loopbaan met geweldige functies, bij geweldige organisaties, met topcollega’s en uitdagende opgaves. En toch, vanaf het moment dat ik besloot voor mezelf te beginnen en werk te maken van mijn magie, voelde ik vrijwel direct dat die magie impact had op mijn hele omgeving en alles wat ik ging doen. Door te kiezen voor wat ik leuk vind om te doen en waar ik goed in ben, heb ik indirect afgerekend met bepaalde onzekerheden die mij steeds tegen hielden. In mijn geval heb ik mijzelf uit mijn comfortzone geduwd. In veel gevallen hebben mensen een duw nodig. Als je een leidinggevende bent en je leest deze blog, weet dan dat het jouw taak is om mensen op een positieve wijze uit hun comfortzone te halen en in de gelegenheid te brengen om gebruik te maken van hun magie. Want ze hebben het wel, alleen durven het niet altijd te laten zien. Of ze weten niet hoe ze nu hun magie aan kunnen zetten. Probeer het eens. Je krijgt er een 24-karaats medewerker voor terug. Dat is al op zichzelf een magisch gevoel voor jou als leidinggevende. Geniet ervan!

Waardeer dit blogbericht:
0

Ergin Borova is een organisatie/veranderkundige met passie voor innovatie, mensen, groei en persoonlijke ontwikkeling. Ergin heeft 20 jaar leidinggevende ervaring op management- en directieniveau en heeft verschillende organisaties succesvol geleid door diverse verandertrajecten. Vanuit zijn ongenoegen over de traditionele inrichting van processen zoals functionering- en beoordelingsgesprekken heeft hij 3 jaar geleden zijn baan opgezegd om Peddy (www.peddy.nl) op te zetten. Peddy is niet alleen een tool (platform) maar ook een filosofie en een overtuiging waar honderden klanten en duizenden gebruikers inmiddels met plezier gebruik van maken.

Reacties