31
juli

Succesvol re-integreren: Van twee verliezers naar twee winnaars

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2900
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Sonja kan wegens langdurige rugklachten haar werk in de apotheek niet meer volhouden. Na een vervelende tijd met veel ziekmeldingen en scheve gezichten van collega's werd Effectyf ingeschakeld.

Jantina de Vries van Effectyf beschreef in het eerste deel van een serie artikelen een coachingstraject van Effectyf; in het tweede deel ging ze in op de sollicitatietraining op maat. Deze keer gaat ze in op twee re-integratietrajecten.

Sonja: Nieuwe start

'Van tevoren dacht ik : wat gaat me nu gebeuren? Maar bij het eerste gesprek met mijn arbeidscoach werd me al heel veel duidelijk en had ik gelijk al het gevoel dat zij echt aan mijn kant stond en er voor mij was.'

Door de vele ziekmeldingen was haar zelfvertrouwen sterk verminderd en twijfelde Sonja aan haar waarde voor de arbeidsmarkt. Als eerste stap werd ze daarom uit haar eigen werkomgeving gehaald , werden haar uren flink naar beneden bijgesteld en heeft ze een werkervaringsperiode bij Effectyf zelf gedaan.

'Doordat ze me daar niet anders kenden dan met rugklachten, werd er daar al heel anders op mij gereageerd dan op mijn eigen werkplek. Ik voelde me weer gewaardeerd en kwam tot het besef dat ik heus nog wel wat kon.'

Weer terug in de apotheek bleek dat het toch niet meer vol te houden was, dus ging Sonja op zoek naar een andere baan. Sonja's motivator hielp meezoeken naar vacatures en ging zelfs mee naar sollicitatiegesprekken.

Het resulteerde in een fijne nieuwe baan, waar ze begrip hebben voor Sonja's beperkingen. En waar ze ook nog een voordeel hebben door de loonheffingskorting en no-riskpolis waar de arbeidscoach ze op gewezen heeft.

'Zonder Effectyf zou het allemaal een erg nare periode gebleven zijn, maar nu heb ik het goed kunnen afsluiten op mijn oude werkplek en heb ik een nieuwe start kunnen maken op mijn nieuwe werkplek.'

Roos: Genieten van een nieuwe werkomgeving

Roos, werkzaam als apothekersassistente bij een grote apotheek, was langdurig ziek en het lukte haar niet te re-integreren. Ze vond de sfeer binnen haar team niet prettig en voelde zich onveilig.

'Ik was langere tijd ziek en raakte minder betrokken bij het werk. Ik voelde me uit het veld geslagen en niet meer bekwaam om mijn vak uit te oefenen. Ik wist niet meer hoe ik verder moest.'

Haar werkgever schakelde Effectyf in zodat Roos toch actief kon blijven op de arbeidsmarkt. Samen met hen bepaalde zij haar ambities en leerde zij haar vaardigheden effectief in te zetten. Samen met haar coach stelde ze onder meer een stappenplan op. Onderdeel van dat stappenplan was het opstellen van een sollicitatiebrief en cv en het oefenen van sollicitatiegesprekken. Bovendien leerde ze goed te verwoorden wat ze precies wilde: Werken in een klein team binnen een informele omgeving. Dit resulteerde voor Roos snel in een nieuwe baan, mede omdat ze open was tegen haar toekomstige werkgever over haar kennis, vaardigheden en wensen. Effectyf bood ondersteuning in deze fase door de voordelen van een WIA-keuring te bespreken met de werkgever.

'Mede door Effectyf, ben ik weer terug op de arbeidsmarkt. Ik herken mijn eigen krachten en ik geniet van mijn nieuwe werkomgeving!'

De voormalig werkgever van Roos heeft het traject ook als prettig ervaren. Zij zijn tevreden over het resultaat waardoor ze op een goede manier afscheid van elkaar konden nemen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Motivatie Vitaliteit

Ik ben Jantina de Vries, manager van Effectyf. Effectyf is een onderdeel van de Jobstap Groep. Na dat ik mijn loopbaan in het onderwijs vaarwel heb gezegd heb ik de overstap gemaakt naar de re-integratie. Sinds kort mag ik een team van 12 coaches in heel Nederland aansturen. Een mooie, uitdagende baan, in bijzonder werkveld. Ik hoop door mijn inzet te kunnen bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin een ieder zijn plek mag vinden.


We bevinden ons dagelijks in de bijzondere wereld van de re-integratie en functioneren, we geven u graag een indruk van de wonderlijke zaken waar wij mij te maken krijgen. Wij schrijven graag over de succes, maar delen ook graag met u onze verbazingen. Effectyf ondersteunt in heel Nederland organisaties met het oplossen van complexe vraagstukken rondom functioneren en re-integratie van medewerkers. Effectyf is dé specialist in de ondersteuning van werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, psychische klachten, lichte verstandelijke beperking, autisme, kanker, burn out of hartfalen.

Reacties