23
juli

Psychologisch kapitaal – de medewerker en de winst, deel 2: Optimisme

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4287
  • 4 reacties
  • Afdrukken

In ons vorige artikel hebben we gesproken over psychologisch kapitaal (PsyCap); psychologische capaciteiten die zorgen voor betere prestaties, hoger welbevinden en beter omgaan met stress. PsyCap heeft als voordeel dat deze capaciteiten train- en meetbaar zijn. In deze blog gaan we aan de slag met de eerste PsyCap: optimisme.

Dit is het tweede artikel uit een serie blogs geschreven door Matthijs Steeneveld en Jules Reijnen.

Bij optimistisch denken wordt vaak gedacht aan een roze bril, alleen het goede zien en niet realistisch met problemen omgaan. PsyCap benadert optimisme constructiever: het is het inzien van de mogelijkheden en jouw eigen invloed. Kijken naar kansen en oplossingen in plaats van problemen en beren op de weg.

De wetenschap

Optimisme is het besef van de bijdrage die jij levert – en daardoor het vertrouwen dat je altijd een (soms bescheiden) positieve verandering kunt bereiken. Dit heeft te maken met je attributiestijl – hoe verklaar jij de oorzaken en gevolgen van gebeurtenissen? Voorbeeld: als je denkt dat het niet halen van een deadline komt omdat je niet goed genoeg bent; dan zal het vertrouwen in een goede afloop niet zo groot zijn. Als je de denkt de deadline niet te halen doordat je niet genoeg tijd hebt gekregen, dan zal je meer vertrouwen hebben dat het wel goed komt als je meer tijd krijgt. Een PsyCap-optimist ziet welke vaardigheden hij zelf inzet in verschillende situaties en daardoor heeft hij er vertrouwen in dat dit vaker zal gebeuren.

Herinner je je B-100 uit Bassie en Adriaan? Ik heb ook altijd pech, ze moeten altijd mij hebben! De attributiestijl van B-100 is extern, permanent en algemeen – het ligt aan anderen, het is altijd zo en het in elke situatie. Dit zorgt voor een hulpeloze houding, een slachtofferrol.

Negatieve gebeurtenissen worden door de PsyCap-optimist vooral gezien als tijdelijk en situatiegebonden. Dat betekent dat het veranderbaar is – door je vaardigheden in te zetten die je al goed kent. PsyCap leert iemand hoe je kunt leren hoe je negatieve gebeurtenissen kunt oppakken en verbeteren. Toegeeflijkheid voor het verleden, waardering voor het heden en kansen zoeken voor de toekomst.

Aan de slag

Wat je moet doen om andermans – en je eigen – optimisme te vergroten? Een andere bril opzetten. Vraag vooral naar twee zaken: wat diegene al bereikt heeft en wat diegene wil bereiken. Probeer het eens met deze vragen:

  • Wat heb je al bereikt?
  • Wat wil je bereiken?
  • Wat heeft je tot nu toe al goed geholpen?
  • Hoe kun je dat wat al werkt uitbreiden?
  • Wat is je concrete volgende kleine stap?
  • Wie kunnen je helpen?

Belangrijk nog dan wat je zegt, is je houding, je mindset. Probeer écht op zoek te gaan naar mogelijkheden. Laat het probleem en de analyse even voor wat ze zijn – dat kan altijd nog. Probeer realistisch te bedenken wat jouw bijdrage is; wat er veranderbaar is aan de situatie en wat je kunt doen om de kans op succes te vergroten. Laat mensen dit zelf bedenken – het vergroot hun oplossende vaardigheden.

Het effect

Het effect van optimisme bleek uit trainingen bij een groot ICT-bedrijf. Bij de probleemanalyse kregen ze een beetje meer kennis over het probleem. Bij tien minuten optimistisch kijken, gaven 29 van de 30 aan dat ze meer gemotiveerd waren en een beter idee hadden waar ze moesten beginnen. Ook hadden ze meer inzicht in hun eigen vaardigheden en waren ze in een beter humeur. Uit onderzoek blijkt dat ook op lange termijn gezond optimisme zorgt voor betere resultaten en tevreden werknemers.

De komende weken zullen we de vier PsyCap-factoren één voor één toelichten met concrete suggesties hoe je deze kunt vergroten – voor jezelf en in je organisatie. Volg ze hier op HR-zone of volg ons op twitter.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Leren Vitaliteit

Mijn naam is Matthijs Steeneveld, psycholoog. Ik ben in 2010 begonnen als zelfstandig trainer voor bedrijven, overheden en particulieren. Al mijn werk is op basis van positieve psychologie – versterken van dat wat goed gaat, werken aan talent, motivatie en welbevinden. Ik heb het platform World Peace of Mind mede-opgericht om organisaties te helpen positieve psychologie in te zetten om hun medewerkers en organisaties te versterken. Daarnaast zit ik in het bestuur van de sectie Training & Opleiding van het NIP (de beroepsvereniging voor psychologen); doceer ik als freelance docent bij de Universiteit Leiden en ben ik actief bij Stadslab Leiden.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties