27
juni

Psychologisch kapitaal - de medewerker en de winst, deel 1: Psychologisch kapitaal in organisaties als onderscheidende factor

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4404
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In tijden van economische crisis is hr soms een ondergeschoven kindje. Bij veel bedrijven draait het nu voornamelijk om productiviteit, omzet en winst. Deze focus is een bekende reflex, maar contraproductief. In een wereld van snelle informatieverspreiding en globalisering is het moeilijk om een langdurig strategisch voordeel te behalen met een patent, een idee of een product. De meerwaarde van bedrijven zit meer en meer in voortdurende groei en innovatie, inspelen op de markt en synergie door werknemers hun talenten te laten inzetten en beter te laten samenwerken. Uiteindelijk is je personeel de sleutel tot een betere basis.

Dit is het eerste artikel uit een serie blogs geschreven door Matthijs Steeneveld en Jules Reijnen.

PsyCap in een notendop

Om zowel goede en tevreden mensen als een hoge winst na te streven is een vernieuwende focus nodig. Hiervoor is het begrip psychologisch kapitaal (PsyCap) ontwikkeld door Luthans. Dit beschrijft positieve psychologische capaciteiten die zorgen voor betere prestaties en daarnaast ontwikkelbaar en meetbaar zijn. PsyCap bestaat uit vier factoren:

  1. Optimisme is jouw besef van de bijdrage die jij levert – en daardoor het vertrouwen dat je altijd een (soms bescheiden) positieve verandering kunt bereiken.
  2. Hoop is de vaardigheid om te zien waar je naar toe wilt én mogelijke wegen om daar te komen. Zodat je ook bij obstakels door kunt gaan
  3. Veerkracht is je vermogen om bij tegenslag weer op te staan.
  4. Zelf-effectiviteit is het zelfvertrouwen dat jij een bepaalde taak goed kunt uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden hebt of steun hebt van anderen.

Het effect

Wij zien dat de zachte vaardigheden van PsyCap in het werk echt effect hebben. Bij een IT-bedrijf zorgde één optimistisch gesprek over een moeizaam project er al voor meer motivatie om het probleem aan te pakken. Dit leidde tot nieuwe ideeën, meer begrip voor andere perspectieven en meer actiebereidheid. Een kritische kijk zorgde weliswaar voor een goede probleemanalyse, maar er was weinig motivatie om dit uit te voeren. Uit onderzoek blijkt ook dat PsyCap samenhangt met lager verloop, hogere motivatie, meer alternatieven uitproberen, minder last van werkstress en betere prestaties.

Sterke organisaties

Door positieve en constructieve eigenschappen te erkennen, kunnen bedrijven zich ook in een veranderende markt positioneren door het beste uit hun mensen te halen. Niet door altijd positief te blijven, maar juist door constructief te blijven. Gebruik de energie, motivatie en talenten van je medewerkers!

De komende weken zullen we de vier PsyCap-factoren één voor één toelichten met concrete suggesties hoe je deze kunt vergroten – voor jezelf en in je organisatie. Volg ze hier of volg ons op twitter.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Engagement Leren Motivatie

Mijn naam is Matthijs Steeneveld, psycholoog. Ik ben in 2010 begonnen als zelfstandig trainer voor bedrijven, overheden en particulieren. Al mijn werk is op basis van positieve psychologie – versterken van dat wat goed gaat, werken aan talent, motivatie en welbevinden. Ik heb het platform World Peace of Mind mede-opgericht om organisaties te helpen positieve psychologie in te zetten om hun medewerkers en organisaties te versterken. Daarnaast zit ik in het bestuur van de sectie Training & Opleiding van het NIP (de beroepsvereniging voor psychologen); doceer ik als freelance docent bij de Universiteit Leiden en ben ik actief bij Stadslab Leiden.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties