28
mei

Wat werknemers écht belangrijk vinden

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 8182
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een bron die wellicht niet iedere arbeidsvoorwaardenspecialist zal raadplegen: de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Maar er staan wel degelijk interessante cijfers over arbeidsvoorwaarden in.

Een paar opvallende:

  • Het Nieuwe Werken lijkt een (zwaar?) overschat fenomeen: 61,1% van de werknemers geeft de mogelijkheid om thuis te werken het predikaat 'niet belangrijk'
  • Er zijn omvangrijke minderheden die geen belang hechten aan mogelijkheden om in deeltijd te werken (31%) of zelf de werktijden te bepalen (29,9%). De reisafstand van en naar het werk noemt 16,3% niet belangrijk.
  • Interessant werk, mogelijkheden om te leren, een prettige werksfeer, goede leidinggevenden, een goed salaris, goede werkzekerheid en gezond werk vinden werknemers allemaal wél belangrijk tot zeer belangrijk. Er is nauwelijks een werknemer te vinden die aan deze zaken geen belang hecht.
  • In meerderheid ontevreden zijn werknemers over geen van de genoemde onderwerpen. De hoogste percentages liggen bij (toch) mogelijkheden om thuis te werken (27,9%), een (niet) goed salaris (23,1%), mogelijkheden om zelf de werktijden te bepalen (19,5%), goede leidinggevenden (19%) en mogelijkheden om te leren (18%).

Mijn conclusie: maak je niet te druk om een trend als HNW, werknemers vinden dit uiteindelijk niet zo heel belangrijk. Let liever op zaken waar werknemers veel belang aan hechten en die voor belangrijke groepen het werkplezier vergallen (goede leidinggevenden, een goed salaris, zelfsturing bij de werktijden, leermogelijkheden).

Bron: Monitor Arbeid TNO

Waardeer dit blogbericht:
0

Roel van Dooren is specialist arbeidsvoorwaarden en arbeidsvoorwaardencommunicatie bij Ravestein & Zwart. Dit redactiebureau helpt werkgevers, HR-dienstverleners en verzekeraars aan communicatiemiddelen die informeren, inspireren en commerciële boodschappen versterken. 

Reacties