10
jan

I-deal versus one size fits all

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7532
  • 0 reactie
  • Afdrukken

I-deals, zeg maar individuele arbeidsvoorwaarden, staan haaks op de one size fits all-methode die organisaties al jarenlang hanteren en die vandaag niet langer blijkt te werken.

De grootste oorzaak daarvan is dat iedere werknemer zich in een ander stadium van zijn of haar leven bevindt. Op dit moment zijn er misschien vier generaties tegelijkertijd aan het werken binnen een organisatie. Organisaties die al deze generaties tevreden willen houden met het uitkeren van een eenmalige bonus, leven in een droom. Iedereen heeft andere behoeften en wensen. Daarboven kent iedereen andere maatschappelijke en sociale rollen.

De rol van organisaties bij I-deals

Het is echter niet zo dat organisaties hun steentje niet kunnen bijdragen in dit geheel. Integendeel, organisaties hebben juist een belangrijke rol te spelen in het welzijn van al hun personeel. De manier waarop organisaties dat kunnen doen, is door mensen als individuen te gaan aanschouwen en hen te helpen met het vervullen van noden en wensen. I-deals kunnen daarbij helpen, de individuele arbeidsvoorwaarden.

Wat zijn I-deals?

I-deals, idiosyncratic deals, zijn individuele afspraken tussen een organisatie en een werknemer die afwijken van het normale kader. Alle afspraken zijn dus taylormade en bedongen door de werknemer zelf. Het uitgangspunt van i-deals is dat zowel de organisatie als de medewerker er beter van wordt. Geheimhouding rond de arbeidsvoorwaardelijke afspraken passen daar niet bij. Dus waarom hanteert elke organisatie dan geen I-deals? Ik laat hieronder een aantal experten aan het woord.

Aukje Nauta: arbeidsrelaties zullen moeten veranderen

Aukje Nauta schrijft in haar boek Tango op de werkvloer dat er doorbraken rondom de inzetbaarheid van werknemers nodig zijn. Hierbij voorspelt Nauta dat de arbeidsrelaties in de toekomst zullen moeten veranderen. Redenen hiervoor zijn onder andere de maatschappelijke tendensen, waarvoor Nauta de I-deals als oplossing ziet..

David Ducheyne: persoonlijke organisaties zijn het doel

David Ducheyne schreef het artikel I-deal, you deal for i-deals. Een zeer interessant en lang betoog over I-deals waarin hij spreekt over de verpersoonlijking van organisaties. Ducheyne zegt enerzijds dat I-deals een must zijn voor organisaties om hun talent carrièremogelijkheden aan te bieden. Anderzijds zijn I-deals een must voor het werknemers om aan al hun maatschappelijke rollen te voldoen.

Mogelijke bezwaren en hun oplossingen

Ducheyne waarschuwt echter voor twee grote bezwaren: het extra werk dat bij persoonlijke arbeidsvoorwaarden komt kijken en de mogelijke ongelijkheid die kan ontstaan. Organisaties moeten deze bezwaren in hun achterhoofd houden wanneer zij aan oplossingen gaan denken. Ducheyne heeft ook twee oplossingen. De eerste oplossing is om alle processen en praktijken aan te passen, zodat die kunnen worden toegepast op individuele noden. De tweede oplossing zijn de I-deals en deze hebben vele voordelen volgens Ducheyne. Een van de mijn inziens de grootste voordelen van I-deals, is dat zij ingezet kunnen worden als retentiemaatregel. Persoonlijke afspraken tussen werkgever en werknemer versterkt de arbeidsrelatie en dat is volgens mij waar Aukja Nauta ook op doelt.

Mening van Lodi Planting

Ik ben het met David Ducheyne eens dat het een kwestie van tijd is vooraleer I-deals volledig worden geïmplementeerd binnen organisaties. De bezwaren, de voorwaarden en alle andere mogelijke manieren om I-deals niet te laten doorgaan is slechts een kwestie van uitstel. Hr professionals die een strategische partner willen zijn voor hun organisatie kunnen I-deals daarom maar beter omarmen, bespreekbaar maken en de nodige acties voor ondernemen. Want als een hr-professional het niet doet, dan zal de leidinggevende het zelf doen.

Voor hr-professionals die hier mee aan de slag willen gaan, raad ik aan het artikel van Ducheyne helemaal te lezen. Want Ducheyne schetst op het einde nog het juridische kader en de rol van de sociale partners. Tot slot vertelt hij wat het oorspronkelijke idee was van een I-deal. Ook het wetenschappelijk gekaderd boek Tango op de werkvloer is dan een must. Op woensdag 12 december was er in Gent een uiteenzetting over I-deals.

Waardeer dit blogbericht:

Lodi Planting is blogger en host bij voor het onafhankelijke kennisplatform Retentiemanagement. 1 keer per maand verschijnt er een thema nieuwsbrief. Benieuwd wat ik zeg, volg mij op Twitter, LinkedIn of Google Plus.


     

Reacties