03
dec

HRM en de kenniseconomie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3184
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De nieuwe loot aan de NRC-stam, 360, schrijft in nummer 20 over open acces . Er zit een filmpje bij dat uitlegt hoe vreemd het is dat universiteiten veel geld moeten betalen voor tijdschriften waar artikelen in staan van hun eigen wetenschappers die niet worden betaald voor die artikelen. In Nederland worden de universiteiten grotendeels betaald door de overheid maar een geïnteresseerde burger heeft geen toegang tot deze kennis.

Erger nog: HBO-studenten ook niet! Ik voorspel dat dat niet lang zal duren en Open Access is een voorbeeld dat dit ook anders kan. De kracht van de wetenschappelijke tijdschriften zit in de peer review: collega-wetenschappers die de aangeboden artikelen blind beoordelen. Zo wordt de kwaliteit gehandhaafd. Maar een zeer vooraanstaande beta wetenschapper vertelde me onlangs tijdens een diner dat hij zijn artikelen steeds vaker post op internet en dan commentaar krijgt van collega's. Wordt er niet gereageerd, weet hij wel hoe laat het is.

Wat deze discussie over de toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis bloot legt is de vraag van het eigenaarschap van kennis. Op dit moment is de universiteit de eigenaar van de kennis van de hoogleraren. Dat is niet zo gek,want zij betalen er voor. Maar stel je nu eens voor dat een wetenschapper zich vestigt als zzp-ers en zichzelf uitleent aan de universiteit. Met de nieuwe wet op de 'flexibel-bv' is dat trouwens een fluitje van een cent. De kennis die hij dan produceert, blijft dan wel zijn eigendom. Nu kennis in onze economie steeds belangrijker wordt zou dat wel eens vaker kunnen voorkomen. Dat betekent voor HRM een revolutie. Bestaande CAO 's kunnen in de papierversnipperaar en de vakbonden mogen met vervroegd pensioen. Zou HRM hier klaar voor zijn?

Waardeer dit blogbericht:
0
HR expert with broad working experience in higher education, development cooperation, student mobility, credit transfer. Focus on teaching, working with (international) groups, creativity and mobility issues. Finished his PhD about the future of HRM in the economy of the 21st century in december 2013.
Specialties: dealing with complex and international HR issues, HR and Higher Education, contribution and future related HR.

Reacties