04
apr

Wijziging regelgeving houderschapsbelasting

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3963
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Onlangs is de regelgeving rondom houderschapsbelasting (HSB) gewijzigd. Vanaf 1 april 2014 zijn alleen personenauto's die maximaal 50 g/km CO2 uitstoten, vrijgesteld van HSB. Dit betekent dat voor auto's die méér CO2 uitstoten dan 50 g/km, maar in 2013 nog wel vrijstelling genoten, vanaf 1 april 2014 wel HSB betaald moet worden. Dit leidt tot een verhoging van het leasetarief.

Veel leasemaatschappijen hebben voor alle betreffende contracten per 1 januari 2014 deze tariefswijziging doorgevoerd. Dit is niet correct, omdat de Belastingdienst een andere wijzigingsdatum hanteert. Zij werkt met een kwartaalfacturatie, waarbij gerekend wordt vanaf de oorspronkelijke datum van de tenaamstelling van de auto. Deze datum is als basis gebruikt, waarna met stappen van telkens exact drie maanden uiteindelijk de correcte wijzigingsdatum in het eerste kwartaal van 2014 is bepaald. Sommige leasemaatschappijen hebben voor de betreffende auto's dus te veel HSB in rekening heeft gebracht.

Voorbeeld auto 1

De auto is tenaamgesteld op 16 oktober 2013. De HSB is voor deze auto vanaf 16 januari 2014 van toepassing. De HSB over de periode van 1 januari 2014 tot en met 15 januari 2014 is onterecht gefactureerd.

Voorbeeld auto 2

De auto is tenaamgesteld op 20 mei 2012. De HSB zal voor deze auto vanaf 20 februari 2014 van toepassing zijn. De HSB over de periode van 1 januari 2014 tot en met 19 februari 2014 is onterecht gefactureerd.

Bedrijven kunnen de leasemaatschappijen dus vragen de te veel gefactureerde HSB zo spoedig mogelijk te crediteren.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsvoorwaarden

Hans had op het vlak van leasing al veel ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers, waar hij verantwoordelijk was voor de inkoop van duizenden leaseauto's. In deze periode constateerde Hans dat grote bedrijven en/of multinationals veel beter en scherper konden inkopen dan MKB-bedrijven. In 2011 startte Hans daarom, samen met zijn zakenpartner Ike Gerritsen, Aurix op met als doel dezelfde condities en voorwaarden te bedingen voor MKB-bedrijven.

Reacties