11
aug

Onbeperkt zwangerschapsverlof feministisch? Juist niet!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3857
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er is veel te doen rond zwangerschapsverlof. Zo zijn er verschillende wijzigingen in de voorwaarden omtrent zwangerschapsverlof van uiteenlopende organisaties in het nieuws geweest, waaronder het onbeperkte zwangerschapsverlof bij Netflix. Een vooruitstrevend voorstel, aangezien in Amerika wettelijke regelingen hiervoor ontbreken.

 

De vraag is of dit wel zo vooruitstrevend en feministisch is. Linda Duits vindt van niet. Zij is handelaar in kennis over populaire cultuur, in het bijzonder over gender, sexualiteit en jongeren.

Gelijkheid man en vrouw bevorderen

In een artikel (€) in het NRC laat Linda Duits de keerzijde van deze regeling zien. Zij benoemt twee belangrijke punten:

  1. Vrouwen blijven langer weg waardoor de drempel om terug te keren hoger wordt en zij hierdoor misschien helemaal wegblijven.
  2. Mannen zullen over het algemeen korter verlof opnemen waardoor discriminatie tussen mannen en vrouwen toe zal nemen.

Een ander punt is dat Netflix suggereert dat deze maatregel voor al haar medewerkers geldt. De maatregel geldt echter niet voor de medewerkers van de DVD-afdeling.

Duits concludeert dat bedrijven pas echt vooruitstrevend en vernieuwend zijn als zij ouderschapsverlof aanbieden dat de gelijkheid tussen man en vrouw radicaal bevordert; het verlof dat mannen opnemen is leidend. Als de man één maand verlof opneemt, geldt datzelfde voor de vrouw.

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32