02
mrt

Medewerker wint hoger beroep in zaak over afkoopsom leaseauto

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3954
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werkgevers die stellen dat de boete voor het inleveren van de leaseauto integraal doorberekend kan worden aan de werknemer trekken aan het kortste eind. In een zaak aangespannen samen met VZR (Vereniging Zakelijke Rijders) heeft het hof in hoger beroep bepaald dat dit in strijd is met goed werkgeverschap.

Onsympathieke maatregel

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt, dan ligt hier een contract aan ten grondslag. In een aantal van deze contracten staat de onsympathieke maatregel dat de werknemer bij uitdiensttreding alle kosten moet betalen van het voortijdig inleveren van de auto. Maar mag dit eigenlijk wel?

Buitensporige afkoopsom

Inmiddels is er een uitspraak in een zuivere zaak. De VZR voerde samen met een VZR-lid een zaak over een buitensporige afkoopsom van € 6.500,- die zij moest betalen bij uitdiensttreding en het inleveren van haar auto. Op 16 februari deed het hof uitspraak.

Berekende echte schade

VZR heeft voor het berekenen van de daadwerkelijke schade door het voortijdig inleveren een expert ingeschakeld. Het ingebrachte rapport, met een berekende echte schade van € 2.400,-, is door het hof onbetwist overgenomen.

VZR-arrest

De uitspraak van deze zaak, ook wel het VZR arrest genoemd, schept veel duidelijkheid. In de eerdere uitspraak van de rechtbank bleek al dat bij een getekende overeenkomst een afkoopsom wel rechtsgeldig is, maar dat de btw over de afkoopsom niet doorbelast mag worden aan de werknemer. Nu in hoger beroep wordt er paal en perk gesteld aan de hoogte van de afkoopsom. Deze mag hoogstens de daadwerkelijke schade bedragen. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk richting de leasemaatschappij om dit uit te onderhandelen en dit onderbouwd aan te tonen.

Dit VZR arrest is van groot belang voor medewerkers met een leaseauto. Het is goed dat er duidelijkheid is. Iedere zaak is natuurlijk anders, maar er is wel een duidelijke richting gegeven aan het doorbelasten van afkoopkosten aan de berijder. Het is een klinkende overwinning voor alle berijders in Nederland. Niet alle kosten kunnen zonder meer afgewenteld worden op de werknemer.

beeld: Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

Hans had op het vlak van leasing al veel ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers, waar hij verantwoordelijk was voor de inkoop van duizenden leaseauto's. In deze periode constateerde Hans dat grote bedrijven en/of multinationals veel beter en scherper konden inkopen dan MKB-bedrijven. In 2011 startte Hans daarom, samen met zijn zakenpartner Ike Gerritsen, Aurix op met als doel dezelfde condities en voorwaarden te bedingen voor MKB-bedrijven.