28
jan

Werkgever bijbetalen voor waardeoverdracht!?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4477
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werknemers kunnen het pensioen dat zij bij de vorige werkgever hebben opgebouwd, meenemen naar de nieuwe werkgever. We noemen dit waardeoverdracht. Werknemers voorkomen hiermee "pensioenbreuk" maar werkgevers moeten vaak bijbetalen. Hoe kan dit, welke discussie speelt er op dit moment en wat is de toekomst van het recht op waardeoverdracht? En uiteraard....was u van deze kosten op de hoogte?

Pensioenbreuk

In 1994 is het recht op waardeoverdracht opgenomen in de wet. Bij overdracht van pensioen op basis van eindloon worden salarisverhogingen ook over het verleden gerealiseerd en zogenaamde pensioenbreuk voorkomen. Eindloonregelingen zijn echter een "uitstervend" soort pensioen. Bij de veelvuldig voorkomende middelloonregelingen is de kwaliteit van de indexatie vaak de reden voor waardeoverdracht. Indien die beter is bij de nieuwe werkgever is het gunstig voor werknemers om waardeoverdracht te doen.

Bijbetaling door werkgever

De waarde van het pensioen dat de oude werkgever moet meegeven is wettelijk bepaald en kan lager zijn dan de waarde die nodig is voor de pensioenregeling van de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever dient dan bij te betalen. Voor een werkgever vaak een onplezierige verrassing.

Werkgevers kunnen ook geld toe krijgen bij dienstverlaters. De effecten van bijbetalen of geld toe krijgen zijn door de wet van de grote getallen bij grote werkgevers doorgaans minder een probleem. Maar voor kleine werkgevers kan waardeoverdracht grote financiële gevolgen hebben. Op 1 januari 2013 is daarom een tijdelijke maatregel in het leven geroepen. Pensioenuitvoerders zijn op basis van deze maatregel niet verplicht mee te werken aan individuele waardeoverdracht als dit voor een kleine werkgever leidt tot een bijbetaling van meer dan € 15.000 of meer dan 10% van de overdrachtswaarde.

To do of not to do list

De financiële gevolgen voor de werkgever van in- en uitgaande waardeoverdracht kunnen groot zijn. Voorkom verrassingen en laat de gevolgen uitrekenen. Een andere mogelijkheid is een contract met de verzekeraar aan te gaan waar geen kosten voor waardeoverdracht gemaakt worden.

Waardeer dit blogbericht:

Reacties