08
juli

Kosten voor pensioenen met garanties gaan omhoog

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2644
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als de uitvoeringsovereenkomst met uw pensioenverzekeraar eind dit jaar of volgend jaar afloopt, heeft u ongetwijfeld al bedacht wat u gaat doen. Er zijn een paar opties. U verlengt de overeenkomst met uw verzekeraar of u besluit te onderzoeken of een andere verzekeraar niet beter bij u en uw medewerkers past. Vervolgens wisselt u al dan niet van verzekeraar. Ongeacht de keuze die u heeft gemaakt zijn uw medewerkers tevreden want aan hun pensioentoezegging (en uw pensioenkosten) verandert niets. Toch? De realiteit is anders. Uw pensioenlasten gaan flink stijgen.

Geschreven door: David de Boer, Montae

Fors hogere garantiepremies zorgen voor een stijging van de pensioenlasten

Veel door een verzekeraar uitgevoerde pensioenregelingen kennen een bepaalde vorm van garantie. In een eind- of middelloonregeling worden de nominale aanspraken gegarandeerd. Is er sprake van een beschikbare premie regeling dan is het mogelijk dat de deelnemer kan kiezen voor een gegarandeerd beleggingsrendement. Net als pensioenfondsen worden verzekeraars geconfronteerd met de lage rente en met het feit dat wij gemiddeld steeds langer blijven leven. Maar ook worden verzekeraars gedwongen hogere buffers aan te houden. Dit vertaalt zich uiteindelijk in een fors hogere garantiepremie en een stijging van de risicopremies voor het partner- en wezenpensioen.

Houd rekening met een kostenstijging van 25 tot 30 procent

De exacte toename van de kosten is afhankelijk van de huidige tariefstelling in uw contract. Neem een contract dat is gebaseerd op verouderde overlevingstafels en een rekenrente van drie procent. Gemiddeld genomen kan dat bij het sluiten van een nieuw contract leiden tot een kostenstijging van maar liefst vijfentwintig tot dertig procent. Reden te meer om na te denken over een wijziging van uw pensioenregeling.

Wat kan u zelf doen?

1. Bekijk de stijging van de pensioenkosten samen met andere wijzigingen rond pensioenregelingen zoals de aanpassing van de fiscale kaders (zie ook ons artikel: 'Wijzigingen in Pensioenland'). Hiermee krijgt u een totaalbeeld van ontwikkelingen waarvan de één leidt tot een kostenverhoging en de ander wellicht tot een kostenverlaging. Op basis hiervan kunt u uw pensioenbeleid bepalen
2. Stel voor uzelf vast wat de maximale pensioenlast voor uw onderneming over de komende vijf jaar mag zijn. Dit bepaalt voor een belangrijk deel de ruimte die u heeft bij een contractsverlenging
3. Bespreek tijdig (minimaal een half jaar van te voren) met uw medewerkers (ondernemingsraad) of de zekerheid die de medewerkers willen opweegt tegen de stijgende kosten van de garanties. Vraag altijd meerdere offertes op. De praktijk laat zien dat de kosten voor administratie per verzekeraar niet veel verschillen, maar de kosten voor garantie- en risicopremies juist wel
4. Laat u adviseren door een deskundige. Pensioen is meer dan alleen een financiële last. Ook risico's, inzichtelijkheid en flexibiliteit zijn voor u en uw medewerkers belangrijk.

Landgoed Zonheuvel
Landgoed Zonheuvel is een hotel en trainingsinstituut van SBI. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en vinden ze inspiratie, motivatie, kennis en inzicht. In een omgeving die u en uw team of organisatie de ruimte biedt. De ruimte om uzelf te kunnen zijn, de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen en de ruimte voor inspiratie en bezinning. Meer weten? Klik hier.

Waardeer dit blogbericht:
0

David adviseert als senior pensioenconsultant bij Montae werkgevers, vakbonden en ondernemingsraden over het invoeren en wijzigen van pensioenregelingen. Door ervaring aan beide kanten van de overlegtafel weet hij wat er speelt en heeft hij goed gevoel voor (politieke) verhoudingen. Daarnaast adviseert hij besturen van pensioenfondsen over de bestuurlijke organisatie en de uitvoering van de pensioenregeling en bij het selecteren van een nieuwe uitvoeringsorganisatie.

Reacties