24
juni

De beschikbare premiestaffels gaan wijzigen

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4964
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In ons artikel 'Wijzigingen in Pensioenland' gaven wij het al aan: per 1 januari 2015 is voor beschikbare premieregelingen een overgang van bruto naar nettostaffels verplicht. Heeft u nog niets geregeld? Dan moet u nu in actie komen.

Geschreven door Vandena van der Meer, Montae

Waarom komen er nettostaffels?

De staffels voor beschikbare premieregelingen zijn vastgelegd in een ministerieel besluit. Momenteel is het nog mogelijk om uit deze staffel kosten van de pensioenregeling te betalen. Denk daarbij aan administratiekosten of opslagen voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Deze staffels noemen we 'brutostaffels'. Vanwege de roep om meer transparantie is besloten de staffels netto te maken. Dat betekent dat het vanaf 1 januari 2015 verplicht is om de kosten van de pensioenregeling buiten de staffel om te financieren. De volledige staffelpremie moet worden gebruikt voor het sparen voor pensioen.

In de huidige brutostaffels zijn kostenopslagen opgenomen. Omdat deze kosten nu apart worden betaald, zijn de fiscaal maximale staffels verlaagd.

Wie betaalt de kosten?

In een beschikbare premieregeling is een staffel afgesproken met de werknemers. Alle kosten die vervolgens voortvloeien uit afspraken die u maakt met de verzekeraar, de premiepensioeninstelling of het pensioenfonds betaalt u als werkgever bovenop de staffel. Dit geldt niet voor kosten voor het verminderen van beleggingsrisico's. Deze zijn onderdeel van de nettopremie.

Welke staffel hebben wij?

Vanaf 1 januari 2015 gelden nettostaffels die uitgaan van een pensioenleeftijd van 67 jaar. U kunt deze nettostaffels vinden in het staffelbesluit. Als in uw pensioenregeling kosten uit de staffel worden onttrokken of de staffel niet parallel loopt met de staffels in het staffelbesluit, is dat een reden om de regeling te wijzigen. Immers, indien u dit niet doet, kan het zijn dat uw pensioenregeling als fiscaal onzuiver wordt aangemerkt. Het gevolg daarvan is dat de omkeerregel (premies aftrekbaar en uitkering belast) niet van toepassing is en werknemers voor het pensioenvermogen belast kunnen worden in box 3.

Hoe pak ik het aan?

Beoordeel op basis van het staffelbesluit of uw beschikbare premieregeling nog voldoet aan de fiscale regelgeving. Indien dit niet het geval is, is het aan te raden uw pensioenregeling te wijzigen. Daarvoor is in de meeste gevallen instemming van de vakbonden of de ondernemingsraad nodig. Verzekeraars, premiepensioeninstellingen en pensioenfondsen werken doorgaans mee aan de wijziging, ook gedurende een contractsperiode. Mocht uw uitvoeringsovereenkomst met de verzekeraar, de premiepensioeninstelling of het pensioenfonds eind 2013 al aflopen, dan kunt u dat moment meteen benutten om de beschikbare premieregeling aan te passen aan het nieuwe staffelbesluit.

Waardeer dit blogbericht:
0

Vandena werkt als senior pensioenconsultant bij Montae. Zij adviseert werkgevers over het inrichten van de pensioenregeling en bij het sluiten van uitvoeringsovereenkomsten met verzekeraars of pensioenfondsen. Omdat Vandena bij een verzekeraar heeft gewerkt en ook ondernemingsraden adviseert, kent ze het spel van alle kanten van de tafel. Zij adviseert ondernemingen om tot een optimale pensioenregeling te komen.


linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties