13
aug
0

Hebben jullie al een zwembad en chef-kok op kantoor?

Geplaatst door op in Artikelen

Als iemand met een grote interesse in culturen en ondernemen, was het eigenlijk geen verrassing dat ik aan de slag zou gaan in HR. Toch was het pas in mijn laatste jaar op de universiteit dat voor mij het kwartje viel. Dit gebeurde toen er tijdens een college voor het vak organizational management werd ingegaan op de geschiedenis van arbeid. Van oudsher werden betere werkomstandigheden door de arbeiders opgeëist, maar recentelijk zijn het steeds vaker de bedrijven die het voortouw nemen in het creëren van een productief werkklimaat. Op welke punten kan HR van toegevoegde waarde zijn voor organisaties die een volgende stap willen zetten?

Doorgaan met lezen
Hits: 3529
01
dec
0

Een robuuste sociale zekerheid: zes voorwaarden en een oplossing

Geplaatst door op in Artikelen

Het kabinet Rutte II zal geen plannen meer presenteren voor loondoorbetaling bij ziekte of voor zzp’ers zonder financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid.

Doorgaan met lezen
Hits: 4373
26
nov
0

Kun je een arbeidsovereenkomst digitaal laten ondertekenen?

Geplaatst door op in Artikelen

Hoewel tegenwoordig bijna alles is geautomatiseerd, sturen we in Nederland nog steeds heel veel papier naar elkaar op. Sommige dingen willen we nu eenmaal zwart op wit hebben. Als de afspraken eenmaal netjes op papier staan, dan versturen we uiteindelijk de ondertekende versie. Maar kan het ondertekenen van overeenkomsten eigenlijk niet veel makkelijker? Jazeker! In dit blog leg ik uit hoe.

Doorgaan met lezen
Hits: 17195
01
okt
0

In vijf stappen klaar voor de nieuwe WGA

Geplaatst door op in Artikelen

Na jaren van hevige schommelingen is er voor het eerst zicht op een stabiel hybride stelsel voor de WGA. Dat is prettig voor politiek en verzekeraars, maar voor werkgevers betekent het dat ze opnieuw hun strategie moeten bepalen. Vanaf 2017 betalen grote en middelgrote organisaties altijd voor hun eigen WGA-schade, zowel bij vast als bij tijdelijk personeel.

Doorgaan met lezen
Hits: 5705
13
apr
0

Bepalen van de arbeidsvoorwaarden? Dat kunnen medewerkers prima zelf!

Geplaatst door op in Artikelen

In een zelfsturende organisatie zijn teamleden samen verantwoordelijk voor het resultaat van hun team. Zij bepalen zelf de koers van hun team, hoe ze het meeste impact kunnen bereiken bij hun klanten en de samenstelling van het team. Binnen Effectory zien medewerkers het team waar zij tot behoren als hun eigen bedrijfje. Al deze 'bedrijfjes' zijn echter wel onderdeel van één organisatie met bijbehorende belangen en afspraken.

Doorgaan met lezen
Hits: 7004
13
nov
0

ZW en WGA: hoog tijd voor kritische blik op prestaties UWV

Geplaatst door op in Artikelen

Uitvoeringsinstantie UWV mag zich ogenschijnlijk verheugen in een grote populariteit onder werkgevers. Bij de WGA keren die massaal terug naar de publieke verzekering. En bij de Ziektewet zijn eigenrisicodragers, ondanks groei in de laatste jaren, nog ver in de minderheid. Dit roept de vraag op wat deze werkgevers bij de re-integratie voor resultaten kunnen verwachten. Recent onderzoek hiernaar bij de Ziektewet stemt helaas niet optimistisch, en het is slechts een kwestie van tijd voor de pijn ook bij de WGA voelbaar wordt.

Doorgaan met lezen
Getagged in: re-integratie WGA
Hits: 5907
06
nov
0

Werkgever mist door kennisgebrek tal van WIA-kansen

Geplaatst door op in Artikelen

Veel werkgevers nemen hun zorgplicht zeer serieus. Zij voelen verantwoordelijkheid om hun werknemers te beschermen tegen inkomensachteruitgang door arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd.

Doorgaan met lezen
Hits: 8267
09
okt
0

Aan de slag met de werkkostenregeling: vijf communicatietips

Geplaatst door op in Artikelen

De definitieve invoering van de werkkostenregeling (WKR) in 2015 is een operatie die alle werkgevers in Nederland raakt. Deze wijziging van de fiscale regels kan ook vergaande gevolgen hebben voor werknemers. 'Operatie WKR' bezorgt HR-professionals daarom grote communicatieve uitdagingen. Vijf tips om die met succes aan te gaan.

Doorgaan met lezen
Hits: 4560
15
juli
0

Alles over de AOW-toeslag voor de jongere partner

Geplaatst door op in Artikelen

Een AOW-toeslag wordt betaald aan de AOW'er die een jongere partner heeft die zelf nog niet de AOW-leeftijd heeft. De toeslag werd ingevoerd om te voorkomen dat er een inkomenshiaat zou ontstaan omdat de jongere - doorgaans niet werkzame - partner zelf geen inkomen heeft.

Doorgaan met lezen
Getagged in: Arbeidsvoorwaarden Beleid
Hits: 3201
21
mei
0

Door dialoog tot de kern komen! Van een dialectische naar dialogische vorm van medezeggenschap

Geplaatst door op in Artikelen

Bij de OR ligt vaak waardevolle informatie vanuit de werkvloer, die lang niet altijd wordt meegenomen in de besluitvorming. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit en draagkracht van de besluiten. Hoe kan die nuttige informatie meer bij de besluitvorming worden betrokken? Met de pet in de hand vragen of met de wet op de OR in de hand afdwingen werken meestal niet bevredigend. Hoe dan wel? In dialoog op basis van Dynamische Oordeelsvorming®!

Doorgaan met lezen
Hits: 4816