10
dec

Ga niet langs start, ontvang geen 200 euro...

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5645
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wat doe je als de omzet binnen een aantal weken met bijna driekwart zakt? Het overkwam het bedrijf VDL Weweler, fabrikant van veersystemen voor trailers, trucks en bussen. In de crisis van 2008 moest het als één van de eerste bedrijven arbeidstijdverkorting aanvragen. Toch is er niemand ontslagen. Door de eenzijdige manier waarop media en politiek praten over het ontslagrecht, zou je denken dat er maar twee keuzes mogelijk zijn: wel of niet versoepelen. Er wordt te weinig naar werkbare alternatieven gekeken.

Emotioneel

Ontslagregelingen kennen – ook in de meest versoepelde vorm – een groot aantal nadelen: het ontslaan zelf kost hoe dan ook veel geld. Outplacementtrajecten aanbieden en ontslagvergoedingen uitkeren is een kostbare aangelegenheid, terwijl het economisch al zwaar is. Daarnaast is ontslag emotioneel belastend voor alle betrokkenen, het is een blijvend verlies van kennis, ervaring en vakmanschap, het geeft potentiële imagoschade (denk aan investeerders, klanten, opdrachtgevers) en het veroorzaakt grote en langdurige onrust in het bedrijf. Grootste nadeel is dat een bedrijf zijn mensen definitief kwijt is, ook als de markt weer gaat aantrekken.

Fietsfabrikant Sparta

VDL Weweler koos ervoor om zijn personeel tijdelijk te gaan verhuren aan aanpalende bedrijven en branches waar de crisis op dat moment nog niet zo hard was toegeslagen. Onder meer bij fietsfabrikant Sparta. De directie hoefde zo niemand te ontslaan, de medewerkers bleven zinvol werk doen en er bleven inkomsten tegenover de loonkosten staan.

Bron: HRMscope
 

Waardeer dit blogbericht:

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties