29
mrt

Zes tips voor de transitievergoeding

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3818
  • 0 reactie
  • Afdrukken

1 juli 2015 trad de transitievergoeding in werking, onderdeel van de veranderingen in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). In drie artikelen ga ik in op de veranderingen in de WWZ en de gevolgen hiervan. In dit derde artikel uit de reeks vindt u zes tips voor HR en werkgevers om de transitievergoeding optimaal te benutten.

Dit artikel is geschreven door Hans van Westen, directeur GradusGroep en Anne-Lotte van Caspel  

Lees hier het eerste artikel en het tweede artikel terug

Waar moet je als HR/werkgever aan denken bij de transitievergoeding? Beide partijen vervullen naast een uitvoerende, voornamelijk een adviserende rol tegenover de werknemer. In dit artikel zes tips om het proces te vergemakkelijken:

  1. Gedegen kennis omtrent de transitievergoeding is een must.
  2. Zorg voor een gedegen dossierbeheer.
  3. Houd rekening met de weerbaarheid van de werknemer.
  4. Houd rekening met de loopbaanfase van de werknemer.
  5. Adviseer werknemers die voor zichzelf willen beginnen.
  6. Stimuleer werknemers om de transitievergoeding vooral in te zetten voor het vinden van nieuw werk.

1. Gedegen kennis omtrent de transitievergoeding is een must

Zorg dat u inzicht heeft in achterliggende informatie over de transitievergoeding. Kennis over het daadwerkelijke bedrag dat een werknemer krijgt, het beoogde doel van de vergoeding en hoe u de transitievergoeding inzet, dragen bij aan een succesvolle uitwerking. Hierbij kunt u hulp van gespecialiseerde arbeidsrechtelijke instanties inroepen.

2. Zorg voor een gedegen dossierbeheer

Zorg dat u een kloppend personeelsdossier heeft van zowel de periode voorafgaande aan het ontslag als de periode naar het ontslag toe. Als werkgever mag u tijdens het dienstverband onder bepaalde voorwaarden al investeren in de weerbaarheid en waarde van mensen op de arbeidsmarkt. Houd de kosten op individueel niveau goed bij. Deze kosten gaan af van de uiteindelijke transitievergoeding.

3. Houd rekening met de weerbaarheid van de werknemer

Zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden is niet de oplossing voor elke werknemer. Sommige werknemers hebben er baat bij als zij even een stap op de plaats maken om te herstellen na een heftige ontslagprocedure. Zorg als HR of werkgever dat u de werknemer hierin ondersteunt.

4. Houd rekening met de fase van de loopbaan van de werknemer

Een medewerker die in het midden van zijn carrière zit, kan advies omtrent scholing gebruiken. Deze scholing zorgt er uiteindelijk voor dat de kwaliteiten en competenties van de werknemer beter aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Houd hierbij rekening met de reeds aanwezige kwaliteiten van de werknemer en kwaliteiten die juist nog ontwikkeld moeten worden.

Over het algemeen vinden oudere werknemers minder snel een nieuwe baan na ontslag. Deze mensen hebben vaak een hogere transitievergoeding, doordat zij meer dienstjaren hebben. Deze transitievergoeding kan ingezet worden voor scholing, maar deze werknemersgroep heeft vooral baat bij sollicitatiebegeleiding en job hunting. Ken de partijen die betrouwbaar en succesvol ingezet kunnen worden voor het begeleiden naar en veroveren van een nieuwe baan.

5. Adviseer werknemers die voor zichzelf willen beginnen

Een oplossing voor werknemers die hun baan kwijtraken kan liggen in ondernemerschap: zzp’er worden. Werknemers die voor zichzelf willen beginnen, kunnen dit het best doen met een goed doortimmerd plan. Een werknemer die enkel zijn capaciteit ter beschikking stelt, blijft kwetsbaar. Het is belangrijk dat er een verhaal is, een markt en een duidelijke propositie.

6. Stimuleer medewerkers om de transitievergoeding vooral in te zetten voor het vinden van een nieuwe baan

Elke werknemer zet de vergoeding op een eigen manier in. Stimuleer de werknemers om de vergoeding in te zetten voor het vinden van een nieuwe baan. Denk hierbij aan training, scholing, testen en inzet van deskundigen zoals loopbaancoaches of sollicitatiebegeleiders.

Met deze zes tips bent u als HR/werkgever in staat om de werknemer te adviseren omtrent het optimaal benutten van de transitievergoeding, al dan niet in samenwerking met een specialist.

Uit de vele berichtgeving in de media blijkt dat de transitievergoeding een hot item is. Houd HRzone goed in de gaten voor het laatste nieuws omtrent dit onderwerp.

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Anne-Lotte van Caspel is lid van het kernteam van HRcommunity en developer en coördinator van HRjob.


linkedin hover 32 twitter hover 32