02
okt

WWZ: Huidige stand van zaken

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3607
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het tweede deel van de WWZ is nu zo’n drie maanden van kracht en de eerste beschikkingen zijn een feit. De redactie van HRzone blikt kort terug op de afgelopen periode met Pieter Mantel, advocaat arbeidsrecht bij Van Benthem & Keulen Advocaten en Notariaat in Utrecht.

Wat merk jij zelf van de wijzigingen van de WWZ?

De WWZ is de grootste verandering in het arbeidsrecht die ik heb meegemaakt. En ik werk inmiddels al 17 jaar als arbeidsrechtadvocaat. Echt alles is anders. Onze praktijkgroep heeft hierover veel kennis opgebouwd. Ik houd ervan om met deze kennis mijn cliënten praktisch en oplossingsgericht op weg te helpen. Niet alleen door de zaken die ik behandel, maar bijvoorbeeld ook door onze helpdesk en de workshops WWZ die we de laatste tijd regelmatig geven. Maar niet alles is al helemaal uitgekristalliseerd en het is spannend hoe de rechter de resterende grijze vlekken zal invullen.

Advocaten, werkgevers en werknemers zullen samen moeten ontdekken hoe de rechter zal omgaan met probleempunten waar de wetgever onduidelijk is geweest. Er zal de komende tijd veel jurisprudentie ontstaan, die steeds weer tot nieuwe inzichten zal leiden. Wij volgen dat op de voet. En we delen die kennis graag met onze cliënten. Bijvoorbeeld door de Legal Updates die we publiceren of met publicaties op HRzone.

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over de WWZ?

Wie denkt dat de WWZ een flexibeler arbeidsrecht oplevert, heeft het mis. We zien maar al te vaak dat dat een breed verspreide mythe is. In werkelijkheid zal de WWZ voor verstarring zorgen. De flexibele schil wordt teruggedrongen en het wordt voor werkgevers moeilijker om een arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen. Er is wat dat betreft van werknemerskant goed gelobbyd. Alleen de ‘prijs’ van een ontslag gaat fors naar beneden. Zelf had ik dat liever andersom gezien. Meer flexibiliteit, maar een goede compensatie waar dat nodig is.

Hoe spelen jullie in op de trend dat mensen zich steeds meer online oriënteren en laten adviseren?

De advocatuur ziet automatisering (online of door applicaties die het recht ontsluiten) vaak als een bedreiging. Dat is niet verstandig, want automatisering biedt zóveel mogelijkheden om cliënten beter van dienst te kunnen zijn. Zo heeft ons kantoor een uitgebreide online omgeving waarin we diensten kosteloos ter beschikking stellen. Geïnteresseerden kunnen daar bijvoorbeeld kosteloos modellen downloaden, of zich inschrijven voor kosteloze kennissessies. Maar automatisering heeft natuurlijk wel zijn grenzen. Uiteindelijk is de advocaat belangenbehartiger en gaat het vaak over de echt belangrijke dingen, zoals ontslag. Persoonlijk contact tussen cliënt en advocaat is dan nog steeds vereist.

De VBK Transitie App

VBK heeft een app ontwikkeld waarmee je zelf de transitievergoeding kunt berekenen, waarbij ook de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule wordt getoond. De app bevat een compacte toelichting. De uitkomsten worden direct getoond en de berekening(en) kunnen worden opgeslagen op de mobiele telefoon of tablet, beveiligd met een pincode van vijf cijfers. Je kunt de uitgewerkte berekening desgewenst verzenden naar je eigen e-mail adres. Het document is beveiligd met dezelfde pincode of een wachtwoord. Met deze handige HR-tool krijg je snel inzicht in de financiële consequenties van een ontslag. Klik hier om de VBK Transitie App te downloaden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsrecht

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32