05
mei

Werken als zelfstandige: of toch niet?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2372
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een zelfstandige opdrachtnemer verrichtte gedurende zestien jaar vanuit zijn eenmanszaak bepaalde werkzaamheden voor een bedrijf. Hij kreeg voor dat werk betaald op basis van facturen waarin ook een bedrag aan omzetbelasting was verwerkt. Toch oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs dat in die situatie sprake was van een arbeidsovereenkomst, met alle gevolgen van dien. Wat ging hier mis?

In de praktijk moet het onderscheid tussen een opdrachtnemer en een werknemer, duidelijk zijn. Hoe meer een opdrachtnemer dezelfde rechten en plichten heeft als een werknemer, hoe groter het risico dat de opdrachtnemer (bijvoorbeeld in geval van ziekte) met recht stelt op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn (en dus recht te hebben op doorbetaling van loon).

In de zaak waar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich over boog, droeg de opdrachtnemer nauwelijks ondernemersrisico. Zo werden opleidingen en congressen door de opdrachtgever betaald. De opdrachtnemer werkte ruim zestien jaar fulltime bij de opdrachtgever en had daar ook een eigen werkplek met een eigen intern telefoonnummer. Hij beschikte over een sleutel van het bedrijfspand. Vakanties werden in overleg en na toestemming van de directie ingepland. De opdrachtnemer moest zich houden aan verplichte roostervrije dagen en aan het personeelsreglement. Er werden bovendien beoordelings- en functioneringsgesprekken gevoerd. Ook was de opdrachtnemer aanwezig bij personeelsfeesten en had hij visitekaartjes op naam van de opdrachtgever. Kortom: de opdrachtnemer was behoorlijk binnen de organisatie ingebed. De opdrachtgever werd om die reden als werkgever bestempeld en de opdrachtnemer als werknemer. Het gevolg was dat de loonvordering werd toegewezen.

Wees en blijf dus alert bij de samenwerking met opdrachtnemers. Is het de bedoeling dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst? Dan moet ook de situatie op de werkplek dat bevestigen!

HRday: ORGANISEREN IN TRANSITIE! Lenig, vitaal en wendbaar organiseren.

Een van de thema┬┤s die op HRday centraal staan is anders organiseren; De arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen, arbeidsinhoud, de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden gaan - en moeten - hoe dan ook veranderen

Op 24 juni delen 10 HR directeuren en wetenschappers hun visie en ervaringen. O.a. de KLM, het AMC en Capgemini zijn vertegenwoordigd.

Lees meer en aanmelden

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsrecht Organiseren

Laura Kiebert is advocaat binnen de praktijkgroep Arbeid en Pensioen bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat. Haar werkterrein omvat een breed spectrum van het arbeidsrecht. Voor grote en middelgrote ondernemingen adviseert en procedeert Laura Kiebert onder meer op het gebied van disfunctioneren en ontslag, ziekte en re-integratie, reorganisatie, medezeggenschap en (collectieve) arbeidsvoorwaarden. De dienstverlening van Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat is proactief en gericht op praktische oplossingen.

Reacties