18
juni

Volledige loonstop bij weigeren passende arbeid

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2749
  • 1 reactie
  • Afdrukken

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2014 geoordeeld dat een werkgever het volledige loon mag stopzetten als een werknemer weigert om passende arbeid te verrichten. De loonsanctie ziet dus niet alleen op de uren die de werknemer ten onrechte niet werkt. Met dit oordeel heeft de Hoge Raad een einde gemaakt aan de onduidelijkheid die lange tijd op dit punt heerste.

De kern van de discussie was de vraag of het loon volledig of gedeeltelijk kan worden stopgezet als een werknemer niet geheel maar gedeeltelijk zijn werk moet hervatten. Het gerechtshof Amsterdam vond in 2005 dat de loonsanctie alleen betrekking had op het deel van het werk dat de werknemer zonder goede reden niet had verricht, terwijl hij daartoe wel in staat werd geacht. Dit betekende dat de werknemer wel aanspraak bleef maken op het resterende loon. In 2013 koos het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden echter voor een gehele loonstop. De loonsanctie moest immers een prikkel zijn om de werknemer het werk te laten hervatten. Van een sterke prikkel is volgens het hof geen sprake als de sanctie alleen betrekking heeft op het aantal uren waarin een werknemer passende arbeid kan en zou moeten verrichten.

Vanwege de sterk tegenover elkaar staande oordelen in de rechtspraak, stelde de kantonrechter Utrecht op 18 december 2013 prejudiciƫle vragen aan de Hoge Raad. De reactie van de Hoge Raad is nu bekend: het gaat om een gehele loonstop. Dit betekent voor de praktijk dat de loonsanctie een wezenlijk instrument is als een arbeidsongeschikte werknemer weigert enkele uren per week passend werk te doen terwijl hij daartoe volgens de bedrijfsarts wel in staat is.

Waardeer dit blogbericht:

Laura Kiebert is advocaat binnen de praktijkgroep Arbeid en Pensioen bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat. Haar werkterrein omvat een breed spectrum van het arbeidsrecht. Voor grote en middelgrote ondernemingen adviseert en procedeert Laura Kiebert onder meer op het gebied van disfunctioneren en ontslag, ziekte en re-integratie, reorganisatie, medezeggenschap en (collectieve) arbeidsvoorwaarden. De dienstverlening van Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat is proactief en gericht op praktische oplossingen.

Reacties