10
aug

Rechter verbiedt blokkades pakketdepots PostNL

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3270
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Velen hebben last gehad van de blokkades van de pakketdepots van PostNL. De blokkades zijn uitgevoerd door een groep zelfstandige pakketbezorgers die geen werknemers van PostNL zijn. Al langere tijd bestond er onvrede bij de groep zelfstandigen over de wijze waarop zij hun werk moesten verrichten en de beloning die zij daarvoor ontvingen.

Via WhatsApp hebben de pakketbezorgers elkaar opgeroepen om met hun bussen verschillende depots van PostNL te blokkeren, zodat een groot deel van de pakketten niet kon worden bezorgd. Ook werden werkwillige pakketbezorgers en derden de toegang tot de depots belemmerd.

PostNL heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen één van de pakketbezorgers die had opgeroepen tot de blokkades. Dit kort geding diende dit weekend. Afgelopen maandag heeft de voorzieningenrechter de blokkades verboden.

De rechter oordeelt dat het stakingsrecht als bedoeld in artikel 6 lid 4 van het Europees Sociaal Handvest (“ESH”) in beginsel alleen toekomt aan werknemers. Onder omstandigheden kan een schijnzelfstandige (waarvan bij sommige pakketbezorgers sprake zou kunnen zijn) echter ook een beroep doen op het stakingsrecht. Ongeacht of dit het geval is, acht de voorzieningenrechter het niet aannemelijk dat de acties waartoe de pakketbezorger had opgeroepen redelijkerwijs hadden kunnen bijdragen tot de doeltreffende uitoefening van het recht op collectief onderhandelen. Volgens de voorzieningenrechter was sprake van een wilde en ongecontroleerde staking waarbij niet bij ieder depot op dezelfde wijze actie was gevoerd en waarbij zich bij de verschillende acties geen duidelijke vertegenwoordiger heeft gepresenteerd. De actie valt volgens de rechter daarom niet onder artikel 6 lid 4 van het ESH.

De voorzieningenrechter acht de blokkades onrechtmatig en verbiedt de gedaagde partij om collectieve acties te organiseren.

Beeld: Pixabay/succo

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsrecht

Ilse Witte is advocaat binnen de praktijkgroep Arbeid en Pensioen bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notarissen. Ilse adviseert en procedeert over vrijwel alle aspecten van het arbeidsrecht. In het bijzonder legt zij zich toe op reorganisaties, overgang van onderneming, arbeidsvoorwaarden, ziekte en doet zij veel zaken op het gebied van het ontslagrecht. Ilse heeft een bijzondere aandacht voor de privacy aspecten binnen een arbeidsrelatie.