03
aug

Ontbindingsprocedure onder de WWZ

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2910
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De eerste beschikking van een kantonrechter in een ontbindingsprocedure onder de WWZ is gepubliceerd! Brengt het veel nieuws? Dat valt mee. In deze blog een korte samenvatting van de beschikking en de gevolgen ervan.

De werkgever had een ‘goed dossier’: de werknemer was (aantoonbaar) jarenlang aangesproken op zijn disfunctioneren. De werknemer had tevens een verbetertraject doorlopen en door de werkgever was aan de werknemer een andere functie aangeboden. Eerder wezen wij je al op verschillende aspecten die in het nieuwe systeem van belang zijn als de werkgever afscheid wil nemen van een medewerker die al langere tijd niet goed functioneert.

Een aantal zaken valt op in de beschikking. Allereerst dat het weigeren van een (naar het oordeel van de werkgever en de kantonrechter) passende functie niet automatisch betekent dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. In deze zaak oordeelde de kantonrechter dat het voorstelbaar was dat de werknemer de functie niet had aanvaard, omdat dit een demotie voor hem zou betekenen. De kantonrechter acht de weigering dan ook, hoewel verwijtbaar, niet ernstig verwijtbaar.

Verder behandelt de kantonrechter het Besluit overgangsrecht transitievergoeding. Zie deze eerdere Legal Update over dit Besluit. Uit het Besluit volgt volgens de kantonrechter dat de werknemer geen aanspraak heeft op de transitievergoeding, omdat hij op basis van collectieve afspraken recht heeft op een bovenwettelijke uitkering (een aanvulling op de WW-uitkering dan wel een lager loon bij een andere werkgever).

De VBK Transitie App

VBK heeft een app ontwikkeld waarmee je zelf de transitievergoeding kunt berekenen, waarbij ook de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule wordt getoond. De app bevat een compacte toelichting. De uitkomsten worden direct getoond en de berekening(en) kunnen worden opgeslagen op de mobiele telefoon of tablet, beveiligd met een pincode van vijf cijfers. Je kunt de uitgewerkte berekening desgewenst verzenden naar je eigen e-mail adres. Het document is beveiligd met dezelfde pincode of een wachtwoord. Met deze handige HR-tool krijg je snel inzicht in de financiële consequenties van een ontslag. Klik hier om de VBK Transitie App te downloaden.

 Beeld: Pixabay/AJEL

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Ilse Witte is advocaat binnen de praktijkgroep Arbeid en Pensioen bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notarissen. Ilse adviseert en procedeert over vrijwel alle aspecten van het arbeidsrecht. In het bijzonder legt zij zich toe op reorganisaties, overgang van onderneming, arbeidsvoorwaarden, ziekte en doet zij veel zaken op het gebied van het ontslagrecht. Ilse heeft een bijzondere aandacht voor de privacy aspecten binnen een arbeidsrelatie.