21
mrt

De transitievergoeding: gevolgen voor werknemers en andere actoren

Geplaatst door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3764
 • 0 reactie
 • Afdrukken

1 juli 2015 trad de transitievergoeding in werking, onderdeel van de veranderingen in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). In drie artikelen ga ik in op de veranderingen in de WWZ en de gevolgen hiervan. In dit tweede artikel uit dit drieluik ga ik in op de gevolgen voor werknemers en werkgevers-/werknemersorganisaties.

Dit artikel is geschreven door Hans van Westen, directeur GradusGroep en Anne-Lotte van Caspel

 Lees hier het eerste artikel terug

De transitievergoeding brengt veel gevolgen met zich mee. Ten eerste ga ik in op de gevolgen voor de werknemers. Vervolgens komen de gevolgen voor de werknemers-/en werkgeversorganisaties aan bod. Tenslotte geef ik antwoord op de vraag: Wat zijn de opties voor het besteden van de transitievergoeding voor de werknemer?

De gevolgen van de transitievergoeding voor werknemers

De gevolgen voor de werknemers zijn uiteenlopend. Vaste werknemers krijgen als gevolg van de transitievergoeding een lagere ontslagvergoeding. Tijdelijke werknemers kregen in beginsel geen vergoeding en hebben hier nu wel recht op. Deze laatste wijziging is positief voor werknemers. Er zijn echter mogelijke negatieve gevolgen voor de werknemer. De vier belangrijkste zijn:

 1. Werknemers worden eerder ontslagen: Dit geldt met name voor tijdelijke werknemers voor het bereiken van de 24 maanden en vaste werknemers bij disfunctioneren, omdat dit nu goedkoper is.
 2. Het onderbreken van de keten van arbeidsovereenkomsten: De werknemer gaat voor zes maanden uit dienst en wordt vervolgens opnieuw aangenomen.
 3. Het verminderen van de transitievergoeding: Wanneer een werkgever aantoonbaar investeert in het verkorten van de werkloosheidsperiode van de werknemer, is er kans op een vermindering van de transitievergoeding. Denk hierbij aan outplacement, training, opleiding of andere vormen van begeleiding naar een nieuwe baan (Art. 7:673 lid 6 BW).
 4. De arbeidsmarktpositie van oudere werknemers wordt minder beschermd doordat het functioneren van de werknemer voorop staat.

Werkgevers-/werknemersorganisaties

Vakbonden protesteren tegen de hoogte van de transitievergoeding: ze zien de transitievergoeding als minimale ontslagvergoeding en streven naar een hogere vergoeding voor van werk-naar-werktrajecten. Een voorbeeld hiervan is de FNV, zij streeft naar een cao waarin dit is opgenomen.

Werkgeversorganisaties zoals de VNO-NCW en MKB-Nederland zien de transitievergoeding als kans voor de werkgevers. Voornamelijk de aftrek van scholingskosten van de transitievergoeding juichen ze toe, omdat sociale plannen nu goedkoper gerealiseerd kunnen worden.

Wat kunnen werknemers met de transitievergoeding doen?

Werknemers kunnen de transitievergoeding op diverse manieren inzetten. Ik zet een aantal opties op een rij:

 1. Opmaken voor privédoeleinden (eenmalige uitgave).
 2. Investeren in (opstart) eigen bedrijf.
 3. Sabbatical: bewuste keuze voor periode zonder werk.
 4. Investeren in nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.

Op de laatste optie ga ik dieper in. Investeren in nieuwe kansen op de arbeidsmarkt kan bijvoorbeeld door middel van omscholing of professionele begeleiding van werk naar werk:

 • Omscholing: een andere baan behoeft wellicht andere kennis en vaardigheden. Werknemers kunnen zich daarom laten omscholen. Een gespecialiseerd bedrijf kan hierbij een grote meerwaarde leveren.
 • Professionele begeleiding van werk naar werk: dit kan in de vorm van job hunting, sollicitatietrainingen, coaching in nieuwe werkvaardigheden en een test in vaardigheden en kunnen.

De werknemer doet er dus verstandig aan het ontvangen geld van de transitievergoeding in te zetten om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Daarnaast dient hij zich goed te laten informeren over de mogelijkheden binnen de organisatie zelf. De werknemer kan voor specialistische begeleiding kiezen door een extern bureau en binnen de organisatie informatie inwinnen. De HR-afdeling van een organisatie kan zich inzetten om werknemers hierbij te helpen. Volgende week geef ik in het laatste artikel zes tips hoe u als HR/werkgever de werknemer kan adviseren om de transitievergoeding zo optimaal mogelijk te benutten.

Beeld: Pixabay

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Anne-Lotte van Caspel is lid van het kernteam van HRcommunity en developer en coördinator van HRjob.


linkedin hover 32 twitter hover 32