07
mrt

Zorgplicht voor uw werknemers: ook buiten bedrijfspand!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2581
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De zorgplicht die werkgevers hebben richting hun werknemers, ofwel de Duty of Care, is keihard verankerd in de wet. Wat veel bedrijven vermoedelijk niet weten, is dat die zorgplicht zich niet beperkt tot het bedrijfspand. Die geldt ook voor de thuiswerkplek, tijdens het bedrijfsuitje of voor een dienstreis. Het is goed je te realiseren dat Duty of Care niet alleen de werknemers beschermt, maar ook de bedrijven.  

Op het moment dat je je werknemer op reis stuurt – of dat nou naar Driebergen, Dublin of Dakar is – geldt die Duty of Care net zo hard. Gek genoeg nemen organisaties het met dat gedeelte van hun zorgplicht wat minder nauw. Niet uit onwil, maar vooral uit onwetendheid.

Duty of Care, ook op reis

Een voorbeeld. Uit recent onderzoek blijkt dat van elke tien zakelijke hotelboekingen, er vier gedaan worden buiten de vaste bedrijfsprocedures om. Is dat erg? Meestal niet. Behalve op het moment dat er een verwoestende aardbeving plaatsvindt in de stad waar uw collega een driedaags congres bijwoont en niemand weet of zijn hotel in het getroffen gebied stond. Het is heel simpel: om bij calamiteiten ondersteuning te kunnen leveren, moet je precies weten waar je mensen zijn. Waar gaan ze heen? Hoe reizen ze? En waar verblijven ze? Het zijn hele simpele vragen waarop het antwoord niet altijd even snel en duidelijk te reproduceren is.

Risico’s

Tijdens de Inspiration Talk die Risk Expert Jon Richardson van Concur hield op de HR Inspiration Day noemde hij een aantal risico’s waar een business traveller mee kan worden geconfronteerd. Je denkt dan natuurlijk meteen aan verwoestende rampen, staatsgrepen of een terrorist op een internationale trein. Maar gevaar schuilt ook in kleine hoekjes. Een koffer verliezen bijvoorbeeld, is een klein dingetje. Maar wat als in die koffer hartmedicijnen en een harddisk met bedrijfsgegevens zitten? Dan is een verloren koffer opeens een gezondheids-  én een bedrijfsrisico.

Zorgplicht beschermt mensen én bedrijven

Wat ik van Jons talk overgehouden heb, is vooral een stevige bevestiging van het besef dat de wettelijke zorgplicht niet alleen werknemers maar ook bedrijven beschermt. Door te zorgen voor deugdelijke risico-evaluaties en die risico’s vervolgens doelgericht af te dekken, doe je alles om het welzijn van je medewerker te bewaken. Bovendien voorkom je zo claims, productiviteitsverlies, reputatieschade, boetes en zelfs celstraf. Als het welzijn van uw mensen zelf al niet reden genoeg is om uw Duty of Care op orde te brengen, heeft u nu nog veel meer argumenten om doelgericht invulling te geven aan uw wettelijke zorgplicht.

Afbeelding: Pixabay.com

Waardeer dit blogbericht:
0

Als Human Resources Director van SAP Nederland is Jim van der Wardt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen en uitvoeren van de HR-strategie. Het continueren van een inspirerend en duurzaam werkklimaat met vrijheid en ruimte voor talentontwikkeling zijn hierbij belangrijke aandachtsgebieden.


linkedin hover 32 twitter hover 32